Ετικέτες

27.4.14

Νηστειοδρόμιο της εβδομάδας (28 Απριλίου - 4 Μαΐου)

Η ερχόμενη εβδομάδα (28/4-4/5) είναι η δεύτερη εβδομάδα του πεντηκοσταρίου. Είναι μια φυσιολογική εβδομάδα με την έννοια ότι όλες τις ημέρες πλην Τετάρτης και Παρασκευής καταλύουμε τα πάντα. Η Τετάρτη 30/4 και η Παρασκευή 2/5 είναι ημέρες νηστείας στις οποίες γίνεται κατάλυσις οίνου και ελαίου λόγω του χαρμόσυνου χαρακτήρα της περιόδου αυτής.


Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή: κατάλυση εις πάντα
Τετάρτη, Παρασκευή: κατάλυση οίνου και ελαίου

Ούτως ή άλλως, την 30η Απριλίου γίνεται κατάλυσις οίνου και ελαίου, επειδή εορτάζουμε την μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ιακώβου (υιού του Ζεβεδαίου), και την 2α Μαΐου, επίσης, γίνεται κατάλυσις οίνου και ελαίου, επειδή εορτάζουμε την ανακομιδή του λειψάνου του Μεγάλου Αθανασίου.

Ας υπενθυμίσω ότι: 

Μας «κάλυψε» ο Θωμάς! Δε χρειάζεται πια να σηκώσει κανένας άλλος το χέρι.

 
«Για μία και μοναδική φορά, η πίστη ήταν κακή και η απιστία ήταν καλή!»
 
Του αείμνηστου καθηγητή Στέργιου Ν. Σάκκου (σημ.: κοιμήθηκε την ημέρα του Πάσχα του 2012), «Αληθώς Ανέστη ο Κύριος», εκδ. Χριστιανική Ελπίς, Θεσ/νίκη 2007.

Το Ευαγγέλιο της Κυριακής του Θωμά

Κυριακή του Θωμά - Κατά Ιωάννην Κ' 19-31

Ομιλία Ιατρού (Σεπτέμβριος 2012)

Ακολουθεί η ομιλία του ιατρού τον Σεπτέμβριο του 2012 όπου εξιστορεί την προσωπική του εμπειρία και διάφορες λεπτομέρειες σχετικά με τον Άγιο Απόστολο Ιούδα το Θαδδαίο ή Λεββαίο.

Μέρος Α (29 λεπτά)



Σημαντικές επισημάνσεις από έναν Χημικό για το νηστίσιμο τυρί και άλλες συναφείς τροφές

Σημείωση Ιστολογίου "Ελληνική Ναυς": Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι νηστεύουμε τρώγοντας υποκατάστατα τυριού, αυγού ή γάλακτος (ή και κρέατος...) που στην ουσία είναι τροποποιημένα (σε βαθμό που μπορεί να είναι και επικίνδυνα για την υγεία μας!!!) και δεν διαφέρουν ουσιαστικά από τα αρχικά μη νηστίσιμα προϊόντα. Νηστεία σημαίνει αποχή από κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγό, ψάρι και λάδι-οίνο (γενικά οινοπνευματώδη ποτά). Καταναλώνουμε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, ταχίνι, μέλι και ξηρούς καρπούς εκτός και αν γίνεται κατάλυση οίνου-ελαίου ή ιχθύος... Τρώμε μάλιστα σχετικά μικρές ποσότητες, τόσο ώστε να μην εξαντληθούμε και να μπορούμε να φέρουμε σε πέρας τις επαγγελματικές-οικογενειακές υποχρεώσεις μας, αλλά και ώστε να μπορούμε να στεκόμαστε στη θεία λειτουργία. Διαβάστε με προσοχή το άρθρο του χημικού. 


Γράφει ὁ Γεώργιος Παπαφώτης, Χημικός, Ιωάννινα