Ετικέτες

2.5.24

Μεγάλη Παρασκευή (του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς)

 Σχόλιο Ιστολογίου "Ελληνική Ναυς"Ακολουθεί ένα εξαιρετικό απόσπασμα από το βιβλίο "Καιρός Μετανοίας" του νεοφανή Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς από το κεφάλαιο "Μεγάλη Παρασκευή". Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το διαβάσετε. Δεν θα σας πάρει πάνω από 10-15 λεπτά και ο χρόνος που θα αφιερώσετε θα βγει πολλαπλά ωφέλιμος μέσα από τα νοήματα που θα σας περάσει ο Άγιος Νικόλαος.

Ακολουθεί το απόσπασμα (το οποίο βρήκα αυτούσιο σε 2 άρθρα στις πηγές που αναφέρω στο τέλος):

O Χριστός στο Γολγοθά! Ό Σωτήρας μας στο Σταυρό! Ό Δίκαιος πάσχει! Εκείνος πού αγαπά ολόκληρο το ανθρώπινο γένος, θανατώνεται από ανθρώπους! Όποιος έχει συνείδηση, ας ντραπεί! Όποιος έχει καρδιά, ας θρηνήσει! "Όποιος έχει νου, ας κατανοήσει!

Άγιοι Μάρτυρες Τιμόθεος και Μαύραμνήμη: 3 Μαΐου Οι Άγιοι Τιμόθεος και Μαύρα έζησαν το δεύτερο μισό του 3ου αιώνα μ.Χ. σε κάποιο χωριό της Θηβαΐδος στην Αίγυπτο. Ήταν μόλις 20 μέρες παντρεμένοι όταν έφεραν τον ιερέα Τιμόθεο ενώπιον του Ηγεμόνα Αρριανού, ο οποίος του ζήτησε να παραδώσει τα χριστιανικά του βιβλία για να τα κάψει... Επειδή ο Τιμόθεος αρνήθηκε, ο Αρριανός τον υπέβαλε σε βασανιστήρια. Κι επειδή αυτός δεν λύγισε προσπάθησε μέσω της Μαύρας να τον μεταπείσει. Εκείνη όμως ομολόγησε την πίστη της στον Χριστό και επίσης υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια από τα οποία άντεξε με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι την έριξε σε βραστό νερό κι αυτή δεν έπαθε τίποτα! Ο ηγεμόνας μάλιστα πίστεψε ότι το νερό δεν είναι βραστό και έκαψε το χέρι του προσπαθώντας να το δοκιμάσει... Τελικά οι δυο Άγιοι σταυρώθηκαν επί εννέα μέρες μέχρις ότου έλαβαν τον στέφανο του μαρτυρίου.

Μ.Πέμπτη βράδυ - Γιώργος Φανάρας


Περιεχόμενα: Επιλογές απο αντίφωνα Εξαποστειλάριον "τον ληστήν αυθημερόν" Στιχηρά αίνων "δυο και πονηρά εποίησεν", "έκαστον μέλος" Δοξαστικό ''εξέδυσάν με'' και νυν "τον νώτον μου" Απόστιχα "λαός δυσεβής και παράνομος", "επι ξύλου βλέπουσα" Δοξαστικό αποστίχων "Κύριε αναβαίνοντός σου" και νυν αποστίχων ''ήδη βάπτεται κάλαμος'' απολυτίκιον "εξηγόρασας ημάς"

ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ - ΕΞΕΔΥΣΑΝ ΜΕ ΤΑ ΙΜΑΤΙΑ ΜΟΥ - ΔΟΞΑΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΑΙΝΩΝ ΤΗΣ Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (Μ. ΠΕΜΠΤΗ ΒΡΑΔΥ)

 


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΣ Πρωτοψάλτης (λυρικός βαρύτονος) - Φυσικός 

Μ. Πέμπτη εσπέρας ο όρθρος της Μ. Παρασκευής, ενώ Μ. Παρασκευή πρωί τελούνται οι Μεγάλες Ώρες και ο εσπερινός

 


 Μ. Πέμπτη εσπέρας

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ, Ο ΝΕΟΣ ΒΕΚΚΟΣ!

          


Γράφει ὁ κ. Γεώργιος Τραμπούλης, θεολόγος

Ἡ ἐπισκοπική ὑπευθυνότητα ἔχει ὡς κριτήριά της τήν ἀλήθεια, τό δίκαιο καί τήν ἀγάπη καί μάλιστα ἡ ὑπευθυνότητα δέν ἔχει καμία σχέση μέ τήν διπλωματία οὔτε βέβαια θυσιάζεται γιά τίς ὅποιες σκοπιμότητες καί πολιτικές καί ἐκκλησιαστικές πιέσεις.

Λαός μου, τί ἐποίησά σοι, καί τί μοι ἀνταπέδωκας;

                    

Λαός μου, τιί ἐποίησά σοι, καί τίι μοι ἀνταπέδωκας;


της Ευαγγελίας Μπίτου, φιλολόγου.

Μεγάλη Εβδομάδα! Μεγάλη όχι για τη διάρκειά της