Ετικέτες

24.11.20

Νηστειοδρόμιο της εβδομάδας (23/11/20 - 29/11/20)

 Σχετική εικόνα



Η ΝΗΣΤΕΙΑ 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ
ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ,
ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ

Διανύουμε ήδη τη δεύτερη εβδομάδα της Σαρακοστής των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με την πιο συνηθισμένη εκδοχή, γενικά, επιτρέπεται κατάλυση ιχθύος όλες τις ημέρες πλην Τετάρτης και Παρασκευής μέχρι και τις 17/12. Την τελευταία εβδομάδα, δηλαδή 18-24/12, δεν επιτρέπεται η ιχθυοφαγία, οπότε τρώμε λαδερό φαγητό πλην Τετάρτης και Παρασκευής. Κάθε Τετάρτη ή Παρασκευή τρώμε άλαδο φαγητό, εκτός κι αν υπάρχει κατάλυση οίνου-ελαίου ή ιχθύος λόγω μεγάλης εορτής. Επίσης, νηστεύουμε αυστηρά και την Παραμονή των Χριστουγέννων (24/12). 

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες εκδοχές, σύμφωνα με τις οποίες η αρχή της ιχθυοφαγίας είναι την 21η Νοεμβρίου (Εισόδια της Θεοτόκου) και η λήξη της ιχθυοφαγίας την 12η Δεκεμβρίου (Αγ. Σπυρίδωνος). Τέλος, υπάρχει και η μοναστηριακή εκδοχή (που έχει τη βάση της στον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη και το πηδάλιο) σύμφωνα με την οποία κατάλυση ιχθύος γίνεται μόνο τα σαββατοκύριακα, οπότε τις καθημερινές πλην Τετάρτης και Παρασκευής τρώμε υποχρεωτικά λαδερό.

[Συμβουλευτείτε τον πνευματικό σας για την εκδοχή που θα ακολουθήσετε. Ας μην χαθούμε, όμως, στις λεπτομέρειες και στην πληθώρα των εκδοχών που έχουν επικρατήσει κατά τόπους. Ο σκοπός της νηστείας δεν είναι να ακολουθήσουμε έναν εξωτερικό τύπο και να μείνουμε σε αυτόν, αλλά να προσπαθήσουμε με όπλο τη σωματική νηστεία - στον βαθμό που θα μας υποδείξει ο πνευματικός μας - να καταπολεμήσουμε τα πάθη μας και να τηρήσουμε όσο πιο αυστηρά μπορούμε την πνευματική νηστεία!]

Για την εβδομάδα:

Δευτέρα 23/11, Τρίτη 24/11, Πέμπτη 26/11: νηστεία (λαδερό ή ψάρι)

Τετάρτη 25/11: νηστεία (λαδερό)
[Απόδοση Εισοδίων της Θεοτόκου,
Αγίας Αικατερίνης και Αγίου Μερκουρίου]

Παρασκευή 27/11: νηστεία (άλαδο

Σάββατο 28/11, Κυριακή 29/11: νηστεία (ψάρι ή λαδερό)

Υπέρ θείας βοηθείας: Καλής (εντατική), Γεωργίου, Θεοδοσίας, Χαραλάμπους και Ιωάννου

 

Ας μην ξεχνάμε τους αδερφούς μας που πάσχουν από κορωνοϊό, αλλά και από άλλες ασθένειες ή δοκιμασίες. Οι ημέρες που ζούμε είναι δύσκολες και όλα δείχνουν ότι δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα. Ας εντείνουμε την προσευχή μας για τους αδερφούς μας, διότι σύντομα μπορεί κι εμείς να έχουμε ανάγκη την προσευχή των άλλων. Πέρα από το ψαλτήρι που προτείνουμε κατά καιρούς επαναλαμβάνω την πρόταση για παρακλήσεις, π.χ.:

Παρακλητικός Κανόνας για τη λοιμική νόσο


Ας βάλουμε στην προσευχή μας και τους παρακάτω αδερφούς μας:


Υπέρ θείας βοηθείας:

Καλής: στη ΜΕΘ με κορωνοϊό


Υπέρ θείας βοηθείας και φωτίσεως:

Γεωργίου  και Θεοδοσίας (σε διάσταση  με πολλά προβλήματα)

Χαραλάμπους

Ιωάννου

Το άφθαρτο χέρι της Αγίας Αικατερίνης


Σώματος ἐμπρέπουσα καλλονή, καλή καί ὡραία, ἀναδείχθης καί τήν ψυχήν, τῷ ὡραίω κάλλει, ὑπέρ υἱούς ἀνθρώπων, καί τούτω ἐνυμφεύθης ἀφθόρως ἔνδοξε.

Οδοιπορικό στην έρημο του Αγίου Όρους - 2ο μέρος (Βολιώτες)