Ετικέτες

9.5.20

Μετάθεση Αγ.ΝικολάουΕίναι μεγάλη Εορτή αυτή, σήμερα, του Αγίου Νικολάου, καθώς το Άγιο Λείψανό του πέρασε από τις Κυκλάδες και την Πελοπόννησο, για να φθάσει στην Βυζαντινή τότε πόλη Βάρη νυν Μπάρι της Ιταλίας το 1087 μ.Χ.

Στις 10 Μαΐου τιμάται στην κεντρική Πελοπόννησο και στα Σπάτα Αχαΐας 

κατόπιν δε Ζάκυνθο και Ναύπακτο.

Στις 20 Μαΐου στην Κέρκυρα.

Απόστολος Σίμων ο Ζηλωτής (ή Κανανίτης)

Simon the Zealot.JPG

Ο Απόστολος Σίμων, ο αποκαλούμενος και Ζηλωτής, υπήρξε μαθητής του Ιησού Χριστού και απόστολος. Η θέση του στο μαθητικό κύκλο αναφέρεται από όλους τους ευαγγελιστές[1], καθώς και στις Πράξεις των Αποστόλων (1, 13). Οι πληροφορίες που έχουμε για το βίο του είναι μηδαμινές και ουσιαστικά περιορίζονται σε έμμεσες προσπάθειες των ερευνητών με βάση τις μαρτυρίες της Καινής Διαθήκης.

Ο Σίμωνας, όπως προαναφέρθηκε, αποκαλείτο Ζηλωτής, αλλά και Κανανίτης και Καναναίος. Με βάση τη δεύτερη προσφώνηση έγιναν εικασίες ότι ο μαθητής αυτός προφανώς κατάγεται από την Κανά ή ακόμα και από τη Χαναάν. Και στις δύο περιπτώσεις όμως, που ακόμα και μέχρι σήμερα υπάρχουν ερευνητές που τις υποστηρίζουν, υπάρχει λάθος[2], παρότι στη λειτουργική άποψη της ορθόδοξης εκκλησίας επικράτησε να προβάλλεται αυτή η θέση (της καταγωγής εκ Κανά)[3]. Αφενός αν ο Σίμωνας προερχόταν από την Κανά θα λεγόταν Καναίος ή Κανίτης, αφετέρου το Κανανίτης δεν προέρχεται από κοινή ρίζα με το Χαναναίος. Η πραγματικότητα βρίσκεται στην ιδιότητα του Ζηλωτή. Η λέξη Καναναίος ή Κανανίτης παράγεται από τη βιβλική λέξη Kanana, που σημαίνει ζήλος, ζέση και έτσι εκεί βρίσκεται το πραγματικό αίτιο της προσφώνησης του Αποστόλου, ως Κανανίτης.

«Όλοι, με τη δύναμη της προσευχής, μπορούμε να κάνουμε θαύματα»


Μας αφηγείται ο Γέροντας Δανιήλ Κατουνακιώτης: Στην Αλεξανδρούπολη, στην κεντρική λεωφόρο, βάδιζε μια οικογένεια, οι γονείς και το παιδί τους τεσσάρων ετών.

Η θεραπεία της μητέρας του Γέροντα Φιλοθέου από την Παναγία την Γιάτρισσα!


[Γράφει ο Γέροντας, π. Φιλόθεος Ζερβάκος (1884-1980)]:

~ Πριν αναχωρήσω από την πατρίδα μου [Πακιά Λακωνίας] ασθένησε βαριά η μητέρα μου και έφθασε στα πρόθυρα του θανάτου.

Σκάνδαλο στην Κύπρο με πυροσβεστικά αεροσκάφη και τουρκικό «δάκτυλο»

Σκάνδαλο στην Κύπρο με πυροσβεστικά αεροσκάφη και τουρκικό «δάκτυλο»

Μοιάζει με απίστευτο, αλλά είναι αληθινό. Η Τουρκία φαίνεται πως ενήργησε υπογείως και κατάφερε να ακυρώσει την στάθμευση πυροσβεστικών αεροσκαφών σε κυπριακά αεροδρόμια.

Σαν έρθει η στιγμή της Θείας Κοινωνίας

Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος

Καί σάν ἔρθει ἡ στιγμή τῆς θείας Κοινωνίας καί πρόκειται νά πλησιάσεις τήν ἁγία Tράπεζα, πίστευε ἀκλόνητα πώς ἐκεῖ εἶναι παρών ὁ Xριστός, ὁ Bασιλιάς τῶν ὅλων.

Κυριακή Παραλύτου: ακολουθία όρθρου, μουσικά κ.α.


Κυριακή Παραλύτου

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε: τις ακολουθίες του εσπερινού και του όρθρου, τροπάρια και αναγνώσματα της θείας λειτουργίας, μουσικά, ηχητικά, το τυπικό κ.α. για την Κυριακή του Παραλύτου:
Σάββατο εσπέρας

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

με μουσικά

Ε Δ Ω και Ε Δ Ω

χωρίς μουσικάΑκολουθία όρθρου και θεία λειτουργία κ.α.

Υπέρ αναπαύσεως της Παρθένας

Αποτέλεσμα εικόνας για ανάσταση


Η αδελφή μας Παρθένα (υπ' αρ. 82, θυμηθείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ) τελικά κοιμήθηκε πριν μια εβδομάδα (στις 2/5). 

Ας διαβάσουμε λίγο από το ψαλτήρι για την Παρθένα (αλλά και για τους υπολοίπους αδερφούς μας, ζώντες ή κεκοιμημένους). Ας δώσουμε και το όνομά της για μνημόνευση στην ενορίας μας. 

Ο Θεός ας την αναπαύει και ας ενδυναμώνει και τους δικούς της.

Καλή ανάσταση Παρθένα!

Ευαγγελική Περικοπή Κυριακής του Παραλύτου


ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗΝ Ε´ 1 - 15

Αποστολικό ανάγνωσμα Κυριακής του Παραλύτου

Αποτέλεσμα εικόνας για Πράξεις Αποστόλων

Πράξεις Αποστόλων (θ' 32-42)Στα έσχατα θα σου βάζουν χημικά μέσα σου για να παραλύει ο νους, η βούληση και το συναίσθημα


 π. Αθανάσιος Μυτιληναίος