Ετικέτες

27.3.16

Τρόποι προσέγγισης - Ευαγγέλιο Κυριακής Β' Νηστειών (Γραπτό Κήρυγμα)

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης,
εφημέριος του Ι.Ν. αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης
Για τον "Στύλο Ορθοδοξίας" (Φεβρουάριος 2016, αρ.φ. 175)
Ευαγγέλιο Κυριακής Β’ Νηστειών (Αγ. Γρηγορίου Παλαμά) (Μαρ. β΄ 1-12)
Τρόποι προσέγγισης

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ιάκωβου Κουτλάκη στη Θεολογική- Ἐπιστημονική Ἡμερίδα


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Ιάκωβου Κουτλάκη εκ Πάτμου αποφοίτου Π.Ε.Σ
  στη Θεολογική- Ἐπιστημονική Ἡμερίδα με θέμα 
«ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟΣ»
  Μεγάλη προετοιμασία, χωρίς προσδοκίες 

Νηστειοδρόμιο της εβδομάδας (28/3/16 - 3/4/16)

Η ΝΗΣΤΕΙΑ 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ
ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ,
ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ

Η ερχόμενη εβδομάδα (28/3/16-3/4/16) είναι η τρίτη εβδομάδα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.  Όλες τις καθημερινές νηστεύουμε (αλάδωτο), ενώ το Σαββατοκύριακο γίνεται κατάλυσις οίνου-ελαίου.

Δευτέρα - Παρασκευή: νηστεία (αλάδωτο)
Σάββατο-Κυριακή: νηστεία (κατάλυση οίνου και ελαίου)


Παρατηρήσεις

1. Το πόσο αυστηρά τηρούμε τη νηστεία (π.χ. το αλάδωτο ή τον αριθμό των γευμάτων ανά ημέρα) καλό είναι να το συζητάμε με τον πνευματικό μας. Αυτός είναι ο αρμόδιος για να μας καθοδηγήσει λαμβάνοντας υπ' όψιν τόσο την σωματική μας κατάσταση (υγεία, ηλικία, επάγγελμα, οικογενειακό περιβάλλον κ.α.), καθώς και την πνευματική-ψυχική μας κατάσταση!!! Ο σκοπός της νηστείας της σάρκας δεν είναι να σκοτώσουμε το σώμα μας, να εξασθενήσουμε και να μην μπορούμε να φέρουμε σε πέρας τις επαγγελματικές, τις οικογενειακές και τις υπόλοιπες θρησκευτικές υποχρεώσεις μας... Ο σκοπός είναι μέσω της νηστείας του σώματος να σκοτώσουμε τα πάθη μας και να πλησιάσουμε περισσότερο το Θεό σε συνδυασμό με την προσευχή, την μελέτη της Αγίας Γραφής και άλλων πνευματικών βιβλίων, την ελεημοσύνη, την ειλικρινή μετάνοια, τον εκκλησιασμό, τη θεία κοινωνία και γενικά ακολουθώντας όσο το δυνατό τον χριστιανικό τρόπο ζωής, όπως μας τον έχουν διδάξει οι πατέρες και οι Άγιοι της εκκλησίας μας.

Προφήτισσα ιστορία...



Σχόλιο ιστολογίου "Ελληνική Ναυς": Διαβάστε το παρακάτω εξαιρετικό και συνάμα σύντομο άρθρο στο οποίο πολύ επιτυχημένα επιχειρείται ο παραλληλισμός του πρόσφατου ιστορικού παρελθόντος με το παρόν που ζούμε ως λαός, για να καταλήξει η αρθρογράφος στην εξής ουσιώδη διαπίστωση:

"...δε φοβούνται τους νεκρούς σου ήρωες
φοβούνται μήπως αποφασίσεις να τους μιμηθείς..."


ΤΗΣ ΜΑΡΩ ΣΙΔΕΡΗ, ΘΕΟΛΟΓΟΥ, ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