Ετικέτες

25.3.20

Πέμπτη 26/3/20: Ακολουθίες όρθρου, ωρών και εσπερινού

Αποτέλεσμα εικόνας για προσευχή

Τώρα που μας έκλεισαν τις εκκλησίες καλούμαστε να κάνουμε τα σπίτια μας εκκλησίες. Ας δείξουμε στον Θεό τη διάθεσή μας...

Ξέρω ότι είναι δύσκολο για όποιον δεν γνωρίζει το τυπικό να κάνει μόνος του τις ακολουθίες. Μία επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε (αν έχετε τα εξής βιβλία: Μέγα Ωρολόγιο, εγκώλπιο αναγνώστου, Τριώδιο και Μηναία) που μπορείτε να βρείτε και παρακάτω στο διαδίκτυο. Μία άλλη επιλογή είναι το ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας 91,2FM. Ας κάνει ο καθένας ότι καλύτερο μπορεί.


ΟΡΘΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ
(περιέχει τον όρθρο από το Μέγα Ωρολόγιο και έχει ενσωματωμένα τα μέρη από το Τριώδιο και τα Μηναία που δίνω και παρακάτω.  Προσοχή στην αρχή περιέχεται ο εσπερινός που τελέστηκε εχθές. Υπάρχουν επίσης τμήματα από το μεγάλο Ωρολόγιο που λείπουν, π.χ. οι 9 Ωδές. Αύριο διαβάζουμε ολόκληρες τις δ΄, η', θ'  και μέρος των υπολοίπων μαζί με τις ωδές του Τριωδίου και των Μηναίων- αναφέρονται και στο εγκόλπιο του αναγνώστου. Αυτό το σημείο πάντως είναι πολύ δύσκολο να τηρηθεί σωστά αν δεν έχετε τα 4 βιβλία που ανέφερα παραπάνω και δεν γνωρίζετε πώς γίνεται η εναλλαγή από το ένα στο άλλο. Η προφητεία στο τέλος διαβάζεται στην ς΄ δηλ. στην 6η ώρα)

ΤΡΙΩΔΙΟ

ΜΗΝΑΙΑ


ΩΡΕΣ
(τελούνται μετά τον όρθρο)

ΠΡΩΤΗ ΩΡΑ

ΤΡΙΤΗ ΩΡΑ

ΕΚΤΗ ΩΡΑ

ΕΝΑΤΗ ΩΡΑ

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ
(ο εσπερινός της Πέμπτης εκκλησιαστικά είναι η πρώτη ακολουθία της Παρασκευής)



ΜΕΓΑ ΑΠΟΔΕΙΠΝΟ

Mᾶς ἔκλεισαν τίς ἐκκλησιές καί δέν κουνήθηκε φύλλο! - ''Ἁλωνίζει ὁ ἐξαποδίτης, καί ἐμεῖς κοιμόμαστε μέ τά τσαρούχια''.

Αποτέλεσμα εικόνας για άδειοι ναοί

Mᾶς ἔκλεισαν τίς ἐκκλησιές καί δέν κουνήθηκε φύλλο!

Ἀδελφοί, μή φοβᾶστε. Ὑπάρχει ἰός, ἀλλά εἶναι λιγότερο ἐπικίνδυνος, ἀκόμα καί ἀπό τήν γρίππη, πού μᾶς ἐπισκέπτεται κάθε χρόνο.

Ἡ Παναγιά είναι μαζί μας.

Άλλη μια επιστολή (σύντομη αλλά πολύ ουσιαστική) της ηθοποιού Καλλιόπης Ταχτσόγλου

Αποτέλεσμα εικόνας για καλλιόπη ταχτσόγλου
Ἀθῆναι, 24/3/20

Σεβαστοί μας πατέρες τῆς Δ.Ἱ.Σ καὶ τῆς Ἱ.Ἀ.,

δὲν θὰ σᾶς ὑπενθυμίσω πὼς σὲ δύσκολες ὥρες καὶ σὲ ἐπιδημίες, ἡ Ἐκκλησία μας ἦταν μπροστὰ, φύλαξ τοῦ πιστοῦ λαοῦ, μὲ λειτουργίες, ἀκολουθίες καὶ λιτανείες* δὲν θὰ σᾶς θυμίσω τὴν ἀμαχητὶ ὑποχώρηση μπρός στὶς προσταγὲς τοῦ καίσαρα, χωρὶς μιὰ θέση σταθερή, ἔστω ἐναλλακτικὴ ὥστε,στὰ τοῦ Θεοῦ νὰ εἴμεθα συνεπεῖς *ὅ γέγονε,γέγονε.
            
