Ετικέτες

14.3.15

Πώς κάνουμε σωστά το σημείο του Σταύρου;

Το σημείο του Σταυρού


     Πώς όμως θα γίνει και για μας φυλακτήριο το σημείο του σταυρού; Πώς θα γίνει στα χέρια μας φόβητρο των δαιμόνων; Αν το κάνουμε σωστά! Αν το κάνουμε, όπως μας παραδίδει και μας διδάσκει η αγία Εκκλησία μας, δηλαδή με πίστη, ευλάβεια, συναίσθηση, ιεροπρέπεια, ταπείνωση και διάκριση.

Πώς δηλαδή;

ΓΕΡΩΝ ΙΛΑΡΙΩΝ Γιατί χρειάζεται να κάνουμε σωστά τον Σταυρό μας.Σχόλιο - ιδέα: Αδέλφια μου αύριο Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως είναι πολύ καλό όσοι έχουμε καλή σχέση με τον ιερέα της ενορίας μας να τον προτρέψουμε να μιλήσει λίγο στον κόσμο για το πώς να κάνουμε σωστά τον σταυρό μας και τί συμβολίζει η κάθε κίνηση!

Εν ολίγοις:

  • Η ένωση των τριών δακτύλων (αντίχειρας, δείκτης, μεσαίος) σχετίζεται με την πίστη μας στην τριαδική φύση του Θεού (Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα)
  • Τα άλλα δυο δάκτυλα μένουν κολλητά με την παλάμη και συμβολίζουν την δυική φύση του Χριστού (Θεός και Άνθρωπος)
  • Ο σταυρός γίνεται αργά, από το μέτωπο έως το στομάχι και από τον δεξιό στον αριστερό ώμο.


Ακούστε την 6-λεπτη ομιλία του Γέροντα:

Ευαγγελική περικοπή Κυριακής 15/3/15 (Γ΄ Νηστειών - της Σταυροπροσκυνήσεως)


...ὃς δ’ ἂν ἀπολέσῃ τὴν ἑαυτοῦ ψυχὴν 
ἕνεκεν ἐμοῦ καὶ τοῦ εὐαγγελίου, 
οὗτος σώσει αὐτήν...

...όποιος όμως αψηφήσει και θυσιάσει την ζωήν του 
προς χάριν εμού και του ευαγγελίου, 
αυτός θα σώση την ζωήν του εις την αιωνίαν μακαριότητα...ΚΑΤΑ ΜΑΡΚΟΝ Η´ 34 - 38

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ: ΕΙΠΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΣΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΝAN ΦΑΚΕΛΛΟ. ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΦΟΒΑΜΑΙ, ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ ΕΙΜΑΙ…

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ int


ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ

ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ 300 ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ


Απόσπασμα ομιλίας του 1961, από την Κατερίνη
Του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου


…Είναι ανάγκη αγαπητοί μου χριστιανοί στα μεγάλα εθνικά, κοινωνικά και θρησκευτικά θέματα να απαντά ο λαός και όχι 300 βουλευταί να μαζεύονται μέσα [στη βουλή] και να ορίζουν τις τύχες του Ελληνικού λαού.

Θυμάμαι με συγκίνηση, όταν ήμουν στην Θεσσαλονίκη, για το ζήτημα του καρναβάλου είπα το ίδιο πράγμα· είπα και κάτι άλλο, που μου κάνανε  φάκελλο. -Να είστε βέβαιοι ότι την ώρα αυτή υπάρχει και μυστική αστυνομία εδώ-. Δεν τους φοβάμαι, καλόγηρος είμαι. Παίζω το κεφάλι μου κορώνα γράμματα για την πατρίδα μου. Ας γράφουν, κι εγώ τους γράφω.

ΒΑΣΕΙΣ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Όταν πήγα στην Θεσσαλονίκη είπα μεταξύ των άλλων· -κατα την γνώμη μου·  Γνώμη μου είναι, που πρέπει να την πω ως ιερεύς στο λαό, γιατι εδω δεν σας μάζεψα για να περάσει η ώρα, όχι-…

Μνήσθητι Κύριε..! (Οσίου Παϊσίου Αγιορείτου)


Κύριε ημών Ιησού Χριστέ,

-Μην εγκαταλείπεις τους δούλους Σου που ζουν μακριά από την Εκκλησία, η αγάπη Σου να ενεργήσει και να τους φέρει όλους κοντά Σου.

- Μνήσθητι, Κύριε, των δούλων Σου που υποφέρουν από τον καρκίνο.
- Των δούλων Σου που υποφέρουν από μικρά ή μεγάλα νοσήματα.
- Των δούλων Σου που υποφέρουν από σωματικές αναπηρίες.
- Των δούλων Σου που υποφέρουν από ψυχικές αναπηρίες.

Γιατί ο Χριστός πολλές φορές αυτοαποκαλείται «Υιός ανθρώπου»;


Σ’ ένα όραμα ο Δανιήλ είδε ένα πρόσωπο που«πάνω στα νέφη του ουρανού ως Υιός ανθρώπου ερχόταν και έως του παλαιού των ημερών έφθασε και ενώπιον αυτού οδηγήθηκε…» (Δανιήλ 7,13). Αυτός ο τίτλος του Μεσσία σημαίνει την ενσάρκωση του Θεού. Είπε χαρακτηριστικά ο Χριστός στο Νικόδημο:«κανένας δεν ανέβηκε στον ουρανό, παρά εκείνος που κατέβηκε  από τον ουρανό, ο Υιός του ανθρώπου, ο οποίος είναι στον ουρανό» (Ιωάν. 3,13).
Όταν ο Πέτρος ομολόγησε ότι ο Χριστός είναι ο Μεσσίας, ο Υιός του Θεού, ο Χριστός παράγγειλε αυστηρά σε όλους τους μαθητές Του να μη το πουν αυτό σε κανένα (Ματθ. 16,20), για να μην αντιδράσουν πρόωρα οι διεφθαρμένοι θρησκευτικοί αρχηγοί των Ιουδαίων και ο λαός κάνει καμία απερίσκεπτη επαναστατική ενέργεια.

Κυριακή Γ´ Νηστειών (Σταυροπροσκυνήσεως): ακολουθία όρθρου, τυπικό κ.α.Κυριακὴ Γ´ Νηστειῶν (Σταυροπροσκυνήσεως)

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε: το τυπικό, την ακολουθία του όρθρου κ.α. για την Κυριακή 15 Μαρ. 2015: