Ετικέτες

2.11.20

Στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες έχουμε κατάσταση συναγερμού. Κλειστές οι εκκλησίες...Η ιστορία επαναλαμβάνεται...

 Επίπεδο Α. Επιτήρησης

1 άτομο ανά 10 τ.μ. και έως 50 άτομα, καθήμενοι.

 Επίπεδο Β. Αυξημένου Κινδύνου

Έως 9 άτομα για όλες τις τελετές, λειτουργίες κλπ.

 Επίπεδο Γ. Συναγερμού

Λειτουργίες χωρίς παρουσία πιστών
Πραγματοποίηση μόνο τελετών κηδειών με παρουσία έως 9 ατόμα


ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Ο Άγιος Νεομάρτυς και οσιομάρτυς Γεώργιος ο Νεαπολίτης


Μαρτύρησε στη Μαλακοπή της Μ. Ασίας στις 3 Νοεμβρίου 1797

Ο Άγιος Γεώργιος ο Νεαπολίτης ήταν ιερομόναχος στην Ι. Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νεάπολη, Νεβ – Σεχήρ τούρκικα, της Μ. Ασίας. Ως εφημέριος διέπρεπε για την πραότητά του, την ταπείνωση και την ακρίβεια της τήρησης των εντολών του Χριστού. Ως άγγελος ενίσχυε και παρηγορούσε τους Χριστιανούς που καταδυναστεύονταν από τους Αγαρηνούς.

Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρου και Ανάμνηση εγκαινίων του Ναού του στη Λύδδα της Ιόππης


3 ΝοεμβρίουΜετά την κατάπαυση των διωγμών και την επικράτηση του χριστιανισμού σ' όλο το Ρωμαϊκό κράτος, επί Μεγάλου Κωνσταντίνου, οι χριστιανοί ανήγειραν μεγαλοπρεπή Ναό στη Λύδδα της Ιόππης, όπου μετακόμισαν το ιερό λείψανο του Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου, για να το προσκυνούν πλέον άφοβα. Έγιναν δε μετά την κατάθεση του Ιερού λειψάνου και τα εγκαίνια του Ναού στις 3 Νοεμβρίου και από τότε κάθε χρόνο η Εκκλησία μας, τελεί κατά την ήμερα αυτή την ανακομιδή των Ιερών λειψάνων του μεγαλομάρτυρα, προς δόξαν Θεού.

Ποιος φταίει για τους ατιμώρητους…. κουκουλοφλώρους;


Δημήτρης Νατσιός 
δάσκαλος-Κιλκίς 


Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, αν θυμάμαι καλά, εγκαινιάστηκε το νοσηρό φαινόμενο των καταλήψεων. Παιδιά 13 ετών πραγματοποιούν επί εβδομάδες «καταλήψεις» σχολείων, με αίτημα κατ’ αρχάς την κατάργηση των εξετάσεων. Και υπήρξαν πολιτικοί που έσπευσαν να φωτογραφηθούν μαζί τους στα κιγκλιδώματα για να αλιεύσουν συμπάθειες. Η κοινωνία διαβρωμένη, θρυμματισμένη και σε αποσύνθεση, παρακολουθούσε - γονείς, εκπαιδευτικοί, συνδικαλιστές, Τύπος - εμβρόντητη, αλλά άφωνη και απαθής, από δειλία και καιροσκοπισμό. Με το πέρασμα του χρόνου οι καταλήψεις, απέκτησαν μορφή εθιμικού δικαίου.

Συγκλόνισε ο Νεόφυτος των Ελλήνων Βρείτε το βίντεο εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=xnf4lFOzq0M&t=15s

Νηστειοδρόμιο της εβδομάδας (2/11/20-8/11/20)

 


Η ΝΗΣΤΕΙΑ 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ
ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ,
ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ

Η τρέχουσα εβδομάδα είναι μια τυπική εβδομάδα του έτους. 

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή: επιτρέπονται όλες οι τροφές

Τετάρτη 4/11, Παρασκευή 6/11: νηστεία (άλαδο φαγητό)

Η Ορθοδοξία αποχαιρέτησε έναν πνευματικό ηγέτη – Ανέστησε πνευματικά το Μαυροβούνιο δήλωσε ο Πατριάρχης Σερβίας- Σε κλίμα οδύνης το «ύστατο χαίρε»

Η Ορθοδοξία αποχαιρέτησε στο Μαυροβούνιο έναν πνευματικό ηγέτη, έναν φωτισμένο θεολόγο και Ιεράρχη, έναν πατέρα που ενέπνευσε το ποίμνιό του με το βίο του και που πρόταξε το στήθος του σε χαλαιπούς καιρούς στις μάχες που δόθηκαν για την Εκκλησία στο Μαυροβούνιο. 

Τόσο για το Μαυροβούνιο όσο και ολόκληρο τον κόσμο ήταν και θα παραμείνει ένας φωτεινός φάρος για την Ορθοδοξία.

Νωρίτερα τελέστηκε η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κυρού Αμφιλοχίου, ο οποίος αποτέλεσε τεράστια μορφή της Ορθοδοξίας του Πατριαρχείου Σερβίας και ολόκληρης της Οικουμένης.

Άγιοι Ακίνδυνος, Αφθόνιος, Πηγάσιος, Ελπιδηφόρος και Ανεμπόδιστος2 Νοεμβρίου