Ετικέτες

30.3.19

Ραγδαίες εξελίξεις: Με ΦΕΚ ο Έντι Ράμα δημεύει τις περιουσίες Ελλήνων στην Χειμάρρα - Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Βουκουρέστι απείλησε τη γειτονική χώρα με διακοπή των ευρωπαικών διαπραγματεύσεων


Ραγδαίες εξελίξεις: η αλβανική κυβέρνηση Ράμα με απόφασηπου δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, προχωρά στην δήμευση της περιουσίας των Ελλήνων στην Χειμάρρα - Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Βουκουρέστι μετά την ολοκλήρωση του εργασιών της 7ης Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής, απείλησε τη γειτονική χώρα με διακοπή των ευρωπαικών διαπραγματεύσεων.Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών ο Αλέξης Τσίπρτας μίλησε για «την ανάγκη η Βόρεια Μακεδονία να αποκτήσει την ευρωπαϊκή προοπτική».
«Πιστεύω ότι αυτά τα βήματα που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, το μεγάλο βήμα αυτής καθαυτής της Συμφωνίας και αυτά που είναι διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, θα πρέπει να ενθαρρυνθούν μέσα από τη δυνατότητα να αποκτήσουν μια ημερομηνία για την ενταξιακή διαδικασία», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Ενώ στη συνέχεια σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις στην Αλβανία. Μετά την δημοσιοποίηση σχετικού ΦΕΚ από την κυβέρνηση Ράμα για την δήμευση της περιουσίας της ελληνικής μειονότητας.

«Αρνητική εξέλιξη η απόφαση της κυβέρνησης Ράμα»
«Θα ήμουν ευτυχής αν μπορούσα να πω το ίδιο και για την Αλβανία»(σ.σ. εννοεί την ευρωπαϊκή προοπτική), σχολίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι «το τελευταίο διάστημα βλέπουμε κάποιες εξελίξεις που δεν μας ικανοποιούν».
«Σήμερα μαθαίνω ότι υπάρχει μια αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι «αν ισχύει αυτό θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη».
«Συνεπώς είναι μια υπόθεση που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί. Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε, νομίζω ότι δεν υπάρχουν», υπογράμμισε.
Στο ίδιο πνεύμα ο κ. Τσίπρας είπε πως ελπίζει να διαψευστεί «γιατί η βούληση όλων μας είναι το σύνολο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να κάνει βήματα στην κατεύθυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων προκειμένου η ευρωπαϊκή προοπτική να γίνει μια πραγματικότητα».
Σημείωσε ότι όμως «βλέπουμε καθεμιά χώρα ξεχωριστά, πρέπει να ενθαρρύνουμε τα θετικά βήματα και πρέπει να είμαστε απαιτητικοί απέναντι σε αυτές τις χώρες που δεν είναι ακόμα έτοιμες να κάνουν τα βήματα αυτά».
Μιλώντας για τις περιφερειακές εξελίξεις, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη στήριξη της ενταξιακής προοπτικής της Σερβίας, η οποία έχει ήδη καταφέρει πολλά και πρέπει να ενθαρρυνθεί, έχει σταθερή πρόοδο, έχει ανοίξει 16 διαπραγματευτικά κεφάλαια.
«Στηρίξαμε και τις προσπάθειες για την επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, η επιτυχία του οποίου έχει ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή μας, διάλογος που δεν βοηθείται από τις πρωτοβουλίες της Πρίστινας» τόνισε.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο όραμα της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ρουμανίας για τη δημιουργία ενός δακτυλίου διασυνδεσιμότητας.
Δείτε αναλυτικά τι ειπώθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου:

thepressroom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.