Ετικέτες

3.12.17

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ! Τι είπε ο Άγιος Πορφύριος για τον θάνατο...

σχόλιο Γ.Θ : Ακούστε οπωσδήποτε τον πολύτιμο αυτό θησαυρό. Την περιγραφή. Το συναίσθημα. Την παρομοίωση που κάνει για το πέρασμα στην Αιωνιότητα.
Πρέπει να το καταλάβουμε ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας... Μετά θάνατον...

...με την κ.Σοφία Χατζή και την κ.Αθηνά Σιδέρη

Νηστειοδρόμιο της εβδομάδας (4/12/17 - 10/12/17)

Αποτέλεσμα εικόνας για νηστεία χριστουγέννων

Η ΝΗΣΤΕΙΑ 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ
ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ,
ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ

Ως γνωστόν, διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής των Χριστουγέννων. Την ερχόμενη εβδομάδα νηστεύουμε ανάλογα με την εκδοχή που μας έχει υποδείξει ο πνευματικός μας μιας και κυκλοφορούν πολλές παραλλαγές (λεπτομέρειες ΕΔΩ).

Σύμφωνα με την πιο συνηθισμένη εκδοχή, γενικά, επιτρέπεται κατάλυση ιχθύος όλες τις ημέρες πλην Τετάρτης και Παρασκευής μέχρι και τις 17/12. Κάθε Τετάρτη ή Παρασκευή τρώμε άλαδο φαγητό, εκτός κι αν υπάρχει κατάλυση οίνου-ελαίου λόγω μεγάλης εορτής. 

Για την εβδομάδα:

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη: νηστεία (λαδερό ή ψάρι*) 
*Κάποιοι αδερφοί μας τρώνε ψάρι μόνο το σαββατοκύριακο και άρα υποχρεωτικά τρώνε λαδερό τις καθημερινές που επιτρέπεται. Αυτή η εκδοχή ισχύει στις μονές του Αγίου Όρους και σε πολλά άλλα μοναστήρια, αλλά βασίζεται και στο πηδάλιο (τελευταία σημείωση στον ξθ΄ κανόνα) κι έτσι έχει υιοθετηθεί από πολλές ενορίες και πνευματικούς. Ακολουθήστε την οδηγία του πνευματικού σας.
Τετάρτη 6/12: νηστεία (λαδερό)
του εν Αγίοις πατρός ημών Νικολάου Αρχιεπισκόπου  Μύρων της Λυκίας


Παρασκευή 8/12: νηστεία (άλαδο ή ξηροφαγία* ή λαδερό**)
*Η ξηροφαγία βασίζεται στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών (χωρίς να γίνει χρήση κατσαρόλας-μαγειρικών σκευών). Είναι πιο αυστηρή μορφή νηστείας και συνδυάζεται με μονοφαγία και ενάτη (δηλ. τρώμε μόνο μια φορά στις 15:00, δηλ. την ώρα που άφησε την τελευταία του πνοή πάνω στον σταυρό ο Κύριός μας). Αναφέρεται στο πηδάλιο (πάλι σε σημείωση του ξθ΄ κανόνα). Υπενθυμίζουμε ότι η νηστεία Τετάρτης και Παρασκευής είναι ισοδύναμη με αυτή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Ακολουθήστε τόσο αυστηρή μορφή νηστείας μόνο κατόπιν συνεννοήσεως με τον πνευματικό σας. Επίσης, ας θυμόμαστε όλοι μας ότι η αυστηρή νηστεία πρέπει να συμβαδίζει και με ανάλογη πνευματική νηστεία, διαφορετικά μάταια κοπιάζουμε...
** Στο Νηστειοδρόμιο του π. Βασιλείου Βολουδάκη αναφέρεται ότι έχει προστεθεί υπό του πατρός Επιφανίου Θεοδορωπούλου κατάλυση οίνου-ελαίου (λόγω εορτής του Οσίου Παταπίου)

Σάββατο(9/12), Κυριακή(10/12): νηστεία (ψάρι ή λαδερό)
Σύμφωνα με όλες τις εκδοχές το σαββατοκύριακο μπορούμε να φάμε ψάρι αν το επιθυμούμε, διαφορετικά υποχρεωτικά λαδερό φαγητό.

Αποστολικό Ανάγνωσμα Κυριακής Κς΄ (ΙΔ΄ Λουκά)

Αποτέλεσμα εικόνας για προσωποληψία


ΠΡΟΣ ΕΦΕΣΙΟΥΣ Ε´ 8 - 19

Ποτέ δεν είναι αυτό που φαίνεται – Συγκλονιστική ιστορία!

*Μια συγκινητική και διδακτική ιστορία που θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους και να σκεφτούμε καλά πριν κρίνουμε τον οποιονδήποτε, γιατί ποτέ δεν είναι αυτό που φαίνεται και η καρδιά του κάθε ανθρώπου κρύβει μέσα της πολλά που δεν γνωρίζουμε! Διαβάστε και θα καταλάβετε!

BLACK FRIDAY ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ; ΣΟΒΑΡΆ ΤΏΡΑ;


Ο παραλογισμός της εποχής μας και ιδιαίτερα στην πολύπαθη Πατρίδα μας δεν έχει τέλος. Σε μία εποχή όπου η παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει διαλύσει ό,τι είχε απομείνει από την προβληματική και ήδη αρκετά βεβαρημένη οικονομία, τα μισθοφορικά Μέσα Ενημερώσεως(;) και τα πρόστυχα social media προπαγάνδισαν και επέβαλαν την καπιταλιστική Δυτική συνήθεια της ... Black Friday.

Ινστιτούτο Pew: O μουσουλμανικός πληθυσμός της Ευρώπης θα αυξηθεί ακόμη και με μηδενική μετανάστευση


O μουσουλμανικός πληθυσμός της Ευρώπης θα αυξηθεί ακόμη και με μηδενική μετανάστευση και μπορεί να φθάσει το 2050 από το 7,4% έως το 14% σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Pew που δημοσιοποιήθηκε χθες και διενεργήθηκε στη βάση τριών σεναρίων μετανάστευσης: μηδενική, μεσαία και ισχυρή. 

Ο Τραμπ αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ, ιδιοτελώς;



Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται αποφασισμένος να αψηφήσει την πάγια πολιτική των ΗΠΑ και να προχωρήσει στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, παρότι υπάρχουν προειδοποιήσεις τόσο από παλαιστινιακής όσο και αραβικής πλευράς, πέραν σειράς χωρών του δυτικού κόσμου, ότι τέτοια ενέργεια πιθανότατα θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα επιλύσει.

Τότε να δεις τι ομορφιά η καρδιά θα νιώσει

π. Ανδρέας Κονάνος

Την ώρα που ξαπλώνεις για να κοιμηθείς,
θυμίσου να σε παίρνει ο ύπνος
μ' αισθήματα ευγνωμοσύνης.