Ετικέτες

13.4.17

Ακολουθίες Μεγάλης Παρασκευής πρωί και βράδυ

Την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί (ημερολογιακά) εορτάζουμε την ταφή του Κυρίου και την κάθοδό του στον Άδη (που έγινε το Μ. Σάββατο).
Μην παραλείψετε να διαβάσετε την ανάρτηση σχετικά με την Μεγάλη Παρασκευή από το βιβλίο "Καιρός Μετανοίας" του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς (προηγούμενη ανάρτηση).

Μεγάλη Παρασκευή (του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς)


Σχόλιο Ιστολογίου "Ελληνική Ναυς"Ακολουθεί ένα εξαιρετικό απόσπασμα από το βιβλίο "Καιρός Μετανοίας" του νεοφανή Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς από το κεφάλαιο "Μεγάλη Παρασκευή". Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το διαβάσετε. Δεν θα σας πάρει πάνω από 10-15 λεπτά και ο χρόνος που θα αφιερώσετε θα βγει πολλαπλά ωφέλιμος μέσα από τα νοήματα που θα σας περάσει ο Άγιος Νικόλαος.

Ακολουθεί το απόσπασμα (το οποίο βρήκα αυτούσιο σε 2 άρθρα στις πηγές που αναφέρω στο τέλος):

O Χριστός στο Γολγοθά! Ό Σωτήρας μας στο Σταυρό! Ό Δίκαιος πάσχει! Εκείνος πού αγαπά ολόκληρο το ανθρώπινο γένος, θανατώνεται από ανθρώπους! Όποιος έχει συνείδηση, ας ντραπεί! Όποιος έχει καρδιά, ας θρηνήσει! "Όποιος έχει νου, ας κατανοήσει!

Αμμόχωστός: Απαγόρευσαν την περιφορά επιταφίου


Η κυβέρνηση του τουρκοκυπριακού καθεστώτος απαγόρευσε οριστικά την τέλεση της Ακολουθίας του Επιταφίου στον ναό του Αγίου Γεωργίου Εξορινού, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο που τελείτο τα τελευταία 4 χρόνια.

Με πίστη, αυτοθυσία, αγάπη και ταπείνωση, ο Θεός να μας φωτίσει όλους μας. Χρόνια Πολλά Ελλάδα! Καλή Ανάσταση!!!

Αποτέλεσμα εικόνας για ο χριστοσ σταυρωθηκε

της Αλεξάνδρας Παλαιολόγου,

Η κατάνυξη που νιώθουμε την Μεγάλη Εβδομάδα είναι πολύ μικρή μπροστά στα πάθη Του Κυρίου μας. Κάνουμε μία φιλότιμη προσπάθεια να συμβάλουμε και εμείς σαν πιστοί χριστιανοί στον Γολγοθά Του Χριστού.

Η παρηγορία του Θεού και των ανθρώπων



Δύο  συμφώνησαν και έγιναν ασκητές. Έκαναν μεγάλη άσκηση κι έζησαν ενάρετη ζωή. Ο ένας συνέβη να γίνει ηγούμενος κοινοβίου. Ο άλλος παρέμεινε αναχωρητής και φτάνοντας στην τελειότητα της ασκήσεως, έκαμνε μεγάλα θαύματα: γιάτρευε δαιμονισμένους, έλαβε το προορατικό χάρισμα, και αρρώστους θεράπευε.

Θαύμα: Η ανάσταση του 12χρονου που συζητιέται ακόμη


Ένα αγόρι δώδεκα ετών πέθανε στην ενορία του π. Αλεξίου στη Ρωσία. Στη ζωή του το παιδί αυτό ήταν ιδιαίτερα ήσυχο και το σκέπαζε ή χάρη του Θεού. Ήταν σαν άγγελος και όλοι το θεωρούσαν έτσι. Παντού όπου στεκόταν μετέδιδε γαλήνη. Αν σε μια παρέα ακουγόταν σφοδρή συζήτηση ή τσακωμοί, το παιδί στεκόταν σ’ αυτή σιωπηλά, χωρίς να πει ούτε μια λέξη! Αλλά από τα αγνά του μάτια πεταγόταν σαν ένα ουράνιο φώς και όταν οι μεγάλοι καταλάβαιναν ότι είναι δίπλα τους ό άγγελος αυτός, σταματούσαν αμέσως το μάλωμα. Και όταν γινόταν τελεία ησυχία στην παρέα, το παιδί χαμογελούσε αγνά και πήγαινε άλλου.

Τι συμβολίζει το βάψιμο των αβγών και γιατί τσουγκρίζουμε τα αυγά;

KokinaAvga_1
Το βάψιμο των αβγών είναι το κατεξοχήν πασχαλινό έθιμο και γίνεται κάθε Μεγάλη Πέμπτη.