Ετικέτες

15.1.21

Προσκύνηση της Τιμίας Αλυσίδας του Αγίου και ενδόξου Αποστόλου Πέτρου

Αποτέλεσμα εικόνας για Προσκύνηση της Τιμίας Αλυσίδας του Αγίου και ενδόξου Αποστόλου Πέτρου
16 Ιανουαρίου
Την ημέρα αυτή τελούμε την προσκύνηση της τιμίας αλυσίδας του Αγίου Αποστόλου Πέτρου, με την οποία τον έδεσε και τον έριξε στην φυλακή ο τετράρχης Ηρώδης, σύμφωνα με την εξιστόρηση του Ευαγγελιστή Λουκά στις Πράξεις των Αποστόλων (12ο κεφάλαιο των Πράξεων).

Ο Ηρώδης έβαλε τους Ιουδαίους και συνέλαβαν τον Απόστολο Πέτρο κατά τις ημέρες της εορτής των αζύμων. Και όταν τον έπιασε, τον έβαλε στην φυλακή. Τη νύκτα, πριν την ημέρα κατά την οποία ο Ηρώδης έμελλε να τον παρουσιάσει στον λαό, ο Απόστολος Πέτρος κοιμόταν μεταξύ δύο στρατιωτών και φρουροί φύλαγαν μπροστά στο κελί του. Ξαφνικά ήλθε Άγγελος Κυρίου και έλαμψε φως στο κελί. Αφού κτύπησε την πλευρά του Πέτρου, τον ξύπνησε και του είπε: «Σήκω γρήγορα». Και έπεσαν οι αλυσίδες από τα χέρια του.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΨΑΛΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΑΥΙΔἬδη κατενόησα τὸ τῶν νοημάτων αὐτοῦ ὕψος. 
Ἤδη συνῃσθάνθην τὸ μεγαλεῖον τοῦ Ψαλτηρίου. 
Ἤδη ἀντελήφθην τὸ ἐν τοῖς ψαλμοῖς διαπνέον πνεῦμα λατρείας πρὸς τὸ θεῖον.

Ὑπακοή και Ἐκκλησία

 

Ὑπακοή και Ἐκκλησία

Ἡ ὑπακοή εἶναι μία εὐρέως διαδεδομένη λέξη στόν ἐκκλησιαστικό κύκλο. Ἐπειδή ὅμως ὑπάρχει κάποια διαστρέβλωση τῆς ἔννοιας, θεωρήσαμε ὑποχρέωση νά ἀσχοληθοῦμε.

Μ.Μ. Νεόφυτος: «ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΟΥΜΕ ΟΜΟΛΟΓΗΤΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ!!» | Ἔνθεο καί ὁμολογιακό τό ἔτος 2021


Κήρυγμα Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου στὴν ἀρχιερατικὴ Θεία Λειτουργία τῆς ἑορτῆς τοῦ Ὁσίου Σεραφεὶμ τοῦ Σαρὼφ πού, τελέσθηκε στὸ ἱερὸ ἡσυχαστήριο τοῦ Ὁσίου Σεραφεὶμ τοῦ Σαρὼφ στὴ Σκουριώτισσα τῆς μητροπολιτικῆς περιφέρειας Μόρφου (2.1.2021).
Ψάλει χορὸς ἱεροψαλτῶν τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Μόρφου
μὲ χοράρχη τὸν πρωτοψἀλτη κ. Μάριο Ἀντωνίου.

Η ΠΙΣΤΗ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ 1821 (μακαριστού Αυγουστίνου Καντιώτου)


Η ΠΙΣΤΗ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ 1821 
(Dedication to 1821 - With English subtitles) 

Βίντεο με αποσπάσματα φλογερής ομιλίας του μακαριστού πρ. Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου, με αγγλικούς υποτίτλους (with English subtitles).

Επιμέλεια: "Ιεράς Μονής Αγίου Αυγουστίνου, επισκόπου Ιππώνος, στη Φλώρινα.

Εδώ θέλουν να φτάσουμε στη κατάργησή των Κανόνων, που συντάχθηκαν από τους Αγίους Πατέρες…

 ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ: Γέροντας Ιουστίνος Parvu : «Αυτός που δεν αγωνίστηκε  εναντίον των παθών του δεν θα βρει θεία βοήθεια στον καιρό των διωγμών».

«Ο χριστιανισμός είναι η σταγόνα του ασβέστη, η οποία διασαφηνίζει το θολό νερό στο ποτήρι. Οι αρχηγοί ενός έθνους, οι αρχηγοί μιας Εκκλησίας είναι οι άνθρωποι, οι οποίοι είναι σε θέση να διασαφηνίσουν τη θολούρα του νερού και έτσι να αποκαταστήσουν την καθαρότητά του.