Ετικέτες

10.11.19

Νηστειοδρόμιο της εβδομάδας (11/11/19 - 17/11/19) - ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

Σχετική εικόνα
Η ΝΗΣΤΕΙΑ 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ
ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ,
ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ

Την ερχόμενη εβδομάδα εισερχόμαστε σε περίοδο νηστείας, της νηστείας της Σαρακοστής των Χριστουγέννων. Ξεκινά από την Παρασκευή 15/11 και διαρκεί 40 ημέρες μέχρι τα Χριστούγεννα, οπότε και λήγει. 

Την πρώτη ημέρα της νηστείας, δηλαδή στις 15/11, που εφέτος πέφτει Παρασκευή, συνηθίζουμε να κάνουμε ξηροφαγία (ή κατ' άλλους τρώμε άλαδο φαγητό). 

Σύμφωνα με την πιο συνηθισμένη εκδοχή, γενικά, επιτρέπεται κατάλυση ιχθύος όλες τις ημέρες πλην Τετάρτης και Παρασκευής μέχρι και τις 17/12. Την τελευταία εβδομάδα, δηλαδή 18-24/12, δεν επιτρέπεται η ιχθυοφαγία, οπότε τρώμε λαδερό φαγητό πλην Τετάρτης και Παρασκευής. Κάθε Τετάρτη ή Παρασκευή τρώμε άλαδο φαγητό, εκτός κι αν υπάρχει κατάλυση οίνου-ελαίου ή ιχθύος λόγω μεγάλης εορτής. Επίσης, νηστεύουμε αυστηρά και την Παραμονή των Χριστουγέννων (24/12). 

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες εκδοχές, σύμφωνα με τις οποίες η αρχή της ιχθυοφαγίας είναι την 21η Νοεμβρίου (Εισόδια της Θεοτόκου) και η λήξη της ιχθυοφαγίας τη 12η Δεκεμβρίου (Αγ. Σπυρίδωνος). 

Τέλος, υπάρχει και η μοναστηριακή εκδοχή (που έχει τη βάση της στον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη και το πηδάλιο) σύμφωνα με την οποία κατάλυση ιχθύος γίνεται μόνο τα σαββατοκύριακα, οπότε τις καθημερινές πλην Τετάρτης και Παρασκευής τρώμε υποχρεωτικά λαδερό.

[Συμβουλευτείτε τον πνευματικό σας για την εκδοχή που θα ακολουθήσετε. Ας μην χαθούμε, όμως, στις λεπτομέρειες και στην πληθώρα των εκδοχών που έχουν επικρατήσει κατά τόπους. Ο σκοπός της νηστείας δεν είναι να ακολουθήσουμε έναν εξωτερικό τύπο και να μείνουμε σε αυτόν, αλλά να προσπαθήσουμε με όπλο τη σωματική νηστεία - στον βαθμό που θα μας υποδείξει ο πνευματικός μας - να καταπολεμήσουμε τα πάθη μας και να τηρήσουμε όσο πιο αυστηρά μπορούμε την πνευματική νηστεία!]

Για την εβδομάδα:

Δευτέρα 11/11, Τρίτη 12/11: επιτρέπονται όλες οι τροφές 

Τετάρτη 13/11: νηστεία (λαδερό φαγητό) 
[Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου]

Πέμπτη 14/11 επιτρέπονται όλες οι τροφές 

ΑΡΧΗ ΝΗΣΤΕΙΑΣ ΜΙΚΡΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

Παρασκευή 15/11: νηστεία (άλαδο φαγητό ή ξηροφαγία)

Σάββατο 16/11, Κυριακή 17/11: νηστεία (ψάρι* ή λαδερό)

* Ρωτήστε τον πνευματικό σας για το αν θα αρχίσετε την ιχθυοφαγία από την αρχή της νηστείας ή από τις 21/11. Και οι δυο εκδοχές είναι αποδεκτές από την Εκκλησία μας.

Ὁ χριστιανός εἶναι ἡ ἤρεμη δύναμη!


Ἠλίας Κατσάνος
Ὁ χριστιανός, ὁ σωστός χριστιανός, εἶναι ἡ ἤρεμη δύναμη.
Φαίνεται ἀδύναμος, φοβισμένος, ἥσυχος, καλόβουλος, ἀφελής ἴσως, ὑπερβολικά ὑπάκουος καί ταπεινός, εὐγενής καί καλοσυνάτος, μέχρι τά ὅρια τοῦ «κορόϊδου».

Μικρασιατική Εκστρατεία - Η προδοσία προηγήθηκε της ήττας


Γράφει η Ντόρα Βακιρτζή* -

Η Μικρασιατική Εκστρατεία, ή πιο ορθά ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος 1919-1922, είναι μια επώδυνη εμπειρία της ελληνικής κοινωνίας που όμως παραμένει σε μεγάλο βαθμό παιδαγωγικά αναξιοποίητη.

ΟΛΑ ΤΑ ΕΧΩ !! ΕΥΤΥΧΙΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΟΜΩΣ!! ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ


Κάποτε ένας εξαίρετος χειρουργός γιατρός, κληρονομεί μια μεγάλη κλινική από τον πατέρα του, καλοπαντρεύεται με μια ενάρετη χριστιανή και δημιουργεί μια ωραία οικογένεια.

Ο ουρανός πάνω στη γη… Η Θεία Λειτουργία!

Ο ουρανός πάνω στη γη… Η Θεία Λειτουργία! Μέρος 6ο
Η νίκη του Χριστού

~ Κάποιος μάγος έκανε ψευτοθαύματα με τη βοήθεια του διαβόλου, για να πλανεύει τους χριστιανούς και να τους παίρνει με το μέρος του.