Ετικέτες

30.3.19

Ομιλία εις τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό (Αγ. Γρηγόριος Παλαμάς)

stayroprosk

Μικρή περίληψη ομιλίας 11: Εις τον Τίμιον Σταυρόν, την Κυριακήν της Σταυροηροσκυνήσεως. 

Την ημέραν αυτήν εορτάζεται ο Σταυρός προ του Σταυρού· αυτή είναι προτύπωσις της πραγματικής εορ­τής του Σταύρου, κατά την 14 Σεπτεμβρίου, και το εορταζόμενον γεγονός είναι προτύπωσις του Σταύρου του Χριστου. Ο Σταυρός είναι αιώνιον φαινόμενον και κανείς ποτέ δεν συνεφιλιώθη με τον Θεόν χωρίς την δύναμιν του Σταύρου. Διότι ο Σταυρός του υπήρχε πάντοτε ως προτύπωσις και προαγγελία του Σταύρου του Κυρίου. Προϋπήρχεν αναμέσον των προπατόρων, ενεργών εις αυτούς το μυστήριον του Σταυρού. Το μυστήριον του Σταυρού είναι διπλούν, σημαίνον πρώτον μεν φυγήν ημών από τον κόσμον, δεύτερον δε φυγήν των παθών από ημάς· το πρώτον είναι σταύρωσις του κόσμου δι’ ημάς, ήτοι η πραξις, το δεύτερον είναι σταύρωσις ημών δια τον κόσμον, ήτοι η θεω­ρία.

Είστε όλοι καλεσμένοι!

Υπέρ αναπαύσεως Ευτέρπης

Αποτέλεσμα εικόνας για ανάσταση

Η Ευτέρπη κοιμήθηκε πριν από λίγο καιρό. Ας προσευχηθούμε για την ψυχή της, αλλά και για τους δικούς τους, να τους ενδυναμώσει ο Κύριος και να αντιμετωπίσουν την απώλεια σύμφωνα με τα λόγια του Αποστόλου Παύλου:

Ο θέλομεν δ μς γνοεν, δελφοί, περ τν κεκοιμημένων, να μὴ λυπσθε καθς κα ο λοιπο ο μ χοντες λπίδα. ε γρ πιστεύομεν τι ησος πέθανε κα νέστη, οτω κα  Θες τος κοιμηθέντας δι τοησο ξει σν ατ. [Ά Θεσ. δ΄ 4, 13-14]


Καλή ανάσταση
Αιωνία σου η μνήμη Ευτέρπη

Ας ανάψουμε ένα κεράκι, ας διαβάσουμε λίγο από το ψαλτήρι ή έστω ας πούμε ένα  "Κύριε ελέησον".

ΣΥΝΤΟΜΟ ΚΗΡΥΓΜΑ: Γ Κυριακή Νηστειών-Σταυροπροσκυνήσεως

Σχετική εικόνα
ΣΥΝΤΟΜΟ ΚΗΡΥΓΜΑ

Συντάκτης επίσκοπος Αυγουστίνος Ν. Καντιώτης

Γ Κυριακή Νηστειών-Σταυροπροσκυνήσεως

Ό σταυρός του Χριστού

ΣΗΜΕΡΑ, αγαπητοί μου, είναι μεγάλη εορτή και πανήγυρης. είναι ή τρίτη (Γ') Κυριακή των νηστειών και εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως. Παντού οι ορθόδοξοι τρέχουν στις εκκλησίες, ασπάζονται τον τίμιο σταυρό, παίρνουν από το χέρι του ιερέως τ' αγιασμένα άνθη, και ψάλλουν «Τον σταυρόν σου προσκυνούμεν, Δέσποτα, και την άγίαν σου άνάστασιν δοξάζομε». Άλλα φτάνουν αυτά; Αυτά είναι τύπος —τύπος αναγκαίος βεβαίως—, άλλα ή ουσία είναι άλλου. Ποια είναι ή ουσία, ποιο είναι το περιεχόμενο της σημερινής εορτής;

Κυριακή Γ´ Νηστειών (Σταυροπροσκυνήσεως): ακολουθία όρθρου, μουσικά κ.α.

