Ετικέτες

21.3.20

Τι γιορτάζουμε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως;

φωτο από http://panagiaalexiotissa.blogspot.gr/
π. Αλεξάνδρου Σμέμαν
Η τρίτη Κυριακή των Νηστειών ονομάζεται «Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης».

Στην αγρυπνία (σ. ή στον Όρθρο) αυτής της μέρας, μετά από τη μεγάλη Δοξολογία, ο Σταυρός μεταφέρεται σε μια σεμνή πομπή στο κέντρο του ναού και παραμένει εκεί όλη την υπόλοιπη εβδομάδα οπότε στο τέλος κάθε ακολουθίας γίνεται προσκύνηση του Σταυρού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα του Σταυρού, που κυριαρχεί στην υμνολογία αυτής της Κυριακής, παρουσιάζεται όχι μέσα στα πλαίσια του πόνου αλλά της νίκης και της χαράς. Ακόμα δε περισσότερο οι Ειρμοί του Κανόνα της Κυριακής είναι παραμένει από την πασχαλινή ακολουθία,«Αναστάσεως ημέρα», και ο Κανόνας είναι παράφραση του αναστάσιμου Κανόνα (Σταυροαναστάσιμος Κανόνας).

Βατικανό: Προσφέρει «πλήρη άφεση αμαρτιών» σε πιστούς που έχουν νοσήσει...!

Κορωνοϊός: Η απόφαση συμπεριλαμβάνει στην άφεση αμαρτιών και τους επαγγελματίες υγείας και τους συγγενείς που περιθάλπουν τους αρρώστους τους - Ποια είναι η διαδικασία που προβλέπεται για την άφεση. 

σχόλιο Γ.Θ : Είναι να παίρνει κανείς φόρα και να βαρά το κεφάλι στο τοίχο με την κατάντια της Παπικής ψευτοεκκλησιάς.


σχόλιο Ε.Ν.: Κάτι μου λέει ότι οι "τεμπέληδες πνευματικά" Έλληνες θα αλλάξουν δόγμα... 


Άντε μωρέ που θα νηστέψω, 
που θα εξομολογηθώ, 
που θα ταπεινωθώ.
Αρκεί να κολλήσω κορωνοϊό...


Η παπική Εκκλησία αποφάσισε σήμερα, υπό ορισμένους όρους, την "πλήρη άφεση αμαρτιών" στους πιστούς που έχουν πληγεί από την πανδημία της νόσου Covid-19, είτε είναι στο νοσοκομείο είτε στο σπίτι τους.

Συνελήφθη ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ...

Αποτέλεσμα εικόνας για συνελήφθη ο μητροπολίτησ κυθήρων


Σχόλιο: Άφησα επίτηδες το λάθος, για να αποδειχθεί πόσο ακατήχητος λαός είμαστε. Πόσο μακριά από τον Θεό έχουμε φύγει... Εδώ δεν ξεχωρίζουμε τους όρους "θεία λειτουργία" και  "ακολουθία" και θα αναγνωρίσουμε το μέγα μυστήριο της θείας ευχαριστίας - θείας μεταλήψεως (κοινωνίας); Παραθέτω και τους εξής μακαρισμούς (από την ακολουθία της θ΄ ώρας της Μεγάλης Σαρακοστής)


Μακάριοι οἱ δεδιωγμένοι ἕνεκεν δικαιοσύνης, 
ὅτι αὐτῶν ἐστιν ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν.
Μακάριοί ἐστε, ὅταν ὀνειδίσωσιν ὑμᾶς, καὶ διώξωσι, 
καὶ εἴπωσι πᾶν πονηρὸν ῥῆμα καθ' ὑμῶν, ψευδόμενοι ἕνεκεν ἐμοῦ.
Χαίρετε καί ἀγαλλιᾶσθε, ὅτι ὁ μισθός ὑμῶν πολύς ἐν τοῖς οὐρανοῖς.


