Ετικέτες

23.4.19

Μεγάλη Τετάρτη - Της αλειψάσης τον Κύριον μύρω


Μεγάλη Τετάρτη
(ο όρθρος διαβάστηκε το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης)


Κατά την Μεγάλη Τετάρτη επιτελούμε ανάμνηση του γεγονότος της αλείψεως του Κυρίου με μύρο από μια πόρνη γυναίκα. Επίσης φέρεται στη μνήμη μας, η σύγκλιση του Συνεδρίου των Ιουδαίων, του ανωτάτου δηλαδή Δικαστηρίου τους, προς λήψη καταδικαστικής αποφάσεως του Κυρίου, καθώς και τα σχέδια του Ιούδα για προδοσία του Διδασκάλου του.

Ουγκώ: Δεν έγραψε μόνο την “Παναγία των Παρισίων”… έγραψε και τους “Αθλίους”



Η καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων μπορεί να συγκλόνισε όλους τους Γάλλους (και όχι μόνο), αλλά δεν στάθηκε ικανή να σταματήσει τα Κίτρινα Γιλέκα από την εβδομαδιαία εξεγερσιακή τους διαμαρτυρία. Το γεγονός, μάλιστα, ότι οι πλούσιοι της Γαλλίας άνοιξαν τα πορτοφόλια τους και έκαναν γενναιόδωρες δωρεές για την αποκατάσταση του εμβληματικού ναού, προκάλεσε ποικίλα σχόλια. Αυτό το Σάββατο (23ο στη σειρά) οι διαδηλωτές φώναζαν το εύγλωττο σύνθημα «Όλα για τη Notre Dame τίποτα για τους Άθλιους«, παραπέμποντας στα δύο μνημειώδη έργα του Βίκτωρα Ουγκώ.

Γράφει ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ

Όρθρος Αγίας και Μεγάλης Τετάρτης (ψάλλεται το βράδυ της Μ. Τρίτης) - 3 ολόκληρα βίντεο (2016, 2013, 2012-Ταλιαδώρος) και ένα με ψαλτικά από τον Θ. Στανίτσα

Σχόλιο: Αγαπητέ αναγνώστη, σε λίγο ξεκινά η ακολουθία του Νυμφίου (όρθρος Μεγάλης Τετάρτης). Άφησε τον υπολογιστή και πήγαινε σε μια κοντινή εκκλησία...

Αν δεν μπορείς για σοβαρούς λόγους, π.χ. υγείας, μπορείς να ακούσεις την ακολουθία στο ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας (91,2FM - ΚΛΙΚ ΕΔΩ) ή να δεις τα παρακάτω βίντεο:

2016

Το Νόμπελ ως κολυμπήθρα του Σιλωάμ για τις Πρέσπες


Της Σοφίας Βούλτεψη*


Κορδώνονται και κομπορρημονούν τον τελευταίο καιρό Τσίπρας και Ζάεφ, επειδή τους πρότειναν, λέει, για το Νόμπελ Ειρήνης. Προφανώς έχουν ξεχάσει – ο Τσίπρας μάλλον δεν το έμαθε ποτέ – ότι το 1996 για Νόμπελ Ειρήνης είχε προταθεί και ο Γκλιγκόροφ! Για να μην θυμηθούμε ότι με το ίδιο βραβείο έχει τιμηθεί και ο Κίσινγκερ!
Και όπως θα δούμε παρακάτω, όλοι όσοι επιδίωξαν το συγκεκριμένο βραβείο, το έπραξαν για να ξεπλύνουν τα ανομήματά τους.

Νεώριο: Εννέα πλοία ταυτόχρονα στο ναυπηγείο, ρεκόρ πληρότητας newsroom | 21/04/2019 15:03



Σε ρεκόρ πληρότητας όλων των εποχών το Νεώριο της Σύρου με εννέα πλοία ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου, και έχοντας σπάσει το φράγμα των εβδομήντα πλοίων από την έναρξη της επαναλειτουργίας υπό την Αμερικανική Onex Shipyards.

Τροπάριο Κασσιανής (4 βίντεο - Πρίγγος, Στανίτσας κ.α.)

ΤΡΟΠΑΡΙΟ ΚΑΣΣΙΑΝΗΣ (ΣΥΝΤΟΜΟ) - ΠΡΙΓΓΟΣ



Κύριε,  ν πολλας μαρτίαις περιπεσοσα Γυνή, τν σν ασθομένη Θεότητα, μυροφόρου ναλαβοσα τάξιν, δυρομένη μύρα σοι, πρ το νταφιασμο κομίζει. Ομοι! λέγουσα, τι νύξ μοι, πάρχει, οστρος κολασίας, ζοφώδης τε κα σέληνος, ρως τς μαρτίας. Δέξαι μου τς πηγς τν δακρύων,  νεφέλαις διεξάγων τς θαλάσσης τ δωρ· κάμφθητί μοι πρς τος στεναγμος τς καρδίας,  κλίνας τος ορανούς, τ φάτ σου κενώσει· καταφιλήσω τος χράντους σου πόδας, ποσμήξω τούτους δ πάλιν, τος τς κεφαλς μου βοστρύχοις, ν ν τ Παραδείσ Εα τ δειλινόν, κρότον τος σν χηθεσα, τ φόβ κρύβη. μαρτιν μου τ πλήθη κα κριμάτων σου βύσσους, τίς ξιχνιάσει ψυχοσστα Σωτήρ μου; Μή με τν σν δούλην παρίδς,  μέτρητον χων τ λεος.

Ζήτημα κατάργησης Σταυρού από την ελληνική σημαία στην Αναθεώρηση;



Σχόλιο Ελληνικής Νεώς: Η είδηση αυτή δε θα πρέπει να ηχεί στα αυτιά μας ως κεραυνός εν' αιθρία. Είναι κάτι που σταδιακά αναπαράγεται, εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια εις προετοιμασία των μαζών και ελέγχου των πιθανών αντιδράσεων.

Ζήτημα κατάργησης του Σταυρού από την ελληνική σημαία θέτει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για πλήρη διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας στο πλαίσιο της Αναθεώρησης του Συντάγματος, όπως υποστηρίζει το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία».