Ετικέτες

27.1.18

ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ

ΤΕΛΩΝΟΥ-ΦΑΡΙΣ1
Κυρ. Τελώνου & Φαρισαίου (Λουκ. 18,10-14)
28 ανουαρίου 2018
Το Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αγουστίνου Καντιώτου



ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ

«Πς ψν αυτν ταπεινωθήσεται» (Λουκ. 18,14)

Να μην κρίνουμε! Αγίου Δωροθέου

Αποτέλεσμα εικόνας για κατάκριση
     69.-.  Άν θυμόμασταν, αδελφοί μου, τα λόγια των αγίων Γερόντων, αν τα μελετούσαμε, δύσκολα θα πέφταμε στην αμαρτία, δύσκολα θα παραμελούσαμε τους εαυτούς μας. Γιατί, αν, όπως ακριβώς μας συμβούλευσαν εκείνοι, δεν καταφρονούσαμε τα μικρά και όσα θεωρούμε ασήμαντα, δεν θα φθάναμε να πέσουμε στα μεγάλα και βαριά. Πάντοτε σας λέω, ότι από αυτά τα μικρά, δηλαδή από το να λέμε «τι σημασία έχει αυτό, τι σημασία έχει εκείνο;» κακοσυνηθίζει η ψυχή και αρχίζει να μην δίνει σημασία και στα μεγάλα. Ξέρεις πόσο μεγάλη αμαρτία είναι να κρίνεις τον πλησίον; Πραγματικά, τι μπορεί να είναι βαρύτερο απ’ αυτό; Τι άλλο μισεί τόσο πολύ και αποστρέφεται ο Θεός σαν την κατάκριση; Όπως ακριβώς είπαν και οι Πατέρες, δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα απ’ αυτή.

Τη Υπερμάχω - Σταμάτης Σπανουδάκης

Πότε θα κάνει ξαστεριά;


Το παράλογον της αστρολογίας

astrologia

Μιχαήλ Χούλης, Θεολόγος

Τόσο φιλοσοφικά όσο και επιστημονικά η αστρολογία καταρρίπτεται. Ακόμη, χριστιανική ζωή και αστρολογία δεν συμβιβάζονται μεταξύ τους. Αυτό επισημαίνουν τόσο η Παράδοση της Εκκλησίας, όσο και η Αγία Γραφή. Από την στιγμή που ορίζουμε το Θεό ως οδηγό μας, παύει πλέον να ισχύει κάθε άλλη απόλυτη εξάρτηση από είδωλα, δεισιδαιμονίες και πεπρωμένο. Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Επρόκειτο για θρησκοληψίες και πνιγηρή ζωή επί ειδωλολατρικού εδάφους. Ο Θεός μάς θέλει ελεύθερους και ρωμαλέους, όχι υποταγμένους σε αδιέξοδους και ψεύτικους ντετερμινισμούς. 

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑΣ - ΑΓΙΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ



1. Με τη χάρη και τη θεία δωρεά του Πνεύματος ο καθένας από μας κερδίζει τη σωτηρία· με πίστη πάλι και αγάπη και με αγώνα της αυτεξούσιας προαιρέσεως μπορεί να φτάσει στο τέλειο μέτρο της αρετής. Και τούτο, για να κληρονομήσει την αιώνια ζωή όχι μόνο με τη χάρη, αλλά και με τη δικαιοσύνη.

Και μήτε να αξιώνεται την τέλεια αρετή με μόνη τη θεία δύναμη και χάρη, χωρίς να συνεισφέρει και τους δικούς του κόπους, μήτε πάλι με μόνη τη δική του προθυμία και δύναμη να φτάνει το τέλειο μέτρο της ελευθερίας και της καθαρότητας χωρίς να βοηθήσει από ψηλά το χέρι του Θεού. Όπως λέει και ο Ψαλμωδός, αν ο Κύριος δεν οικοδομήσει το σπίτι, ή δε φυλάξει την πόλη, μάταια αγρυπνούν οι φύλακες και μάταια κοπιάζουν οι οικοδόμοι (Ψαλμ. 126, 1).

Η συμμετοχή του Αγίου Παϊσίου σε Συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης


σχόλιο Γ.Θ : Από την Αιωνιότητα μας δείχνει τον δρόμο της Αντίστασης υπέρ Πίστεως και Πατρίδος

Αποστολικό Ανάγνωσμα Κυριακής Ις΄ Λουκά - Τελώνου και Φαρισαίου

Αποτέλεσμα εικόνας για προσωποληψία


Προς Τιμόθεον Β΄ (γ΄ 10–15)

Ευαγγελική Περικοπή Κυριακής του Τελώνου και του Φαρισαίου



Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου. 
Αρχίζει το Τριώδιο!


ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ ΙΗ´ 10 - 14

Κυριακή Ις´ Λουκά, Τελώνου και Φαρισαίου: Ακολουθία όρθρου, μουσικά κ.α.

Αποτέλεσμα εικόνας για κυριακη τελωνου και φαρισαιου

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε την ακολουθία του όρθρου κ.α. για την Κυριακή Ις΄ Λουκά, του Τελώνου και Φαρισαίου (Αρχή τριωδίου - 28 Ιανουαρίου 2018):

Υποχώρησε ο Ιερώνυμος για το Συλλαλητήριο μετά τη Λαϊκή κατακραυγή



«Σύρθηκε» εκ των γεγονότων και των συλλαλητηρίων να πει όχι στην εκχώρηση της Μακεδονίας και η Ιερά Σύνοδος

Διαβάστε όλη την απόφαση:

«Συ­νήλθε σή­μερα Πα­ρα­σκευή, 26 Ια­νου­α­ρίου 2018, σε έκτα­κτη Συ­νε­δρία η Δι­αρ­κής Ιερά Συ­νο­δος της Εκ­κλη­σίας της Ελ­λά­δος, υπό την Προ­ε­δρία του Μα­κα­ρι­ω­τά­του Αρ­χι­ε­πι­σκό­που Αθη­νών και πά­σης Ελ­λά­δος κ. Ιε­ρω­νύ­μου.

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ!


Ποιος νηστεύει καλύτερα;


Ο Γέροντας είχε να απαντήσει συχνά σε προκλήσεις σχετικά με τη νηστεία. 

Κάποτε τον ρώτησαν:

- Ποιος νηστεύει καλύτερα, πάτερ, σε περίοδο νηστείας, αυτός που τρώει δυο πιάτα ανάλαδη φασουλάδα, χαλβά κ.λπ., ή αυτός που τρώει ένα αυγό σφικτό;

Χωρίς περιστροφές ο Γέροντας απάντησε:

Κι εδώ ο βίος της Αγίας Ξένιας της δια Χριστόν σαλής μέσα από 31 απίθανες εικόνες...

Image may contain: 2 people

Η Οσία Ξένη η δια Χριστόν Σαλή τιμάται στις 24/1