Ετικέτες

23.3.19

Στον πλανήτη Άρη υπήρχαν μεγάλα ποτάμια μέχρι πριν 1 δισ. χρόνια

Ο Άρης διέθετε ποτάμια πολύ μεγαλύτερα σε πλάτος από αυτά του δικού μας πλανήτη και, μάλιστα, είναι πιθανό να είχαν νερό έως πριν από ένα δισεκατομμύριο χρόνια, σύμφωνα με νέες επιστημονικές εκτιμήσεις.
Οι επιστήμονες από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Έντγουιν Κάιτ του Πανεπιστημίου του Σικάγο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», ανέλυσαν τα έως τώρα δορυφορικά και άλλα δεδομένα για τη γεωμορφολογία του Άρη και κατέληξαν ότι ο «κόκκινος» πλανήτης διέθετε ποτάμια με πλάτος έως περίπου διπλάσιο από αυτά της Γης.
Τα ποτάμια του Άρη ήταν εξαπλωμένα σε όλο τον πλανήτη και δεν ήταν ούτε βραχύβια, ούτε τοπικό φαινόμενο.
Τα εκατοντάδες αυτά ποτάμια πιθανώς κυλούσαν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, πριν από 3,6 έως ένα δισεκατομμύριο χρόνια, ίσως, και πιο πρόσφατα. Μάλιστα, εκτιμάται ότι υπήρχε σημαντική και συνεχής απορροή στα ποτάμια, που έφθανε τα τρία έως 20 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο καθημερινά.
Οι επιστήμονες εικάζουν ότι λόγω του υγρού κλίματος του Άρη κάποτε, έπεφταν έντονες βροχές ακόμη και στη διάρκεια της εποχής που ο γειτονικός πλανήτης σταδιακά έχανε την ατμόσφαιρά του και ξεραινόταν.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, τα ποτάμια στον Άρη είχαν ισχυρή απορροή σχεδόν έως την τελευταία (γεωλογική) στιγμή, προτού το υγρό κλίμα του πλανήτη γίνει ξηρό. Απλώς, αντί να έχουν μήκος χιλιάδων χιλιομέτρων όπως πριν, είχαν πια μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων.
Η νέα μελέτη δημιουργεί, πάντως, ακόμη περισσότερα ερωτηματικά για το αρχαίο κλίμα του Άρη, για το οποίο οι επιστήμονες δεν έχουν σαφή εικόνα μέχρι στιγμής.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Tι κάνουμε σε ένα εγκεφαλικό – Παίρνει μόνο ένα λεπτό για να το διαβάσετε


Ένας νευρολόγος δηλώνει πως, εφόσον ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μέσα σε 3 ώρες τύχει νοσηλείας, μπορεί να αντιστραφεί πλήρως από τις επιπτώσεις του εγκεφαλικού επεισοδίου.
ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ εγκεφαλικό επεισόδιο να θυμηθούμε τα 3 βήματα, S T R.
Διαβάστε και μάθετε.

Υπέρ αναπαύσεως Ελισάβετ

Αποτέλεσμα εικόνας για ανάσταση

Η Ελισάβετ κοιμήθηκε πριν από κάποιες μέρες. Ας προσευχηθούμε για την ψυχή της, αλλά και για τους δικούς τους, να τους ενδυναμώσει ο Κύριος και να αντιμετωπίσουν την απώλεια σύμφωνα με τα λόγια του Αποστόλου Παύλου:

Ο θέλομεν δ μς γνοεν, δελφοί, περ τν κεκοιμημένων, να μὴ λυπσθε καθς κα ο λοιπο ο μ χοντες λπίδα. ε γρ πιστεύομεν τι ησος πέθανε κα νέστη, οτω κα  Θες τος κοιμηθέντας δι τοησο ξει σν ατ. [Ά Θεσ. δ΄ 4, 13-14]


Καλή ανάσταση
Αιωνία σου η μνήμη Ελισάβετ

Ας ανάψουμε ένα κεράκι, ας διαβάσουμε λίγο από το ψαλτήρι ή έστω ας πούμε ένα  "Κύριε ελέησον".

Κυριακή Β´ Νηστειών: ακολουθία όρθρου, μουσικά κ.α.

Κυριακή Β´ Νηστειών (Αγίου Γρηγορίου Παλαμά)

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε: το τυπικό, την ακολουθία του όρθρου κ.α. για την Κυριακή 24 Μαρ. 2019:

Αποστολικό ανάγνωσμα Κυριακής Β΄ Νηστειών (και σύντομο κήρυγμα)

Αποτέλεσμα εικόνας για προσωποληψία



Προς Εβραίους Επιστολή Παύλου (α΄ 10-β΄ 3)

Ευαγγελική Περικοπή Κυριακής Β΄ Νηστειών και Σύντομον Κήρυγμα


ΚΑΤΑ ΜΑΡΚΟΝ Β´ 1 - 12
(η θεραπεία του παραλυτικού)

Ισραηλινό ενδιαφέρον για τα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου


Τα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου επισκέφθηκε την Τρίτη 19 Μαρτίου 2019, η Πρέσβειρα του Ισραήλ, κυρία Irit Ben-Abba, συνοδευόμενη από στρατιωτικό ακόλουθο της Πρεσβείας, Συνταγματάρχη ZvikaShahar. Η ισραηλινή αντιπροσωπία ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου κι εν συνεχεία ακολούθησε συζήτηση με τα στελέχη της διοικήσεως όπου και εξέφρασε το μεγάλο ενδιαφέρον του Τελ Αβίβ για την ελληνική εταιρία.