Ετικέτες

25.3.20

Και την ώρα του Ευαγγελίου... πάρε μια διαφήμιση "Μένουμε σπίτι"...

Αποτέλεσμα εικόνας για ευαγγέλιο

Και τα παρατράγουδα συνεχίζονται...

Μας έκλεισαν τις εκκλησίες (στερώντας μας τη συμμετοχή στις ακολουθίες και τα μυστήρια εξομολογήσεως και θείας μεταλήψεως), μας γέμισαν φόβο και καχυποψία, μας δυσκόλεψαν τις μετακινήσεις (μόνο η ολική απαγόρευση κυκλοφορίας μένει), μας έκοψαν ακόμα και το απλό άναμα του κεριού στον ιερό ναό και μας έκλεισαν στο σπίτι για να ακούσουμε (πολλοί λίγοι πιστέψτε με) την ακολουθία του όρθρου και τη θ.λ. από το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση (φυσικά οι περισσότεροι κοιμόντουσαν...).


Σήμερα 25 Μαρτίου, του Ευαγγελισμού, στο ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας ξεκίνησαν νωρίτερα (ίσως στις 6:00 τον όρθρο). Να σημειώσω ότι παρέλειψαν να το γράψουν αυτό στην επίσημη ανακοίνωση της ιστοσελίδας του ραδιοφώνου (βλ. ΕΔΩ). Το λέω απλά για να γίνεται καλύτερη ενημέρωση στο μέλλον. Ενδεχομένως το είχαν ανακοινώσει από τον αέρα σε κάποια εκπομπή εχθές. Κάποιοι όμως δεν το είδαν έγκαιρα και χρειάστηκε να κάνουν τον όρθρο μόνοι τους (αν είχαν τη δυνατότητα να τον βρουν στο διαδίκτυο) και αν βέβαια ξύπνησαν νωρίτερα και το αντιλήφθηκαν έγκαιρα...

Κατά τις 7:00 περίπου ξεκίνησε η θ.λ. που ταυτόχρονα θα μεταδιδόταν (7:00-8:00) από τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Πίστευα λοιπόν ότι θα γινόταν κανονική μετάδοση της θ.λ. Δυστυχώς διαψεύστηκα... Η μετάδοση διήρκησε περίπου μέχρι τις 7:45 και τη στιγμή του ευαγγελίου (περίπου στο μέσο) έπεσαν διαφημίσεις!!! "Μένουμε σπίτι" και κάτι τέτοιο... Ευτυχώς εγώ το άκουγα από το ραδιόφωνο και δεν έχασα το ευαγγέλιο, απλά έκλεισα την εικόνα της τηλεόρασης... Φαντάζομαι τώρα τη γιαγιάκα ή τους λίγους πιστούς που ενδεχομένως το έβλεπαν από την τηλεόραση... (για να το περιγράψω με ένα κοσμικό παράδειγμα, φαντάσου Παοκτσή, φαντάσου βάζελε, φαντάσου γαύρε να βλέπεις αγώνα ντέρμπι, να σφυρίζει πέναλτι και τη στιγμή που παίρνει φόρα ο παίχτης να σου ρίχνει διαφημίσεις και να μην το βλέπεις ούτε σε replay). Συγχωρέστε με για το ευτελές παράδειγμα... Μετά συνέχισαν με το "πρωινάδικο" του σταθμού και με επιλεγμένες συνδέσεις (σύμφωνα με την ανακοίνωση) που δεν τις παρακολούθησα φυσικά...

Μα γιατί μας τα γράφεις αυτά θα μου πείτε; Τα γράφω για να πετάξουμε στην ιδανική περίπτωση τις τηλεοράσεις. Αν δεν μπορούμε λόγω οικογενειακών συνθηκών, τουλάχιστον μην τις ανοίγουμε. 

Ο δεύτερος λόγος που το γράφω είναι για να επέμβουν οι υπεύθυνοι της Μητροπόλεως Πειραιώς. Θα τους αποστείλλουμε μέρος αυτής της ανάρτησης στο e-mail της Μητροπόλεως. Αν είναι να γίνεται έτσι όπως έγινε σήμερα η μετάδοση της θ.λ. ή του Ακαθίστου Ύμνου ή των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδος (βλ. ΕΔΩ το πρόγραμμα) καλύτερα να ΜΗΝ γίνει καθόλου... Ας γίνεται μόνο μέσω του ραδιοφώνου. Δεν γίνεται να κόβεται η ακολουθία, να πέφτουν διαφημίσεις ή να γίνονται επιλεγμένες συνδέσεις και ενδιάμεσα να βλέπει κανείς άλλα πράγματα... δεν έχει νόημα. Είναι υποκριτικό...

Βέβαια, η θ.λ. (όχι ο όρθρος) μεταδόθηκε και από το κρατικό κανάλι από τις 8:00 και μετά. Δεν είδα αν εκεί έγινε κάποιο παρατράγουδο... αφού άκουγα τη θ.λ. από το ραδιόφωνο.

Πάντως ακόμα και από το ραδιόφωνο είναι πολύ δύσκολη η παρακολούθηση της θ.λ. ή μιας ακολουθίας. Άλλο ο Ιερός Ναός άλλο το σπίτι... άλλο ο γεμάτος εικόνες ναός, άλλο το σπίτι με τα έπιπλα, τις οθόνες, τις ηλεκτρικές συσκευές... άλλη η ακουστική στο ναό, άλλη από το ραδιόφωνο, τον υπολογιστή ή την τηλεόραση... και φυσικά άλλο η θεία μετάληψη, άλλο η τυπική συμμετοχή στην ακρόαση. 

Αυτό που γίνεται με το υποχρεωτικό κλείσιμο των ναών και την υποχρεωτική μη τέλεση θ.λ. και ακολουθιών για τους πιστούς στους ιερούς ναούς κατά την πρόφαση του κράτους και των επιστημόνων είναι για να σώσουμε τις ζωές μας (και αφελώς ας το δεχτώ). Ωστόσο, μπορεί να σώζουμε τις ζωές μας, αλλά ταυτόχρονα τις χάνουμε. Η λοιμώδης νόσος του πνεύματός μας και της ψυχής μας σκοτώνει τους περισσότερους πιστούς κι επειδή αυτό φαίνεται ότι θα τραβήξει καιρό (δύο μήνες τουλάχιστον - μπορεί να παγιωθεί κιόλας... πού ξέρουμε;), αν δεν αντιδράσουμε, αν δεν ζητήσουμε την επέμβαση του Κυρίου μας, θα καταλήξουμε ουσιαστικά νεκροί, πνευματικά νεκροί... Και για να δανειστώ το στόμα του Ευαγγελιστού:

ὃς γὰρ ἂν θέλῃ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ σῶσαι, ἀπολέσει αὐτήν· ὃς δ᾿ ἂν ἀπολέσῃ τὴν ἑαυτοῦ ψυχὴν ἕνεκεν ἐμοῦ καὶ τοῦ εὐαγγελίου, οὗτος σώσει αὐτήν. 

Γεώργιος


Υ.Γ.: Επειδή αξίζει ιδιαίτερα να διαβάσουμε-μελετήσουμε όλο το απόσπασμα από το κατά Μάρκον Ευαγγέλιο (η΄ 34-38), το παραθέτω παρακάτω:


Κλῆσις εἰς αὐταπάρνησιν

34 Καὶ προσκαλεσάμενος τὸν ὄχλον σὺν τοῖς μαθηταῖς αὐτοῦ εἶπεν αὐτοῖς· ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἀκολουθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι. 35 ὃς γὰρ ἂν θέλῃ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ σῶσαι, ἀπολέσει αὐτήν· ὃς δ᾿ ἂν ἀπολέσῃ τὴν ἑαυτοῦ ψυχὴν ἕνεκεν ἐμοῦ καὶ τοῦ εὐαγγελίου, οὗτος σώσει αὐτήν. 36 τί γὰρ ὠφελήσει ἄνθρωπον ἐὰν κερδήσῃ τὸν κόσμον ὅλον, καὶ ζημιωθῇ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ; 37 ἢ τί δώσει ἄνθρωπος ἀντάλλαγμα τῆς ψυχῆς αὐτοῦ; 38 ὃς γὰρ ἐὰν ἐπαισχυνθῇ με καὶ τοὺς ἐμοὺς λόγους ἐν τῇ γενεᾷ ταύτῃ τῇ μοιχαλίδι καὶ ἁμαρτωλῷ, καὶ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ἐπαισχυνθήσεται αὐτὸν ὅταν ἔλθῃ ἐν τῇ δόξῃ τοῦ πατρὸς αὐτοῦ μετὰ τῶν ἀγγέλων τῶν ἁγίων.

Απόδοση στη νεοελληνική:

Και αφού επροσκάλεσε τον λαόν μαζή με τους μαθητάς του, είπεν εις αυτούς· “όποιος θέλει να με ακολουθήση ως πιστός μαθητής μου, ας απαρνηθή τον αμαρτωλόν εαυτόν του με τας αδυναμίας, και τα πάθη του, ας πάρη την απόφασιν να υποστή προς χάριν μου ταλαιπωρίες και αυτόν ακόμη τον σταυρικόν θάνατον, και ας με ακολουθήση στον δρόμον, που εγώ εχάραξα.
Διότι όποιος θέλει να σώση την επίγειον ζωή του, αυτός θα χάση την αιωνίαν και μακαρίαν ζωήν. Οποιος όμως αψηφήσει και θυσιάσει την ζωήν του προς χάριν εμού και του ευαγγελίου, αυτός θα σώση την ζωήν του εις την αιωνίαν μακαριότητα.
 Διότι τι θα ωφελήση τον άνθρωπον, εάν κερδήση ολόκληρον τον υλικόν κόσμον και χάσει την ψυχήν του;
Η, τι θα δώση άνθρωπος ως αντάλλαγμα, δια να εξαγοράση την ψυχήν του από τον Αδην, αφού ούτε ο κόσμος όλος δεν ημπορεί να αντισταθμίση την αξίαν της ψυχής;
Διότι εκείνος, ο οποίος δια λόγους ανθρωπαρεσκείας και δειλίας θα εντραπή και θα αρνηθή εμέ και τους λόγους μου εις την γενεάν αυτήν, την αποστατημένην και αμαρτωλήν, και ο Υιός του ανθρώπου θα εντραπή αυτόν και θα τον αποκηρύξη, όταν ως κριτής των ανθρώπων έλθη ολόλαμπρος με την δόξαν του Πατρός αυτού συνοδευόμενος από τους αγίους αγγέλους”.



Αρχαίο κείμενο: http://www.apostoliki-diakonia.gr

Αρχαίο κείμενο με απόδοση (και σύντομη ερμηνεία) στη νεοελληνική: 
http://users.sch.gr/aiasgr/Kainh_Diathikh/Kata_Markon_Euaggelio/Kata_Markon_Euaggelio_kef.8

6 σχόλια:

  1. Kαλημέρα, αδελφέ Γεώργιε.Εγώ συμπλήρωσα τη δήλωση μετακίνησης για σωματική άσκηση (οι μετάνοιες δεν είναι σωματική άσκηση???) και πήγα εκκλησία...Και πόνεσε η ψυχή μου...να ακούς Μεγάλη Είσοδο (είχαν μετάδοση από κάποιο ναό) και Μεγάλη Είσοδο να μη βλέπεις...Τι κάνουμε?Έτσι θα είναι και το Πάσχα??Έφυγα και γιατί είχα τα παιδιά σπίτι και γιατί δε θα άντεχα να ακούσω το ''μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης προσέλθετε''.... Άμα μου στερούν την όντως Ζωή τι να την κάνω τη ζωή??Δεν έχω αυτοκτονικές τάσεις, καταλαβαίνετε πώς το λέω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλά κάνατε, αλλά κάποιοι ηλικιωμένοι που πήγαν στην εκκλησία να ανάψουν κεράκι εχθές φάγανε διπλό πρόστιμο γιατί ήταν ζευγάρι, 150 ο ένας και 150 η άλλη... επιβεβαιώνοντας άρθρο που είχα γράψει προχτές όταν βγήκε η φόρμα αυτή για την άσκοπη μετακίνηση. Προβλέπω ότι σε λίγο θα βάλουν και κανονικό λουκέτο με αλυσίδα ή θα γίνει ολική απαγόρευση... Πάντως το κεράκι δεν επιτρέπεται και το πρόστιμο θα πέφτει σύννεφο, εκτός και αν πέσουμε σε αστυνομικό που είναι χριστιανός και μας την χαρίσει...

      Διαγραφή
  2. Aναγνωστες και αναγνώστριες του αρθρου , στη photo διακρίνεται το βιβλίο της Z Ω H Σ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχετε απόλυτο δίκιο! Η λειτουργία ΔΕΝ είναι θεατρική παράσταση, κλείστε τις τηλεοράσεις και μείνετε με τα ραδιόφωνα.Γιατί τόση πρεμούρα να μεταδοθεί η συγκεκριμένη λειτουργία και από την τηλεόραση;Η θέση μου είναι ότι, μετά το ευαγγέλιο και το κήρυγμα
    ( εφ' όσον γίνεται), πρέπει να κλείνουμε τις συσκευές διότι μόνο όταν είμαστε εκεί έχει νόημα. Παρακαλώ διορθώστε με αν κάνω λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν διαφωνώ ότι δεν έχει ουσιαστικό νόημα, αλλά μπορούμε να μένουμε παρόντες σε όλη τη θ.λ. για να αισθανθούμε τον πόνο, να τον κάνουμε προσευχή μήπως και το δει ο Θεός και μας λυπηθεί. Ο Θεός το επιτρέπει γιατί στο σύνολό μας ήμασταν πολύ χλιαροί ως χριστιανοί. Ας αλλάξουμε, ας γίνουμε θερμοί, γιατί μόνο τότε θα επέμβει ο Κύριος. Το πιστεύω ότι θα το κάνει, αυτό λέει η καρδιά μου, αλλά ποιός είμαι εγώ που θα Του υποδείξω πότε και πώς θα δράσει; Ας κάνουμε λοιπόν εμείς τη "δουλειά" μας σωστά και ας αφήσουμε στον Κύριο την ελπίδα μας.

      Διαγραφή
    2. https://vdeligma--erimoseos.blogspot.com/2020/03/blog-post_27.html?m=1

      Διαγραφή

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.