Ετικέτες

20.9.17

Ο Προφήτης Ιωνάς και το «σημείο» του σταυρού




Εορτάζει στις 21 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους.

Ο προφήτης Ιωνάς, ο πρωταγωνιστής και συγγραφέας του ομώνυμου προφητικού βιβλίου, έδρασε κατά τον 8ο π.Χ. αιώνα, εποχή κατά την οποία η Νινευή είχε καταστεί πρωτεύουσα του ασσυριακού κράτους.

Από το βιβλίο του προφήτη Ιωνά δεν αντλούμε πληροφορίες για το βίο του, ούτε το που και πότε κλήθηκε στο προφητικό αξίωμα, παρά μόνο αναφέρεται το όνομά του και το γεγονός ότι ήταν γιος του Αμαθί (Ιων. 1,1) και το γεγονός ότι όταν κλήθηκε η Νινευή ήταν «πόλις μεγάλη» (Ιων. 1,2).

Όμως ο Ιωνάς αντί να εκτελέσει άμεσα την εντολή του Θεού και να κηρύξει στους Νινευίτες, μετέβη στην Ιόππη και επιβιβάστηκε σε πλοίο για να διαφύγει στη Θαρσίς. Τότε ο Θεός διέταξε τη θάλασσα να σηκώσει τρικυμία και οι επιβαίνοντες στο πλοίο έριξαν τον Ιωνά στη θάλασσα, όπου και τον κατάπιε ένα κήτος (Ιων. 1,3-2,1).

Θρησκευτικά Ε΄ Δημοτικού - Σχολιασμός - Ενημέρωση - Επιστολή Διαμαρτυρίας και Επιστροφής βιβλίου




Διαχειριστής ιστολογίου "λληνικ Νας": Επειδή έχω παιδί στην Ε΄ Δημοτικού επιβεβαιώνω τα εξής (μετά από μια γρήγορη ματιά, και χωρίς να είμαι θεολόγος... δεν ξέρω τί άλλο μπορεί να βρεθεί μετά από μια πιο συστηματική μελέτη του βιβλίου από Χριστιανό Ορθόδοξο Θεολόγο...): 

Το βιβλίο περιέχει 7 ενότητες. Στις τρεις πρώτες!!! (μην το αφήσουν στο τέλος και δεν διδαχθεί) υπάρχει μια τελευταία υποενότητα που αναφέρεται σε άλλες θρησκείες:


Στην πρώτη ενότητα υπάρχουν τρεις υποενότητες 1.1-1.3 σχετικές με τον Χριστιανισμό και ξαφνικά μετά την υποενότητα 1.3 που αφορά τους μαθητές του Χριστού! βλέπουμε στην υποενότητα 1.4 να προστίθενται ρητά-συμβουλές των Μωάμεθ, Βούδα, Λάο Τσε και Κομφούκιου (βλ. σελ. 20) λες και λένε κάτι επιπρόσθετο που είναι τόσο σημαντικό...


Στη δεύτερη ενότητα στη σελ. 30 συνοψίζονται οι 10 εντολές του Μωυσή και οι βασικές εντολές από τα Ευαγγέλια της Καινής Διαθήκης (όλα σε μια σελίδα!) και μετά ακολουθούν σε 3 σελίδες (31-33) οι κανόνες άλλων θρησκειών (Μουσουλμάνων, Ινδοϊστών, Βουδιστών και Εβραίων). Βάζουν τα παιδιά σε μια διαδικασία σύγκρισης εντολών και κανόνων...

Στην τρίτη ενότητα πάλι στο τέλος, μετά την υποενότητα 3.5 (σελ. 55) που αναφέρεται στη νηστεία και την άσκηση στον Χριστιανισμό, αναφέρονται στην υποενότητα 3.6 (σελ.56-57) στη νηστεία και την άσκηση στο Ισλάμ, τον Ιουδαϊσμό, τον Ινδοϊσμό και τον Βουδισμό. Πάλι σύγκριση... και εννοείται ότι υπάρχει και ενημέρωση για την γιόγκα, τον διαλογισμό κτλ.  Μάλιστα στις δραστηριότητες (σελ. 58) στην 6η δραστηριότητα ζητείται τα παιδιά να παρουσιάσουν τρόπους άσκησης σε άλλες θρησκείες! Δηλαδή, αν καταλαβαίνω καλά, να κάνουν δήθεν διαλογισμό και γιόγκα μήπως, δήθεν ως δραστηριότητα; Μήπως αυτά αποσκοπούν στην εξοικείωση των παιδιών μας από την μικρή κιόλας ηλικία; 

Και μήπως αν τώρα δεν αντιδράσουμε, του χρόνου θα προστεθούν και άλλες υποενότητες, αυτή τη φορά όχι στο τέλος αλλά στην αρχή;

Σωστά, λοιπόν, κρίνουμε ότι οι γονείς, όσοι τουλάχιστον είναι ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ, αντιδρούν και πρέπει να αντιδράσουμε και να ενημερώσουμε και τους άλλους. Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ισοδυναμεί σε αυτή την περίπτωση με ΑΡΝΗΣΗ ΠΙΣΤΕΩΣ.

