Ετικέτες

31.8.16

Περί υπουργού (α)παιδείας

Αποτέλεσμα εικόνας για Ταμουρίδης

του Νικολάου Ταμουρίδη

Μήνες τώρα ο γράφων, ως ποντιακής καταγωγής, δέχομαι πιέσεις, από φίλους, κυρίως μη ποντίους, να απαντήσω στις ασχήμιες που εκστόμισε και συνεχίζει να εκστομίζει ο γνωστός και μη εξαιρετέος υπουργός (α)παιδείας, αλλά και οι λοιποί συνεργάτες και ομοϊδεάτες του, ιδιαίτερα για το θέμα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Μία είναι η Εκκλησία...

Αποτέλεσμα εικόνας για Γόρτυνος Ιερεμίας
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ
ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ-ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΙΣ
Δημητσάνα - Μεγαλόπολις, Κυριακή 28 Αὐγούστου 2016
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Το τέλος...

Αποτέλεσμα εικόνας για Μικρασιατική καταστροφή


της Μάρως Σιδέρη

Το τέλος...

Ανθρώπινος νους δε μπορεί να διαχειριστεί αυτό που συνέβη στη Σμύρνη εκείνο τον Αύγουστο. Όλη η διαστροφή του πολέμου συγκεντρώνεται στη κοσμοπολίτισσα της Μεσογείου κι εκεί ξεσπά. 

Άλλη μια επιστολή διαμαρτυρίας...

Αποτέλεσμα εικόνας για λύπη
Ρόδος 31.08.16

Ανοικτή Επιστολή

Τι παράδειγμα δίνουμε;

Αποτέλεσμα εικόνας για πιστός Χριστιανός



Ο συνειδητός πιστός Χριστιανός, που αγωνίζεται να ζει σύμφωνα με το θέλημα του Θεού στη ζωή του, είναι πολύ φυσικό να ξεχωρίζει μεταξύ των υπολοίπων ανθρώπων. Πρέπει οπωσδήποτε να διακρίνεται λόγω του ήθους και της συμπεριφοράς του από τους υπολοίπους ανθρώπους. Με κάθε του λόγο ή πράξη πρέπει να φανερώνει κάτι το διαφορετικό. Να διδάσκει το παράδειγμά του. Οι άλλοι άνθρωποι έχουν από αυτόν απαιτήσεις. Στο επάγγελμά του τον θέλουν τίμιο. Ως εργοδότη, δίκαιο. Στις δοσοληψίες του εμπορίου, έντιμο. Ως επιστήμονα ή ιατρό, αφιλάργυρο. Ως οικογενειάρχη, ακέραιο. Έτσι αισθάνεται η κοινωνία την παρουσία του. Στην αρχή απορημένη από τον τρόπο ζωής του τον διαφορετικό απ’ τους πολλούς· κατόπιν θαυμάζοντας την ακεραιότητα και την πιστότητά του σε αρχές και ηθική τόσο ανώτερες απ’ τις συνηθισμένες και επικρατούσες. Και λίγο μετά με τον πόθο και τη δίψα να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και τον τρόπο ζωής του.

Ελευθερία και Ελένη: εγκαταλείφθηκαν από τους συζύγους τους

Αποτέλεσμα εικόνας για εγκατάλειψη συζύγου


Έχουν έρθει πρόσφατα σε γνώση μας δυο περιπτώσεις εγκατάλειψης συζύγων. 

Η Ελευθερία έχει δυο μικρά παιδιά και η Ελένη έχει επίσης μικρά παιδιά (δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό). 

Και στις δυο περιπτώσεις οι σύζυγοί τους τις έχουν εγκαταλείψει. Δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες η κατάσταση οδηγήθηκε σε αυτό το τραγικό αποτέλεσμα και δεν θα πρέπει να κρίνουμε ούτε την μία ούτε την άλλη πλευρά. 

Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε ως Χριστιανοί είναι να προσευχηθούμε θερμά προς τον Κύριο για την μετάνοια των συζύγων και τον φωτισμό όλων των μερών συμπεριλαμβανομένων και των γονέων τους ή συγγενών και στενών φίλων, ώστε οι σύζυγοι να επιστρέψουν στις οικογένειές τους κατανοώντας ότι το αμάρτημά τους είναι βαρύ, αφού εκτός άλλων "καταστρέφουν" και τα μικρά παιδιά τους, αλλά και κινδυνεύουν να χάσουν την ψυχή τους αν επιμείνουν στον εγωισμό τους ή/και τα πάθη τους. Ας τους δείξει, λοιπόν, έλεος ο Κύριος και ας τους ανοίξει τα μάτια της καρδιάς και της ψυχής, ας τους δώσεις θάρρος και ταπείνωση, υπομονή, αλλά και δύναμη να επιλέξουν να παλέψουν και να επανορθώσουν κατά το δυνατόν αλλάζοντας την έως τώρα στάση-συμπεριφορά τους.

«Το ηγιασμένον του ραντισμού ύδωρ»

agiasmos

Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ

Ερμηνεύοντας ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς στο ευλογημένο ποίμνιο της Θεσσαλονίκης την τέλεση του αγιασμού κατά τον μήνα Αύγουστο και μάλιστα με την παρουσία και τη λιτάνευση του Τιμίου Ξύλου στους Ιερούς Ναούς της Βασιλίδος των Πόλεων, μας παρέχει την εξής πληροφορία :

Η μετάνοια είναι δώρο του Θεού στον άνθρωπο

μετάνοια

Μετανοείτε, αλλάξτε νου, γραμμή, πορεία επιθυμιών, ενεργειών, τρόπο ζωής, διότι πλησίασε η Βασιλεία των Ουρανών.

Γυναίκα μου, έστειλες την Παναγία στο σπίτι μας!



Ήλθε κρατώντας μια λαμπάδα σαν τον κορμό μικρού δένδρου!
Ήταν πλημμυρισμένος χαρά κι ευγνωμοσύνη. Μαζί του είχε έλθει και η ευσεβής γυναίκα του.

Προσευχή πρωινή

Αποτέλεσμα εικόνας για πρωινή προσευχή

Σχόλιο: Πρόκειται για την λεγόμενη προοιμιακή προσευχή που βρίσκεται στο Μεγάλο Ωρολόγιο. Είναι πολύ σύντομη και συνήθως ενσωματώνεται στην ακολουθία του Μεσονυκτικού (δείτε π.χ. εδώ). Στις ιερές μονές το μεσονυκτικό γίνεται ακριβώς πριν τον όρθρο, αλλά η ώρα έναρξης ποικίλει από μονή σε μονή. Καλείται μεσονυκτικό, διότι γίνεται στη μέση της νύκτας, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό να γίνει π.χ. στις 3:00, θα μπορούσε να γίνει και αργότερα.

Προοιμιακή προσευχή

Δι' ευχών των Αγίων Πατέρων ημών, Κύριε Ιησού Χριστέ ο Θεός ημών, ελέησον ημάς. Αμήν.

Δόξα Σοι, ο Θεός ημών, δόξα Σοι.

Βασιλεύ Ουράνιε, Παράκλητε, το Πνεύμα της Αληθείας, ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών, ο θησαυρός των αγαθών και ζωής χορηγός, ελθέ και σκήνωσον εν ημίν, και καθάρισον ημάς από πάσης κηλίδος, και σώσον, Αγαθέ, τας ψυχάς ημών.