Αὐτὸ ποὺ θέλω τώρα νὰ σᾶς παρακαλέσω εἶναι,νὰ βρῆτε τρόπο ὥστε, ὅσοι πολὺ τὸ ποθοῦμε, νὰ μποροῦμε νὰ μεταλάβουμε Χριστό. Νὰ ἐπιτρέπεται τὸ κτύπημα τῆς καμπάνας ὡς ὑπενθύμιση τῶν ἡμερῶν τῆς Ἁγίας καὶ Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς. Δὲν εἶναι δυνατὸν νὰ στερούμεθα τὴν Θεία Κοινωνία.

Δὲν γίνεται νὰ σωπαίνουν οἱ καμπάνες, ἐνῶ τὰ παντοπωλεῖα εἶναι ἀνοικτὰ ὑποχρεωτικά, ἀκόμα καὶ τὶς Κυριακές. Μπροστά μας ἔχουμε τὴν ἡμέρα τοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου καὶ τὴν μνήμη τοῦ μεγάλου ξεσηκωμοῦ. (σημ. Ε.Ν.: η επιστολή γράφτηκε εχθές)

Ἔχουμε τοὺς Δ' Χαιρετισμοὺς τῆς Παναγίας μας, τὸν Ἀκάθιστο Ὕμνο,τοῦ Λαζάρου, τῶν Βαϊων,  τὴν Μ.Ἐβδομάδα τῶν Παθῶν, τὴν Μεγίστη τῶν Ἡμερῶν Ἀγία Ἀνάσταση, τὴν μόνη ἔκρηξη Χαρᾶς τοῦ κόσμου τούτου.

Ἅγιον Φῶς δὲν θὰ πάρουμε; Οἱ καμπάνες δὲν θὰ κτυπήσουν πένθιμα καὶ χαρμόσυνα;

Τὀ «σήμερον κρεμᾶται ἐπὶ ξύλου» θὰ τὸ προσπεράσουμε; Ἐπιτάφιος δὲν θὰ σηκωθεῖ; 

Ἐξορία ὁ Θεὸς ὁ Μέγας; Ἐξορία ἀπὸ τὴν ζωή μας; Δὲν τὸν χρειαζόμαστε πιά, ἐφ΄ ὅσον μιλᾶ ἡ ἐπιστήμη καὶ ἕνας καίσαρας διοικεῖ;

Μὲ πόνο, θυμό, θλίψη, ἀπορία 
καὶ ἐλπίδα πρῶτα στὸ θέλημα τοῦ  Θεοῦ καὶ κατόπιν στὴν ἀγάπη σας

Ταχτσόγλου Καλλιόπη, ἠθοποιὸς

Ενώνουμε τις προσευχές μας με τους Αγιορείτες Πατέρες (και αδελφούς μας...)

 : Σύμφωνα με την Αγιορείτικη τάξη τιμήθηκε η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στην .



Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε ιερά λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού και ιερών λειψάνων που φυλάσσονται στη Μονή και ανεγνώσθησαν ειδικές ευχές για την πανδημία του κορωνοϊού που πλήττει την οικουμένη.

Στα γόνατα! Πάσχοντες από τον κορωνοϊό: Ιωάννης, Σπυριδούλα, Γεώργιος και Χαρίκλεια (βαριά άρρωστη από τον ιό πρέπει να μείνει στο σπίτι με τα παιδιά, γιατί ο σύζυγος νοσηλεύεται) και Άννα που είναι ετοιμοθάνατη


Τέσσερα αδέλφια νοσούν από τον ιό:
Ο Ιωάννης, η Σπυριδούλα, ο Γεώργιος και η Χαρίκλεια.

Ο Γεώργιος είναι στη ΜΕΘ και αναπνέει μόνο μηχανικά.
Η Σπυριδούλα είναι έγκυος και έχει "μπει στο μήνα της".
Η Χαρίκλεια είναι σοβαρά, αλλά πρέπει να μείνει στο σπίτι με τα παιδιά της, γιατί ο σύζυγός της νοσηλεύεται.
(Το δημοσιεύουμε με την άδεια της οικογένειας)


ΥΓ.: Και μια ευχή για την Άννα μας, που φεύγει από ώρα σε ώρα για τον Ουρανό.
Εκτός αν έχει άλλα σχέδια ο Θεός ...

Τετάρτη απόγευμα: Εσπερινός αποδόσεως του Ευαγγελισμού

Αποτέλεσμα εικόνας για Ευαγγελισμός

Όποιος θέλει να σώσει τη ζωή του, θα την χάσει...

Αποτέλεσμα εικόνας για ὃς γὰρ ἂν θέλῃ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ σῶσαι, ἀπολέσει αὐτήν· ὃς δ᾿ ἂν ἀπολέσῃ τὴν ἑαυτοῦ ψυχὴν ἕνεκεν ἐμοῦ καὶ τοῦ εὐαγγελίου, οὗτος σώσει αὐτήν.

Σχόλιο: Βάζω σε ξεχωριστή ανάρτηση το τελευταίο μέρος της προηγούμενης ανάρτησης (κλικ ΕΔΩ), γιατί είναι πολύ σημαντική η αναφορά του Ευαγγελιστού και ταιριάζει απόλυτα με τις μέρες μας. Σημειώνω ότι αυτό το ευαγγελικό ανάγνωσμα διαβάστηκε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως που πέρασε (κλικ ΕΔΩ), όπως και την Κυριακή μετά την ύψωση του Σταυρού (κλικ ΕΔΩ).

Αυτό που γίνεται με το υποχρεωτικό κλείσιμο των ναών και την υποχρεωτική μη τέλεση θ.λ. και ακολουθιών για τους πιστούς στους ιερούς ναούς κατά την πρόφαση του κράτους και των επιστημόνων είναι για να σώσουμε τις ζωές μας (και αφελώς ας το δεχτώ). Ωστόσο, μπορεί να σώζουμε τις ζωές μας, αλλά ταυτόχρονα τις χάνουμε. Η λοιμώδης νόσος του πνεύματός μας και της ψυχής μας σκοτώνει τους περισσότερους πιστούς κι επειδή αυτό φαίνεται ότι θα τραβήξει καιρό (δύο μήνες τουλάχιστον - μπορεί να παγιωθεί κιόλας... πού ξέρουμε;), αν δεν αντιδράσουμε, αν δεν ζητήσουμε την επέμβαση του Κυρίου μας, θα καταλήξουμε ουσιαστικά νεκροί, πνευματικά νεκροί... Και για να δανειστώ το στόμα του Ευαγγελιστού:

ὃς γὰρ ἂν θέλῃ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ σῶσαι, ἀπολέσει αὐτήν· ὃς δ᾿ ἂν ἀπολέσῃ τὴν ἑαυτοῦ ψυχὴν ἕνεκεν ἐμοῦ καὶ τοῦ εὐαγγελίου, οὗτος σώσει αὐτήν. 

Γεώργιος


Υ.Γ.: Επειδή αξίζει ιδιαίτερα να διαβάσουμε-μελετήσουμε όλο το απόσπασμα από το κατά Μάρκον Ευαγγέλιο (η΄ 34-38), το παραθέτω παρακάτω:

Και την ώρα του Ευαγγελίου... πάρε μια διαφήμιση "Μένουμε σπίτι"...

Αποτέλεσμα εικόνας για ευαγγέλιο

Και τα παρατράγουδα συνεχίζονται...

Μας έκλεισαν τις εκκλησίες (στερώντας μας τη συμμετοχή στις ακολουθίες και τα μυστήρια εξομολογήσεως και θείας μεταλήψεως), μας γέμισαν φόβο και καχυποψία, μας δυσκόλεψαν τις μετακινήσεις (μόνο η ολική απαγόρευση κυκλοφορίας μένει), μας έκοψαν ακόμα και το απλό άναμα του κεριού στον ιερό ναό και μας έκλεισαν στο σπίτι για να ακούσουμε (πολλοί λίγοι πιστέψτε με) την ακολουθία του όρθρου και τη θ.λ. από το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση (φυσικά οι περισσότεροι κοιμόντουσαν...).