Ετικέτες

9.11.14

Ελεύθερη πτώση σε κενό - Εντυπωσιακό βίντεο!




Αν και πολλοί το έχουμε διαβάσει στα βιβλία φυσικής είμαι βέβαιος ότι το μεγαλύτερο μέρος (όσοι δεν έχουν επαφή με τις φυσικές επιστήμες) το έχουν ξεχάσει... Κανένας όμως δεν το έχει δει με τα μάτια του εκτός ειδικού εργαστηρίου: δηλαδή να παρατηρήσει την ταυτόχρονη πτώση μιας μπάλας bowling και ενός φτερού! Για όσους το έχετε ξεχάσει: στην καθημερινότητα μας βλέπουμε φυσικά ότι η μπάλα πέφτει πιο γρήγορα από το φτερό, αλλά αυτό οφείλεται καθαρά στην αντίσταση του αέρα! Αν μπορούσαμε να αφαιρέσουμε τον αέρα με μια αντλία από το δωμάτιο (και φυσικά να μην είμαστε σ' εκείνον τον χώρο...!) θα βλέπαμε ότι τα δυο αντικείμενα ανεξαρτήτως του βάρους και του σχήματος θα έπεφταν ταυτόχρονα!!! 

Νηστειοδρόμιο της εβδομάδας (9-15 Νοεμβρίου)

Η τρέχουσα εβδομάδα (9/11-15/11) είναι ιδιαίτερη καθώς στο τέλος της ξεκινά η νηστεία της τεσσαρακοστής των Χριστουγέννων, αλλά και λόγω σημαντικών εορτών που πέφτουν Τετάρτη και Παρασκευή! 

Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη: κατάλυση εις πάντα
Τετάρτη: νηστεία (κατάλυση οίνου και ελαίου)
Παρασκευή: νηστεία (κατάλυση ιχθύος)
Σάββατο: νηστεία (κατάλυση οίνου και ελαίου) - προσωπική επιλογή

Επεξήγηση

Η Τετάρτη 12/11 είναι ημέρα νηστείας, αλλά καταλύεται οίνος και λάδι, διότι εορτάζει ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων. 

Η Παρασκευή 14/11 είναι ημέρα νηστείας, αλλά γίνεται κατάλυσις ιχθύος, λόγω εορτής του Αποστόλου Φιλίππου! 
Το Σάββατο 15/11 ξεκινά η νηστεία της "μικρής" τεσσαρακοστής. Ως πρώτη ημέρα της νηστείας νηστεύουμε αυστηρά, αλλά λόγω Σαββάτου καταλύεται οίνος και έλαιο. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι καταλύεται και ψάρι (λόγω Σαββάτου και λόγω της νηστείας των Χριστουγέννων), αλλά η πιο αυστηρή εκδοχή είναι ότι το ψάρι καταλύεται από την 21η Νοεμβρίου (Εισόδια της Θεοτόκου) και μέχρι την 16η Δεκεμβρίου (ή ακόμα πιο αυστηρά μέχρι την 12η Δεκεμβρίου, του Αγ. Σπυρίδωνος) πλην Τετάρτης και Παρασκευής. Την άλλη εβδομάδα θα βάλω νέα ανάρτηση που θα εξηγεί τις διάφορες εκδοχές. Το ποια εκδοχή θα ακολουθήσετε θα πρότεινα να το συζητήσετε με τον πνευματικό σας...