Ετικέτες

24.6.20

Η Εκκλησία δεν διαιρείται! Οι σχισματικοί και οι αιρετικοί αποσπώνται από την μοναδική αδιαίρετη Εκκλησία!

Aγίου Ιουστίνου Πόποβιτς, «Δογματική της Ορθοδόξου Εκκλησίας», Τόμος 4ος, σελ. 181
Εν τω Κυρίω Ιησού δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν πολλά σώματα κατά τον ίδιον τρόπον δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν εν αυτώ πολλές Εκκλησίες.

Χαρμόσυνα ήχησαν οι καμπάνες στην Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης για τον νέο Άγιο της Εκκλησίας – Αποκλειστικές δηλώσεις του Μητροπολίτη Ιωήλ

Στην αγιοκατάταξη του μακαριστού Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κυρού Καλλινίκου (1919-1984) προχώρησε στις 23 Ιουνίου του 2020 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα των εργασιών της που πραγματοποιούνται στο Σαμπεζύ της Γενεύης. 
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι καμπάνες των ενοριών της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης ήχησαν χαρμόσυνα, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ, κληρικοί και πιστοί της Ιεράς Μητροπόλεως έψαλλαν ενώπιον του τάφου του νέου αγίου της Εκκλησίας το Απολυτίκιον, το Κοντάκιον και το Μεγαλυνάριόν του.

Νηστειοδρόμιο της εβδομάδας (22/6/19 - 28/6/19) - ΝΗΣΤΕΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ (15/6 - 29/6)


Η τρέχουσα εβδομάδα (15/6/20-21/6/20) είναι η 2η και τελευταία της νηστείας των Αγίων Αποστόλων, η οποία εφέτος διαρκεί 2 εβδομάδες (σύμφωνα με το νέο εορτολόγιο). 

Η νηστεία των Αποστόλων δεν έχει σταθερή διάρκεια από έτος σε έτος μιας και εξαρτάται από το πότε πέφτει το Πάσχα. Ξεκινά την Δευτέρα μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων (εφέτος στις 15/6/2020) και λήγει στις 29/6 (Αποστόλων Πέτρου και Παύλου) μετά τη θ. λειτουργία που εφέτος πέφτει Δευτέρα, οπότε γίνεται κατάλυση εις πάντα (αν πέφτει ημέρα Τετάρτη ή Παρασκευή γίνεται κατάλυση ιχθύος). Η νηστεία αυτή αφορά το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Όλες τις ημέρες πλην Τετάρτης και Παρασκευής επιτρέπεται να τρώμε ψάρι, αλλά καλό είναι να μην το παρακάνουμε... Θα μπορούσαμε π.χ. να τρώμε δύο μέρες της επιλογής μας ψάρι και τις άλλες λαδερό. Ασφαλώς θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον πνευματικό σας σχετικά με την ακρίβεια και τις λεπτομέρειες τήρησης της νηστείας, όπως και κάθε άλλης νηστείας. Κάθε Τετάρτη και Παρασκευή τρώμε άλαδο φαγητό, όπως συνήθως. 

Δευτέρα 22/6, Τρίτη 23/6, Πέμπτη 25/6: νηστεία (λαδερό ή ψάρι) 

Τετάρτη 24/6: νηστεία (ψάρι ή λαδερό) 

Παρασκευή  26/6: νηστεία (άλαδο φαγητό)

Σάββατο 27/6, Κυριακή 28/6: νηστεία (λαδερό ή ψάρι)