Ετικέτες

10.5.20

Νηστειοδρόμιο της εβδομάδας 11/5/20-17/5/20

Αποτέλεσμα εικόνας για Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ, ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ

Η ΝΗΣΤΕΙΑ 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ
ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ,
ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ

Η ερχόμενη εβδομάδα (11/5-17/5/20) είναι η τέταρτη εβδομάδα του πεντηκοσταρίου. Είναι μια φυσιολογική εβδομάδα με την έννοια ότι όλες τις ημέρες πλην Τετάρτης και Παρασκευής καταλύουμε τα πάντα. Η Τετάρτη 13/5 είναι της μεσοπεντηκοστής οπότε γίνεται κατάλυση ιχθύος και η Παρασκευή 15/5 είναι ημέρα νηστείας στην οποία γίνεται κατάλυσις οίνου και ελαίου λόγω του χαρμόσυνου χαρακτήρα της περιόδου αυτής.

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή: κατάλυση εις πάντα
Τετάρτη 13/5: νηστεία (κατάλυση ιχθύος)
Παρασκευή 15/5: νηστεία (κατάλυση οίνου και ελαίου)

ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΕ Η 11Η ΜΑΙΟΥ ΩΣ ΗΜΕΡΑ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ


Κείμενο του Ιωάννη Α. Σαρσάκη (Καστροπολίτη)

Την ενδεκάτη του μηνός Μαΐου, το συναξάρι μεταξύ άλλων αγίων, μνημονεύει τον Άγιο ιερομάρτυρα Μώκιο (; – 288) καθώς και τη μνήμη εγκαινίων της Κωνσταντινουπόλεως (330).
Παρακάτω θα παραθέσουμε στοιχεία για να αποδείξουμε ότι δεν συμπίπτουν τυχαία οι δύο εορτασμοί.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία και ο Τεκτονισμός



Βασική τακτική διαφόρων ομάδων, κινήσεων, οργανώσεων κ.α. όπου ο χαρακτήρας τους, οι διδασκαλίες και οι πρακτικές είναι απολύτως ασυμβίβαστες με την ορθόδοξη πίστη μας, είναι η προσπάθεια χειραγώγησης των ανθρώπων μέσω της παραπληροφόρησης. Τακτική η οποία κατ’ εξοχήν χρησιμοποιείται από τον Τεκτονισμό ή Μασωνία. 

Ο ΠΑΠΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΜΑΣΩΝΙΑΣ( Καί περί ΣΙΩΝΙΣΜΟΥ)

Η Ευρώπη δεν γνωρίζει ούτε εκκλησία, ούτε διέξοδο από τα αδιέξοδα

Η Ευρώπη δεν γνωρίζει ούτε εκκλησία, ούτε διέξοδο από τα αδιέξοδα
*Από αυτή την Ευρώπη που έχει καταδικάσει σε θάνατο και τον Θεό και την ψυχή δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα το ωφέλιμο και το ουσιαστικό, όσο παραμένει σε αυτόν τον πνευματικό λήθαργο… Η αναλαμπή της Ορθοδοξίας σε όλο τον κόσμο θα είναι το γεγονός που θα βάλει φρένο σε αυτόν τον κατήφορο…
Άγιος Ιουστίνος (Πόποβιτς)
Ο Ευρωπαίος άνθρωπος έχει καταδικάσει σε θάνατο και τον Θεό και την ψυχή. Δεν καταδίκασε όμως έτσι και τον εαυτό του σε θάνατο, από τον οποίο θάνατο δεν υπάρχει ανάσταση;

Η ιστορία και η ουσία για τη γιορτή της Μάνας


Η γιορτή της μητέρας ή ημέρα της μητέρας είναι εορτή προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας. Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του μήνα Μάη.

Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Να «σαραντίσει», με σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση που ακόμα σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός). Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό. Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου. Η εκκλησία όμως επιμένει στην παλαιά ημέρα εορτασμού και διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις.

Σαν σήμερα απαγχονισμός των πρωτομαρτύρων του Κυπριακού Αγώνα


Σαν σήμερα, 10 Μαΐου 1956, Πέμπτη της Διακαινησίμου εκείνη τη χρονιά,  απαγχονίστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας από τους Άγγλους ο Μιχαήλ Καραολής και ο Ανδρέας Δημητρίου. Οι δύο αγωνιστές αποτέλεσαν τους πρωτομάρτυρες του αντιαποικιοκρατικού Κυπριακού Αγώνα δίνοντας τη ζωή τους για την απελευθέρωση και την ανεξαρτησία της Κύπρου.