Ετικέτες

29.7.18

Νηστειοδρόμιο της εβδομάδας (30/7/18 - 5/8/18)

Η ΝΗΣΤΕΙΑ 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ
ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ,
ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ

Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά η νηστεία της Παναγίας. Πιο συγκεκριμένα, η νηστεία ξεκινά από την Τετάρτη 1/8. Η νηστεία αυτή είναι το ίδιο αυστηρή με αυτήν της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, αλλά έχει διάρκεια μόλις δύο εβδομάδων (λήγει στις 15/8 μετά τη θεία λειτουργία, αλλά αν πέσει Παρασκευή ή Τετάρτη, όπως εφέτος, γίνεται απλά κατάλυση ιχθύος). Όλες τις καθημερινές έχουμε αυστηρή νηστεία (τρώμε άλαδο φαγητό), ενώ το Σαββατοκύριακο επιτρέπεται κατάλυση οίνου-ελαίου (λαδερό φαγητό). Μοναδική εξαίρεση είναι η 6η Αυγούστου (όποια μέρα κι αν πέσει), οπότε εορτάζουμε την Μεταμόρφωση του Σωτήρος και γίνεται κατάλυση ιχθύος. 

Δευτέρα 30/7, Τρίτη  31/7: επιτρέπονται όλες οι τροφές

Ξεκινά η νηστεία

Τετάρτη 1/8 - Παρασκευή 3/8: νηστεία (άλαδο φαγητό)

Σάββατο 4/8, Κυριακή 5/8: νηστεία (λαδερό φαγητό)


Η αιχμαλωσία της Μόδας

Η αιχμαλωσία της Μόδας
Η λέξη μόδα είναι Λατινική και σημαίνει τρόπος.  Είναι ο τρόπος που εκφράζεται ο άνθρωπος επηρεαζόμενος και αποδεχόμενος νέες τάσεις και ιδέες.

Κρεμλίνο: “Οι πρόσφυγες από τη Συρία μπορούν να γυρίσουν στα σπίτια τους”



Σχόλιο: Είναι ευκαιρία να γυρίσουν όλοι στο τόπο τους.
Η Ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως οι πρόσφυγες από τη Συρία θα μπορούν να επιστρέψουν σύντομα στην πατρίδα τους. Όμως, ο πόλεμος κατά του Ισλαμικού Κράτους δεν έχει τελειώσει οριστικά, ενώ πολλοί φοβούνται αντίποινα από το καθεστώς του Μπασάρ Άσσαντ.

Η «θεία απόγνωση» ως πηγή φλογερής προσευχής


Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου (Σαχάρωφ)

Ενθυμούμαι εκείνον τον καιρόν, ότε εγκατέλειψα την ενασχόλησιν μου εις την τέχνην και, ως εφαίνετο, παρεδόθην πλήρως εις τον Χριστόν.

Το ομολογιακό παράδειγμα του Μακαριστού Γέροντα Γεωργίου Καψάνη

Αποτέλεσμα εικόνας για καψανης κειμενα
Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
Ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Καψάνης, υπερασπίστηκε πολλές φορές την Ορθοδοξία απέναντι πολλών πλανών.

Υπέρ αναπαύσεως Φιλίππου, Σοφίας, Βασιλικής και Σοφίας και Γεωργίου (διορθωμένο όνομα)

Αποτέλεσμα εικόνας για ανάσταση

Τελικά οι τέσσερις αδερφοί μας Φίλιππος, Σοφία και Βασιλική και Σοφία (δίδυμα κοριτσάκια) βρέθηκαν καμμένοι και η ταυτοποίηση έγινε μέσω τεστ DNA (δείτε εδώ). Ας προσευχόμαστε και για τους υπολοίπους αδερφούς μας που έχασαν τη ζωή τους είτε λόγω φωτιάς είτε λόγω πνιγμού από τη φονική πυρκαγιά της Δευτέρας.

Επίσης, κοιμήθηκε τελικά και ο Ιωάννης Γεώργιος (δείτε εδώ, υπ' αρ. 5 - διόρθωση στο όνομα) που είχε καρκίνο σε τελικό στάδιο. Τη Δευτέρα η εξόδιος ακολουθία.