Ετικέτες

3.2.14

Μερικές σύντομες οδηγίες για τους σεισμούς


1. Όχι πανικός. Δεν τρέχουμε να βγούμε από το κτίριο - δεν πλησιάζουμε τα σκαλιά και δεν μπαίνουμε στο ασανσέρ κατά τη διάρκεια του σεισμού. Περιμένουμε να τελειώσει ο σεισμός και γρήγορα αλλά προσεχτικά απομακρυνόμαστε από το κτίριο και στεκόμαστε σε ασφαλές ανοιχτό σημείο - χώρο.

2. Από πριν έχουμε σχεδιάσει σε ποιο σημείο του σπιτιού θα είμαστε πιο ασφαλείς (μακριά από τζάμια, βιβλιοθήκες, αντικείμενα που μπορεί να μας χτυπήσουν με την πτώση τους)

3. Έχουμε ήδη εντοπίσει δυνατά τραπέζια ή έπιπλα κάτω από τα οποία να μπορούμε να προστατευτούμε εμείς και τα παιδιά μας και τα έχουμε ενημερώσει - προετοιμάσει (προτείνεται για μικρές κατοικίες π.χ. μονοκατοικίες).

4. Αν μένουμε σε πολυκατοικία καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας ότι κανένα έπιπλο δεν θα καταφέρει να κρατήσει τους τόνους υλικού σε περίπτωση κατάρρευσης. Εκεί η στρατηγική μας πρέπει να είναι διαφορετική π.χ. δίπλα και όχι πάνω ή κάτω από το κρεβάτι - σε περίπτωση κατάρρευσης ελπίζουμε να σωθούμε στον μικρό χώρο που θα μείνει ελεύθερος ανάμεσα στα διάφορα έπιπλα και όχι κάτω από αυτά διότι μπορεί να μας πλακώσουν! 

5. Κουλουριαζόμαστε σε εμβρυική στάση ώστε να προστατεύσουμε τα ζωτικά μας όργανα και καλύπτουμε το κεφάλι μας με τα χέρια μας -  τα άκρα μας είναι αναλώσιμα και η πλάτη μας αντέχει περισσότερο...

6. Καλό είναι να έχουμε δίπλα στο κρεβάτι μας νερό (σε πλαστικό μπουκάλι), ξηρά τροφή (π.χ. αμύγδαλα κ.α.) και μια σφυρίχτρα. Έτσι, θα αυξηθούν οι πιθανότητες επιβίωσης μας σε περίπτωση εγκλωβισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.