Ετικέτες

3.2.14

Ανακοίνωση Εθνικού Αστεροσκοπείου


Δείτε κάνοντας κλικ εδώ την ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Ο σεισμός ήταν ισοδύναμος του προηγούμενου (στις 26/1) σε ισχύ, αλλά ήταν πιο επιφανειακός!

Οριστικό! Καταστρέφουν το χημικό "οπλοστάσιο" της Συρίας ανοικτά της Κρήτης - Τι απάντησε η Γεννηματά

Παρά τις τεράστιες αντιδράσεις χιλιάδων πολιτών για τη μη καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα την εναπόθεση των τοξικών αποβλήτων ανοικτά της Κρήτης, όλα δείχνουν πως η ενέργεια αυτή δεν θα αποφευχθεί σε καμία περίπτωση.

Έγειρε το καμπαναριό!

Το καμπαναριό στα Κουρουκλάτα έχει γύρει και αιωρείται στον κενό!

“Ξύπνησαν” δύο ρήγματα από τα 6 R

Δύο ρήγματα, τα οποία βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Κεφαλονιάς, έχουν τελικά ενεργοποιηθεί μετά τον σεισμό της περασμένης Κυριακήςσύμφωνα με τις επιστημονικές καταγραφές.

ΕΚΡΗΞΗ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Snapshot 2014-01-31 21-01-30 600 400 -1520156813

Τυχαίο;;; δε νομίζω...

Μερικές σύντομες οδηγίες για τους σεισμούς


1. Όχι πανικός. Δεν τρέχουμε να βγούμε από το κτίριο - δεν πλησιάζουμε τα σκαλιά και δεν μπαίνουμε στο ασανσέρ κατά τη διάρκεια του σεισμού. Περιμένουμε να τελειώσει ο σεισμός και γρήγορα αλλά προσεχτικά απομακρυνόμαστε από το κτίριο και στεκόμαστε σε ασφαλές ανοιχτό σημείο - χώρο.

2. Από πριν έχουμε σχεδιάσει σε ποιο σημείο του σπιτιού θα είμαστε πιο ασφαλείς (μακριά από τζάμια, βιβλιοθήκες, αντικείμενα που μπορεί να μας χτυπήσουν με την πτώση τους)

3. Έχουμε ήδη εντοπίσει δυνατά τραπέζια ή έπιπλα κάτω από τα οποία να μπορούμε να προστατευτούμε εμείς και τα παιδιά μας και τα έχουμε ενημερώσει - προετοιμάσει (προτείνεται για μικρές κατοικίες π.χ. μονοκατοικίες).

4. Αν μένουμε σε πολυκατοικία καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας ότι κανένα έπιπλο δεν θα καταφέρει να κρατήσει τους τόνους υλικού σε περίπτωση κατάρρευσης. Εκεί η στρατηγική μας πρέπει να είναι διαφορετική π.χ. δίπλα και όχι πάνω ή κάτω από το κρεβάτι - σε περίπτωση κατάρρευσης ελπίζουμε να σωθούμε στον μικρό χώρο που θα μείνει ελεύθερος ανάμεσα στα διάφορα έπιπλα και όχι κάτω από αυτά διότι μπορεί να μας πλακώσουν! 

5. Κουλουριαζόμαστε σε εμβρυική στάση ώστε να προστατεύσουμε τα ζωτικά μας όργανα και καλύπτουμε το κεφάλι μας με τα χέρια μας -  τα άκρα μας είναι αναλώσιμα και η πλάτη μας αντέχει περισσότερο...

6. Καλό είναι να έχουμε δίπλα στο κρεβάτι μας νερό (σε πλαστικό μπουκάλι), ξηρά τροφή (π.χ. αμύγδαλα κ.α.) και μια σφυρίχτρα. Έτσι, θα αυξηθούν οι πιθανότητες επιβίωσης μας σε περίπτωση εγκλωβισμού.

Περί σεισμών...


Σήμερα στις 5:00 (και κάτι) συνέβη 2ος μεγάλος σεισμός στην Κεφαλλονιά (5.7R) και άντε πάλι οι συζητήσεις για το αν είναι μετασεισμός ή νέος κύριος σεισμός ή αν επίκειται νέος μεγαλύτερος σεισμός κ.ο.κ.

Όσοι διαβάζετε αυτό το μικρό ιστολόγιο πρέπει να συνειδητοποιήσετε το εξής:

Οι σεισμολόγοι (όπως και οι οικονομολόγοι, αλλά και οι μετεωρολόγοι σε μικρότερο βαθμό) είναι όπως οι ιστορικοί. Είναι καλοί στο να περιγράφουν παλαιότερα γεγονότα ή να αναλύουν πρόσφατα γεγονότα, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ όμως ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ...! Ακόμα και οι μετεωρολόγοι (που είναι πιο ικανοί - λόγω των πολλών παρατηρήσεων - σε αυτό το κομμάτι διαψεύδονται πολύ συχνά - οι υπόλοιποι παίζουν καθαρά με τις πιθανότητες και "αν τους κάτσει" θριαμβολογούν...