Συγχωρέστε με, αλλά αυτό το σύντομο άρθρο - σχόλιο δεν αποσκοπεί σε αναλυτικό εντοπισμό όλων των επικίνδυνων σημείων, αλλά ως περίληψη που να εστιάζει και να αποδεικνύει ότι όντως υπάρχει κίνδυνος και πρόβλημα. Η Εκκλησία της Ελλάδος θα πρέπει να αναθέσει το έργο της λεπτομερούς εξέτασης και κριτικής των βιβλίων σε πιστούς θεολόγους οι οποίοι και να αποφανθούν για την καταλληλότητα του βιβλίου (όπως και των άλλων βιβλίων δημοτικού και γυμνασίου και λυκείου).
Ακολουθεί η επιστολή διαμαρτυρίας και επιστροφής του βιβλίου:


Το Πιστεύω του Αγίου Νεκταρίου


λεγε γιος Νεκτάριος:

«Καλώς ήρθατε στην κυβέρνηση του Αντίχριστου» ... (εξαιρετικό)

Ο ΤΡΙΤΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΡΧΙΣΕ



Γράφει ο π. Θεόφιλος 

Όλη αυτή η σημερινή αθλιότητα και η απόλυτη παράνοια που ζούμε στην Ελλάδα, δείχνει πως μπήκε στην τελική της ευθεία. Λίγα μέτρα έμειναν να διανύσει ακόμα αυτή η ταλαίπωρη και χιλιοπροδομένη πατρίδα, μέχρι να την δούμε να τερματίζει αποκαμωμένη και μισοπεθαμένη, όπως την κατάντησαν. Σε αυτόν τον αγώνα που ονομάστηκε «Νεώτερη Ελληνική Ιστορία». 

Μερικές σκέψεις για τη Νηστεία και τις...προφάσεις εν αμαρτίαις (τα εισερχόμενα και τα εξερχόμενα)


Σχόλιο: Στο τέλος του άρθρου σας έχω παραθέσει τα σχετικά αγιογραφικά χωρία. Να προσθέσω ότι για όλους μας είναι πολύ εύκολο να παρερμηνεύσουμε διάφορα σημεία της Αγίας Γραφής (και όχι μόνο), γι' αυτό κρίνεται απαραίτητο να μελετάμε προσεχτικά τα διάφορα χωρία, να τα επεξεργαζόμαστε γραμμή-γραμμή και φυσικά να λαμβάνουμε υπ΄ όψιν και ερμηνευτικά βιβλία π.χ. των αείμνηστων  Π. Τρεμπέλα, Ν. Σωτηροπούλου κ.α. ή ακόμα καλύτερα να μελετάμε απευθείας τους Πατέρες της Ελλησίας, αν κατέχουμε καλά την ελληνική γλώσσα και έχουμε πρόσβαση στο πλούσιο έργο τους, π.χ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου κτλ.

Γράφει ο π. Παντελεήμων Κρούσκος

Πολλοί λένε πώς δεν νηστεύουν γιατί βλάπτουν τα εξερχόμενα και όχι τα εισερχόμενα κατά τον λόγο του Κυρίου. Είναι όμως έτσι;

Βούλευμα-σοκ: Η CIA έριξε τον Καραμανλή για να μην κατασκευαστεί ο αγωγός South Stream

Στο σκαμνί William Basil και Μιχάλης Καρχιμάκης

• Βούλευμα-σοκ! Πώς η ελληνική Δικαιοσύνη τεκμηρίωσε τις αξιόποινες πράξεις των πρακτόρων των Ην. Πολιτειών
• Σχεδίαζαν (με κάθε λεπτομέρεια) τη δολοφονία του πρωθυπουργού
• Στο σκαμνί για κατασκοπία ο άνθρωπος των αμερικανικών 
μυστικών υπηρεσιών William Basil και ο πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του Jeffrey Παπανδρέου, Μιχάλης Καρχιμάκης
• Πόσοι και πως παρακολουθούσαν τον Κώστα Καραμανλή
• Ο ρόλος του Πούτιν και η συνεργασία που ενόχλησε τις ΗΠΑ