Αποτέλεσμα εικόνας για Κυριακή Γ´ Νηστειών (Σταυροπροσκυνήσεως)


Κυριακή Γ´ Νηστειών (Σταυροπροσκυνήσεως)

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε: το τυπικό, την ακολουθία του όρθρου κ.α. για την Κυριακή 31 Μαρ. 2019:

Αποστολικό ανάγνωσμα Κυριακής Γ΄ Νηστειών

Αποτέλεσμα εικόνας για προσωποληψία




Προς Εβραίους Επιστολή Παύλου (δ΄ 14 - ε΄ 6)

Ευαγγελική περικοπή Κυριακής Γ΄ Νηστειών (της Σταυροπροσκυνήσεως)


...ς δ’ ν πολσ τν αυτο ψυχν 
νεκεν μο κα το εαγγελου
οτος σσει ατν...

...όποιος όμως αψηφήσει και θυσιάσει την ζωήν του 
προς χάριν εμού και του ευαγγελίου, 
αυτός θα σώση την ζωήν του εις την αιωνίαν μακαριότητα...

 ΚΑΤΑ ΜΑΡΚΟΝ Η´ 34 -Θ´ 1

Θα είμαι δίπλα σου να σε σηκώνω μέχρι να μπορέσεις να σηκώνεσαι μόνος σου

Κάποτε ήταν ο γιος ενός πολύ πλούσιου ανθρώπου στο κολλέγιο και κόντευε να τελειώσει. Ο πατέρας του, του είχε υποσχεθεί πως όταν έφτανε στην αποφοίτηση θα του έπαιρνε σαν δώρο ό,τι εκείνος ήθελε.

Εκατομμύρια πολίτες στην Κίνα δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν λόγω "κακής κοινωνικής βαθμολογίας"!


Πέρυσι το Μάρτιο σας είχαμε ενημερώσει για το σχέδιο της Κίνας που αφορούσε τον αποκλεισμό των πολιτών από τα τραίνα και τα αεροπλάνα σε περίπτωση που είχαν "κακή κοινωνική βαθμολογία", μια ιδέα που μας θυμίζει έντονα ένα από τα κορυφαία επεισόδια της δυστοπικής σειράς Black Mirror (το Nosedive).

ΔΙΧΑΣΜΟΣ: Η ελληνική σταθερά και αχίλλειος πτέρνα σε κρίσιμες περιόδους


Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΘΝΙΚΗ ΔΙΧΟΝΟΙΑ
Η διχόνοια και η εσωτερική συχνά αιματηρή σύγκρουση αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί την σταθερά του ελληνικού κόσμου από τις καταβολές του μέχρι τις ημέρες μας. Μια απλή ματιά την ιστορία αποκαλύπτει ότι οι περίοδοι που επικρατούσε διχασμός στην ελληνική κοινωνία είναι βαθύτερες και μακρύτερες από ό,τι εκείνες της συνοχής της. Υπό μια άλλη έννοια, το γεγονός αυτό δύναται να συνεκτιμηθεί ως ένα θεμελιώδες τεκμήριο της ελληνικής ιστορικής συνέχειας, το οποίο, όσο και αν μεταλλάχθηκε καθ’ οδόν, ποτέ δεν έπαψε να προβάλει ως το διακριτικό γνώρισμα του εσωτερικού βίου των Ελλήνων αλλά και ως ιδιώνυμο στοιχείο της σχέσης του με τους “άλλους”.

Τα πάντα σε αυτό τον κόσμο έχουν νόημα και αξία

Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς

Για μας τους Χριστιανούς, τους φωτισμένους και διαφωτισμένους εν Χριστώ, τα πάντα σε αυτό τον κόσμο έχουν νόημα και αξία εφόσον αποτελούν μέσον και οδό προς την αιωνιότητα.

Ραγδαίες εξελίξεις: Με ΦΕΚ ο Έντι Ράμα δημεύει τις περιουσίες Ελλήνων στην Χειμάρρα - Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Βουκουρέστι απείλησε τη γειτονική χώρα με διακοπή των ευρωπαικών διαπραγματεύσεων


Ραγδαίες εξελίξεις: η αλβανική κυβέρνηση Ράμα με απόφασηπου δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, προχωρά στην δήμευση της περιουσίας των Ελλήνων στην Χειμάρρα - Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Βουκουρέστι μετά την ολοκλήρωση του εργασιών της 7ης Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής, απείλησε τη γειτονική χώρα με διακοπή των ευρωπαικών διαπραγματεύσεων.