Ετικέτες

10.5.20

Η ιστορία και η ουσία για τη γιορτή της Μάνας


Η γιορτή της μητέρας ή ημέρα της μητέρας είναι εορτή προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας. Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του μήνα Μάη.

Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Να «σαραντίσει», με σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση που ακόμα σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός). Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό. Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου. Η εκκλησία όμως επιμένει στην παλαιά ημέρα εορτασμού και διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις.


Πρώτα γιορτάζει η Παναγιά η Μάνα όλου του Κόσμου


Σήμερα εορτάζει η Μάνα μας Παναγία. Την λέμε «Μάνα» μας, γιατί τέτοια εντολή λάβαμε από τον Εσταυρωμένο Κύριό μας, να την έχουμε Μάνα μας, Μητέρα μας.  Αυτό που είπε από τον Σταυρό ο Χριστός μας στον μαθητή Του Ιωάννη, το «ιδού η Μήτηρ σου», το λέγει κατ᾽ επέκταση σε όλους τους χριστιανούς.

Και εμείς λοιπόν έχουμε Μητέρα μας την Παναγία, αλλά και Αυτή μας έχει παιδιά Της. Ενώ η Παναγία είναι πάντοτε Μητέρα μας και δεν μας αρνείται ποτέ, εμείς Την αρνούμαστε και λυπούμε τα ιερά μητρικά Της σπλάγχνα με τα αμαρτήματά μας αλλά, ας Την παρακαλούμε να μας συγχωρεί και να ικετεύει και στον Υιό Της Ιησού Χριστό να μας συγχωρέσει. Και να ζητάμε έπειτα από την Παναγία την Ευχή Της, για να δυναμωνόμαστε πνευματικά και να πράττουμε σταθερά το πανάγιο θέλημα του Υιού Της και Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Περισσότερα σχετικά με τη δυτικόφερτη εορτή της γιορτής της μητέρας και το πώς επικράτησε ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.