Αυτή την εξέλιξη την έχουμε, διότι οι ιεράρχες και οι ιερείς μας δεν είναι ενωμένοι. Αυτή την εξέλιξη την έχουμε γιατί έχουμε διώξει τον Θεό από τις καρδιές μας, από την ζωή μας κι έτσι έχουμε τυφλωθεί (πλανηθεί από τον Διάβολο ξανά και ξανά) και δεν βλέπουμε ότι η λύση στο πρόβλημά μας είναι ο Θεός, και μόνον Αυτός. Δεν βλέπουμε ότι αν συνεχίσουμε αυτό τον δρόμο θα πέσουμε σε γκρεμό, αν δεν είμαστε ήδη σε ελεύθερη πτώση. Μένει να δεχτούμε τη συνέπεια της πτώσης (την κρούση με το έδαφος...). Αν αργήσει λίγο, έχει να κάνει με το ότι ανεβήκαμε πολύ ψηλά λόγω της αλαζονείας μας... Όσο πιο ψηλά, τόσο πιο σφοδρή θα είναι και η σύγκρουση (το παράδειγμα δεν είναι δικό μου, αλλά του Αγίου Παϊσίου...).


Συνελήφθη ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ καθώς την Παρασκευή άνοιξε τον Μητροπολιτικό Ναό του Εσταυρωμένου στη Χώρα των Κυθήρων και τέλεσε την λειτουργία των Χαιρετισμών (διόρθωση: την ακολουθία ΟΧΙ τη λειτουργία!), παρά την σχετική απαγόρευση λόγω κοροναϊού.

Κραυγή αγωνίας - Ανοικτή Επιστολή προς τους Αρχιερείς (και όχι μόνο) - Ας πράξουμε τα δέοντα


Αποτέλεσμα εικόνας για θεία κοινωνία

Η συντακτική ομάδα του ιστολογίου μας με τη σύμφωνη γνώμη των πνευματικών μας, αλλά και με τη βοήθεια ιερέων, συνέταξε μετά από την απαραίτητη διαβούλευση την παρακάτω επιστολή που ο καθένας μπορεί να στείλει είτε μεμονωμένα είτε σε ομάδες προς τον Τοπικό Μητροπολίτη του. Επειδή η κατάσταση με τον κορωναϊό δεν θα διαρκέσει λίγο και κινδυνεύουμε να φτάσουμε έτσι, όχι μέχρι την Ανάσταση, αλλά και μέχρι την Πεντηκοστή, καλούμαστε να πάρουμε πρωτοβουλίες. 

Σημασία δεν έχει αν θα εισακουστεί ή αν θα καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων. Σημασία έχει αν εμείς έχουμε τη διάθεση να αγωνιστούμε. Εννοείται ότι την τελική νίκη μόνο ο Κύριος μπορεί να την πετύχει. Εμείς απλά έχουμε μια ευκαιρία να πάρουμε μια μικρή συμμετοχή, που ίσως όμως μας δώσει και ένα μεγάλο στεφάνι κάποτε...

Η δική μας πρόταση είναι αυτή. Εννοείται ότι κάποιος άλλος μπορεί να στείλει ένα άλλο δικό του κείμενο, ή να δανειστεί μέρος του δικού μας. Η συγκεκριμένη επιστολή είναι δισέλιδη (ακολουθεί παρακάτω με μπλε χρωματισμό και μπορείτε να την αντιγράψετε σε αρχείο word κάνοντας τις δικές σας προσθήκες ή τροποποιήσεις).

Προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη…


Σεβασμιώτατε Πάτερ και Δέσποτα,
Με πόνο ψυχής και συντετριμμένη καρδία βιώνουμε την απαγόρευση της τέλεσης Θείας Λειτουργίας, που ισχύει στην Ελλάδα, με απόφαση του Πρωθυπουργού από το βράδυ της Δευτέρας 16ης Μαρτίου, με αφορμή την εξάπλωση του κορωνοϊού στην χώρα μας.
Από μικρά παιδιά ακούγαμε τους βίους των Μαρτύρων και Ομολογητών της Εκκλησίας μας, από την αρχαία Εκκλησία μέχρι τα νεότερα χρόνια, και διδαχθήκαμε πώς στο πέρασμα του χρόνου προσπαθούσαν οι εχθροί του Χριστού να σβήσουν την πίστη και την λατρεία του μόνου αληθινού Θεού. Μάθαμε ότι οι κακουχίες και τα μαρτύρια που πέρασαν οι Χριστιανοί σε εποχές διωγμών δεν κατάφεραν να εξαφανίσουν την χριστιανική λατρεία πάνω στην γη, επαληθεύοντας τον λόγο του Κυρίου μας, ότι «πύλαι Ἅδου οὐ κατισχύσουσιν αὐτῆς» (Μτ. 16,18).
Και αυτό συμβαίνει εδώ και 2000 χρόνια στην Ελλάδα. Από την πρώτη στιγμή που οι Άγιοι Απόστολοι ήρθαν στα ελληνικά εδάφη και ίδρυσαν τις διάφορες τοπικές Εκκλησίες, άρχισε να τελείται και το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, το οποίο ουδέποτε διακόπηκε συνολικά στην Ελλάδα, όσοι διωγμοί και αν ξέσπασαν, όσοι λοιμοί ή άλλα θανατηφόρα συμβάντα και αν μάστιζαν τις πόλεις, τα νησιά και τις επαρχίες μας.

Κυριακή Γ´ Νηστειών (Σταυροπροσκυνήσεως): ακολουθίες εσπερινού, όρθρου, κατανυκτικού εσπερινού, μουσικά κ.α.

Αποτέλεσμα εικόνας για Κυριακή Γ´ Νηστειών (Σταυροπροσκυνήσεως)

Κυριακή Γ´ Νηστειών (Σταυροπροσκυνήσεως)


Παρακάτω μπορείτε να βρείτε: το τυπικό, τις ακολουθίες του εσπερινού, του όρθρου, του κατανυκτικού εσπερινού κ.α. για την Κυριακή 22 Μαρ. 2020. Χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τώρα που οι ναοί μας δεν θα λειτουργήσουν. Μπορεί βέβαια να μην μπορούμε να συμμετέχουμε στα άχραντα μυστήρια, αφού θα μείνουμε στο σπίτι, αλλά μπορούμε να δείξουμε τη διάθεσή μας προς τον Κύριο κάνοντας τις ακολουθίες του εσπερινού και του όρθρου με τους δικούς μας, ώστε να επέμβει το συντομότερο δυνατό (όποτε Εκείνος κρίνει βέβαια) για να μας βγάλει από το αδιέξοδο:

Αποστολικό ανάγνωσμα Κυριακής Γ΄ Νηστειών

Αποτέλεσμα εικόνας για προσωποληψία




Προς Εβραίους Επιστολή Παύλου (δ΄ 14 - ε΄ 6)

Ευαγγελική περικοπή Κυριακής Γ΄ Νηστειών (της Σταυροπροσκυνήσεως)


...ς δ’ ν πολσ τν αυτο ψυχν 
νεκεν μο κα το εαγγελου
οτος σσει ατν...

...όποιος όμως αψηφήσει και θυσιάσει την ζωήν του 
προς χάριν εμού και του ευαγγελίου, 
αυτός θα σώση την ζωήν του εις την αιωνίαν μακαριότητα...

 ΚΑΤΑ ΜΑΡΚΟΝ Η´ 34 -Θ´ 1

Σάββατο 21/3/20: Ακολουθία όρθρου

Αποτέλεσμα εικόνας για ακολουθίες


με μουσικά




χωρίς μουσικά