Ετικέτες

13.11.16

Νηστειοδρόμιο της Εβδομάδας (14/11/16-20/11/16)

Αποτέλεσμα εικόνας για νηστεία χριστουγέννων

Η ΝΗΣΤΕΙΑ 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ
ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ,
ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ

Την ερχόμενη εβδομάδα εισερχόμαστε σε περίοδο νηστείας, της νηστείας της Σαρακοστής των Χριστουγέννων. Ξεκινά από την Τρίτη 15/11 και διαρκεί 40 ημέρες μέχρι τα Χριστούγεννα, οπότε και λήγει. 

Την πρώτη ημέρα της νηστείας, δηλαδή στις 15/11, συνηθίζουμε να κάνουμε ξηροφαγία, αλλά κατ' άλλους επιτρέπεται μέχρι και κατάλυση ιχθύος. [Ρωτήστε τον πνευματικό σας]

Σύμφωνα με την πιο συνηθισμένη εκδοχή, γενικά, επιτρέπεται κατάλυση ιχθύος όλες τις ημέρες πλην Τετάρτης και Παρασκευής μέχρι και τις 17/12. Την τελευταία εβδομάδα, δηλαδή 18-24/12, δεν επιτρέπεται η ιχθυοφαγία, οπότε τρώμε λαδερό φαγητό πλην Τετάρτης και Παρασκευής. Κάθε Τετάρτη ή Παρασκευή τρώμε άλαδο φαγητό, εκτός κι αν υπάρχει κατάλυση οίνου-ελαίου ή ιχθύος λόγω μεγάλης εορτής. Επίσης, νηστεύουμε αυστηρά και την Παραμονή των Χριστουγέννων. 

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες εκδοχές, σύμφωνα με τις οποίες η αρχή της ιχθυοφαγίας είναι την 21η Νοεμβρίου (Εισόδια της Θεοτόκου) και η λήξη της ιχθυοφαγίας την 12η Δεκεμβρίου (Αγ. Σπυρίδωνος).[Συμβουλευτείτε τον πνευματικό σας]

Για την εβδομάδα:

Δευτέρα 14/11: επιτρέπονται όλες οι τροφές 

Τρίτη 15/11: νηστεία (ξηροφαγία) 
ΑΡΧΗ ΝΗΣΤΕΙΑΣ

Τετάρτη 16/11: νηστεία (λαδερό)
Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ματθαίου

Πέμπτη 17/11: νηστεία (ψάρι ή λαδερό)

Παρασκευή 18/11: νηστεία (άλαδο)

Σάββατο 19/11, Κυριακή 20/11: νηστεία (ψάρι ή λαδερό)

* Ρωτήστε τον πνευματικό σας για το αν θα αρχίσετε την ιχθυοφαγία από την αρχή της νηστείας ή από τις 21/11. Και οι δυο εκδοχές είναι αποδεκτές από την Εκκλησία μας.

Παιδαγωγική σημασία της νηστείας

Αποτέλεσμα εικόνας για π. αθανάσιος μυτιληναίος

του μακαριστού Αρχιμανδρίτου π. Αθανασίου Μυτιλιναίου

Το νόμισμα της καλοσύνης σπάνια το βρίσκω..Κάποτε ο γνωστός συγγραφέας Ντοστογιέφσκι βγήκε στον απογευματινό του περίπατο.

Η Πνευματική αντιμετώπιση της ασθένειας


Η προϋπόθεση για να ωφεληθεί ο άνθρωπος από την δοκιμασία της αρρώστιας του είναι να την αντιμετωπίσει πνευματικά.

Αγ. Νικόλαος Βελιμίροβιτς: Η Ευρώπη διώχνει τον Χριστό με κάθε τρόπο..!Ο Χριστός με τη διδασκαλία του συνέβαλε στην πρόοδο της Ευρώπης; Η Ευρώπη ευχαρίστησε τον Χριστό; Αδελφοί μου, αυτά τα ερωτήματα μπορούν να αποτελέσουν θέμα μελέτης και διδαχής.