Ετικέτες

25.4.21

Αναγνώσματα από το βιβλίο του Ιώβ (Παλαιά Διαθήκη) - Μ. Δευτέρα έως Μ. Παρασκευή

 Αποτέλεσμα εικόνας για ΙΩΒ


Εσπερινός Μ. Δευτέρας: ­β τ ­νά­γνω­σμα (α 1-12)
Εσπερινός Μ. Τρίτης: ­β τ ­νά­γνω­σμα (α 13-22)
Εσπερινός Μ. Τετάρτης: ­β τ ­νά­γνω­σμα (β 1-10)
Εσπερινός Μ. Πέμπτης: ­β τ ­νά­γνω­σμα (λη 1-21. μβ 1-5)
Εσπερινός Μ. Παρασκευής: ­β τ ­νά­γνω­σμα (μβ 12-17)

Νηστειοδρόμιο της Μ. Εβδομάδας (26/4-2/5/2021)

 Αποτέλεσμα εικόνας για Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ, ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ


Η ΝΗΣΤΕΙΑ 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ
ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ,
ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ


Την περασμένη Παρασκευή 23/4/21 ολοκληρώθηκε η Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Μεσολαβεί το Σαββατοκύριακο με δυο μεγάλες εορτές (Ανάσταση του Λαζάρου και Κυριακή Βαΐων) και ακολουθεί η Μεγάλη εβδομάδα (26/4/21-2/5/21) .

Μ. Δευτέρα - Μ. Σάββατο: αυστηρή νηστεία (άλαδο φαγητό)
Κυριακή του Πάσχα: κατάλυση εις πάντα μετά τις 2:00

Υπενθυμίζουμε ότι το Μ. Σάββατο είναι το μοναδικό Σάββατο που νηστεύουμε και το λάδι (και τον οίνο-οινοπνευματώδη). Η νηστεία λήγει τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα στις 2:00 περίπου, δηλαδή μετά το πέρας της Αναστάσιμης θ. λειτουργίας. 

Από τα ασκητικά του Αββά Δωροθέου (ΙΕ΄ διδασκαλία): Οι ημέρες νηστείας της Μ. Τεσσαρακοστής είναι 5x6=30 (5 καθημερινές επί 6 εβδομάδες). Τα Σαββατοκύριακα δεν μετράνε, διότι καταλύεται οίνος-έλαιο. Αν σε αυτές τις 30 ημέρες προσθέσουμε τις 6 ημέρες της Μ. Εβδομάδας (Μ. Δευτέρα έως και Μ. Σάββατο) και τη "μισή" νύκτα της Λαμπρής (μιας και η θ. λειτουργία λήγει στο "μέσο" της νυκτός της Κυριακής του Πάσχα), τότε το σύνολο είναι: 30+6+0,5=36,5 δηλ. το 1/10 των 365 ημερών του χρόνου. Αυτή είναι η "δεκάτη", που μας καθιέρωσαν οι Άγιοι Απόστολοι, για να γίνει αφορμή να καθαριστούμε από τις αμαρτίες που κάναμε ολόκληρο τον χρόνο και να οδηγηθούμε στη μετάνοια. 

Εύχομαι να ζήσουμε τις ημέρες αυτές με μετάνοια, εγκράτεια-νηστεία (σωματική και πνευματική) και προσευχή. Ας τιμήσουμε τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό για την εκούσια αυτοθυσία Του, ας Τον δοξάσουμε και τέλος ας Τον ευχαριστήσουμε για την αγάπη Του προς εμάς και το έλεός Του. 

Καλή Ανάσταση σε όλους!

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται... Θρασύβουλος Στανίτσας



Τροπάριον
Ἦχος πλ. δ'

 Ἰδοὺ ὁ Νυμφίος ἔρχεται ἐν τῷ μέσῳ τῆς νυκτός, καὶ μακάριος ὁ δοῦλος, ὃν εὑρήσει γρηγοροῦντα, ἀνάξιος δὲ πάλιν, ὃν εὑρήσει ῥαθυμοῦντα. Βλέπε οὖν ψυχή μου, μὴ τῷ ὕπνῳ κατενεχθῇς, ἵνα μῄ τῷ θανάτῳ παραδοθῇς, καὶ τῆς Βασιλείας ἔξω κλεισθῇς· ἀλλὰ ἀνάνηψον κράζουσα· Ἅγιος, Ἅγιος, Ἅγιος εἶ ὁ Θεός, διὰ τῆς Θεοτόκου, ἐλέησον ἡμᾶς.

Ψάλλει ο Θρασύβουλος Στανίτσας,

ΛΑΘΗ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ - Π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΧΟΙΝΑΣ | Ορθόδοξο μονοπάτι



Σχόλιο: 15 λεπτά θησαυρός για τους νέους μας. Μην το παραλείψετε, μην το προσπεράσετε. Διαδώστε το!

ΛΑΘΗ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ - Π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΧΟΙΝΑΣ | Ορθόδοξο μονοπάτι

Ο π. Γεώργιος Σχοινάς αναφέρει σε απόσπασμα της ομιλίας του γιατί σήμερα είναι τόσο εύθραυστες οι ερωτικές σχέσεις των νέων ανθρώπων, γιατί διαλύονται τόσο εύκολα , ποιά λάθη γίνονται τα οποία πριν ή κατά την διάρκεια του γάμου δεν βοηθούν τους δύο συντρόφους να δημιουργήσουν μια σταθερή και όμορφη σχέση.