Ετικέτες

14.10.18

Νηστειοδρόμιο της εβδομάδας (15/10/18-21/10/18)


Η ΝΗΣΤΕΙΑ 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ
ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ,
ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ

Η ερχόμενη εβδομάδα (15/10/18-21/10/18) είναι μια τυπική εβδομάδα του έτους. Όλες τις ημέρες πλην Τετάρτης και Παρασκευής καταλύονται τα πάντα. 

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή: επιτρέπονται όλες οι τροφές

Τετάρτη 17/10: νηστεία (άλαδο φαγητό)

Παρασκευή 19/10: νηστεία (άλαδο φαγητό)

Mητροπολίτης Ιλαρίωνας: παράνομη και προειλημμένη η απόφαση του Οικουμενικού. Παραβιάστηκαν οι κανόνες της Εκκλησίας, η Ενότητα διερράγη


Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας του Volokolamsk Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας χαρακτήρισε χθες ως »παράνομη πράξη » την απόφαση του Πατριαρχείου Κων/πολης για το ουκρανικό ζήτημα.

Πώς ο διάβολος προκαλεί αναστάτωση της ψυχής.


Η παρουσία του σκοτεινού πνεύματος μέσα στον άνθρωπο εκδηλώνεται με το σκοτάδι του νου, την ταραχή, τη θλίψη και τη βεβαρημένη καρδία.

Η καλλιέργεια της καρδιάς


Δεν φθάνει να μη σκεφτόμαστε το παρελθόν. Στην παρούσα φάση δεν ισχύει το «περασμένα-ξεχασμένα». Πρέπει να θυμόμαστε για να μετανοούμε. Η ανάμνηση χρειάζεται συγχώρηση. 

Για το θείο φόβο (Αββάς Δωρόθεος)

Αποτέλεσμα εικόνας για Αββάς Δωρόθεος

Αββά Δωροθέου
Έργα Ασκητικά

47. Ο Άγιος Ιωάννης λέει στις Καθολικές Επιστολές: «Η τέλεια αγάπη φυγαδεύει το φόβο» (Α' Ιωάννου 4, 18). Άραγε, τί θέλει μ' αυτό να μας επισημάνει ο Άγιος; Ποια άραγε ονομάζει αγάπη και ποιο φόβο; Ο Προφήτης λέει στον ψαλμό: «Φοβήθητε τον Κύριο, πάντες οι άγιοι αυτού» (Ψαλμ. 33, 10) και χίλια άλλα παρόμοια βρίσκουμε στις Άγιες Γραφές.
Αν λοιπόν και οι άγιοι που τόσο αγαπούν τον Κύριο τον φοβούνται, πως λέει: «Η αγάπη φυγαδεύει τον φόβο»; Θέλει να μας δείξει ο άγιος ότι είναι δύο είδη φόβων, ένας αρχικός και ένας τέλειος. Και ότι ο μεν ένας είναι χαρακτηριστικό των αρχαρίων, όπως θα λέγαμε, στην πνευματική ζωή, ο δε άλλος είναι χαρακτηριστικό των αγίων που έχουν πια τελειωθεί πνευματικά, αυτών που έφτα­σαν στο μέτρο της άγιας αγάπης. Να, τί θέλω να πω:


Διδακτική ιστορία: Τα άκρα, τα περίσσια και τα υπέρμετρα των δαιμόνων είναι...

Σχετική εικόνα
Όταν ο γερο-Δανιήλ ήταν στο Ρωσικό, παρατηρούσε πως κάποιος μοναχός που ασκήτευε σ΄ ένα κάθισμα έξω από το μοναστήρι, παρίστανε τον μεγάλο ασκητή.