Ετικέτες

3.4.16

Νηστειοδρόμιο της εβδομάδας (4/4/16 - 10/4/16)

Η ΝΗΣΤΕΙΑ 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ
ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ,
ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ

Η ερχόμενη εβδομάδα (4/4/16 - 10/4/16) είναι η τέταρτη εβδομάδα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.  Όλες τις καθημερινές νηστεύουμε (άλαδο φαγητό), ενώ το Σαββατοκύριακο γίνεται κατάλυσις οίνου-ελαίου (λαδερό φαγητό).

Δευτέρα - Παρασκευή: νηστεία (άλαδο φαγητό)
Σάββατο-Κυριακή: νηστεία (κατάλυση οίνου και ελαίου)


Παρατηρήσεις

1. Το πόσο αυστηρά τηρούμε τη νηστεία (π.χ. το αλάδωτο ή τον αριθμό των γευμάτων ανά ημέρα) καλό είναι να το συζητάμε με τον πνευματικό μας. Αυτός είναι ο αρμόδιος για να μας καθοδηγήσει λαμβάνοντας υπ' όψιν τόσο την σωματική μας κατάσταση (υγεία, ηλικία, επάγγελμα, οικογενειακό περιβάλλον κ.α.), καθώς και την πνευματική-ψυχική μας κατάσταση!!! Ο σκοπός της νηστείας της σάρκας δεν είναι να σκοτώσουμε το σώμα μας, να εξασθενήσουμε και να μην μπορούμε να φέρουμε σε πέρας τις επαγγελματικές, τις οικογενειακές και τις υπόλοιπες θρησκευτικές υποχρεώσεις μας... Ο σκοπός είναι μέσω της νηστείας του σώματος να σκοτώσουμε τα πάθη μας και να πλησιάσουμε περισσότερο το Θεό σε συνδυασμό με την προσευχή, την μελέτη της Αγίας Γραφής και άλλων πνευματικών βιβλίων, την ελεημοσύνη, την ειλικρινή μετάνοια, τον εκκλησιασμό, τη θεία κοινωνία και γενικά ακολουθώντας όσο το δυνατό τον χριστιανικό τρόπο ζωής, όπως μας τον έχουν διδάξει οι πατέρες και οι Άγιοι της εκκλησίας μας.

Κατάκριση, η μεγάλη αδικία (Όσιος Παϊσιος)


Αν δικαιολογούμε τους άλλους, δεν θα τους κατακρίνουμε.

— Γέροντα, έχω μία στενότητα : Δεν έρχομαι στη θέση του άλλου για να τον δικαιολογήσω.

Τώρα χάνουμε και το Αιγαίο… Είναι τελικά ορθό το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο»;

AOZ-KARIOTHS-The-Beauty

Γράφει ο Θεόδωρος Καρυώτης 
WWW.MIGNATIOU.COM 

«Χάσαμε το Αιγαίο; Χάσαμε την Ελλάδα» 
Ελευθέριος Βενιζέλος 

Χορτασμός πολλών με ολίγα – Θαυμαστό περιστατικό με τον Γέροντα Σίμωνα Αρβανίτη


Σχόλιο ιστολογίου "Ελληνική Ναυς": Απλά συγκλονιστικό... κι έχει και συνέχεια. Μην το προσπεράσετε! Είναι σύντομο.

Ένα απόγευμα είχαν πάει πάλι εκατοντάδες άνθρωποι στο Μοναστήρι (Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως στην Κύμη) για αγρυπνία και με την ελπίδα πως ίσως υπήρχε και δυνατότητα να φάνε κάτι, γιατί η πείνα θέριζε τον κόσμο.

Η ελεημοσύνη λύνει το οικονομικό πρόβλημα (Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου)Έστω, λοιπον, ότι το ένα δέκατο είναι πλούσιοι και το ένα δέκατο είναι φτωχοί, που δεν έχουν εντελώς τίποτε, και οι υπόλοιποι βρίσκονται σε μία μέση κατάσταση.

Γ΄ Κυριακή των Νηστειών - της Σταυροπροσκυνήσεως


Γ΄ Κυριακή των Νηστειών - της Σταυροπροσκυνήσεως