Ετικέτες

26.6.16

Νηστειοδρόμιο της εβδομάδας (27//6/16 - 3/7/16)




Την ερχόμενη εβδομάδα (27/6/16-3/7/16) εισερχόμαστε σε περίοδο νηστείας, της νηστείας των Αγίων Αποστόλων, η οποία όμως εφέτος διαρκεί μόλις 2 ημέρες! Μαζί με τη νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής οι συνολικές ημέρες νηστείας στην εβδομάδα αυτή είναι τέσσερις, αλλά είναι αρκετά χαλαρές. Την Δευτέρα και την Τρίτη μπορούμε να φάμε ψάρι κατά την διάρκεια της νηστείας των Αποστόλων. Την Τετάρτη 29/6, αν και κανονικά είναι ημέρα αυστηρής νηστείας, επιτρέπεται να φάμε ψάρι, διότι είναι μεγάλη εορτή (των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου). Τέλος, την Παρασκευή 1/7 (παρά το ότι και αυτή κανονικά είναι ημέρα αυστηρής νηστείας) τιμούμε τους Αγίους Αναργύρους Κοσμά και Δαμιανό (εκ Ρώμης), οπότε επιτρέπεται να φάμε λαδερό φαγητό (κατάλυση οίνου-ελαίου).

Δευτέρα 27/6, Τρίτη 28/6: νηστεία - κατάλυση ιχθύος 
(λόγω νηστείας Αποστόλων)

Τετάρτη 29/6: νηστεία - κατάλυση ιχθύος
[Έχει λήξει η νηστεία των Αποστόλων, αλλά την Τετάρτη νηστεύουμε! 
Καταλύεται ψάρι λόγω μεγάλης εορτής: 
των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου]

Πέμπτη: κατάλυση εις πάντα

Παρασκευή: νηστεία (λαδερό)
[Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός]

Σάββατο, Κυριακή: κατάλυση εις πάντα

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


Παρακαλώ να προσευχηθούμε και για τον Ηρακλή και την Ελευθερία που περιμένουν το πρώτο τους παιδάκι και δίνουν τον δικό τους πνευματικό αγώνα. 

Γεράσιμος: λευχαιμία


Ο Γεράσιμος έχει πρόσφατα διαγνωστεί με λευχαιμία σε αρχικό στάδιο και ξεκινά χημειοθεραπείες. Ας προσευχηθούμε ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός να τον ενδυναμώσει και να τον βοηθήσει να σηκώσει τον σταυρό του. Να σημειώσουμε ότι οι γιατροί δίνουν καλή πιθανότητα να ξεπεραστεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα. Ας αυξήσουμε, όμως, έστω και λίγο με την προσευχή μας τις πιθανότητες ελκύοντας το άπειρο έλεος του Κυρίου. Ας τον βάλουμε στο κομποσκοίνι μας και ας ανάψουμε και κανένα κεράκι για τον αδερφό μας εν Χριστώ.

Η Ι.Μ. ΓΛΥΦΑΔΑΣ, Ε.Β.Β. & Β. ΕΦΙΣΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ



Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε με προσοχή και ανησυχία τη σταδιακή εξάπλωση και στην Ελλάδα των λεγομένων εναλλακτικών σχολείων, τα οποία αποτελούν άλλη μια έκφραση της «Νέας Εποχής» στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας. Η «Νέα Εποχή» στην εκπαίδευση είναι με απλά λόγια η ενσωμάτωση μυστικιστικών μεθόδων και πρακτικών των ανατολικών θρησκειών και του αποκρυφισμού στο χώρο της αγωγής των παιδιών.

Όλοι μας μπορούμε να δώσουμε λίγο φως στον κόσμο (Διδακτική ιστορία)


Μια φορά κι ένα καιρό, ένα μικρό κεράκι βρισκόταν σε ένα δωμάτιο μαζί με άλλα κεριά, τα περισσότερα από τα οποία ήταν πολύ μεγαλύτερα και πολύ ομορφότερα από αυτό. Μερικά ήταν δεμένα με κορδέλες πολύχρωμες άλλα ήταν πιο απλά, σαν κι αυτό. Δεν ήξερε τον λόγο που βρισκόταν εκεί, και τα άλλα το έκαναν να αισθάνεται μικρό και ασήμαντο.

Αγιορείται παραδοσιακοί πνευματικοί


Μας διηγήθηκαν πολλά ιστορικά οι Γεροντάδες μας, με πρωταγωνιστάς ονομαστούς και πολύ εναρέτους πνευματικούς∙ όπως, επί παραδείγματι, τον παπαΓρηγόριο και τον παπαΣάββα, στην Μικρή Αγία Άννα, στα πετρχήλια των οποίων και στις συμβουλές των προσέφευγαν όχι μόνο μοναχοί και ιερομόναχοι, αλλά και Πατριάρχαι ακόμη, καθώς και πλήθη λαϊκών προσκυνητών των ιερών του Άθω σκηνωμάτων.

Ευτυχίσαμε και επιχειρήσαμε κι εμείς τέτοιες άγιες πορείες προς τους ονομαστούς και φημισμένους: