Ετικέτες

14.3.15

Γιατί ο Χριστός πολλές φορές αυτοαποκαλείται «Υιός ανθρώπου»;


Σ’ ένα όραμα ο Δανιήλ είδε ένα πρόσωπο που«πάνω στα νέφη του ουρανού ως Υιός ανθρώπου ερχόταν και έως του παλαιού των ημερών έφθασε και ενώπιον αυτού οδηγήθηκε…» (Δανιήλ 7,13). Αυτός ο τίτλος του Μεσσία σημαίνει την ενσάρκωση του Θεού. Είπε χαρακτηριστικά ο Χριστός στο Νικόδημο:«κανένας δεν ανέβηκε στον ουρανό, παρά εκείνος που κατέβηκε  από τον ουρανό, ο Υιός του ανθρώπου, ο οποίος είναι στον ουρανό» (Ιωάν. 3,13).
Όταν ο Πέτρος ομολόγησε ότι ο Χριστός είναι ο Μεσσίας, ο Υιός του Θεού, ο Χριστός παράγγειλε αυστηρά σε όλους τους μαθητές Του να μη το πουν αυτό σε κανένα (Ματθ. 16,20), για να μην αντιδράσουν πρόωρα οι διεφθαρμένοι θρησκευτικοί αρχηγοί των Ιουδαίων και ο λαός κάνει καμία απερίσκεπτη επαναστατική ενέργεια.
Με τον τίτλο «Υιός του ανθρώπου» ο Χριστός έκρυβε τη θεότητά Του. Αν έλεγε καθαρά ότι είναι Υιός του Θεού, οι Ιουδαίοι θα τον σκότωναν πρόωρα ως υβριστή του Θεού. Εξάλλου γι’ αυτό τελικά τον σταύρωσαν: «σύμφωνα με το νόμο μας πρέπει να πεθάνει, γιατί έκανε τον εαυτό του Υιό του Θεού» (Ιωαν. 19,7).
Ο Χριστός, για να μην προκαλέσει το φθόνο των Ιουδαίων, δεν έλεγε ότι ήρθε ο Θεός στη γη, αλλά ότι πλησιάζει η βασιλεία του Θεού (Ματθ. 4,17). Επίσης ο άγγελος στην Παναγία κατά τον Ευαγγελισμό δεν της είπε ότι θα γεννήσει τον Υιό του Θεού, αλλά κάποιον που θα ονομασθεί Υιός του Υψίστου ή Υιός Θεού. Δεν της είπε ότι θα είναι Υιός του Θεού αλλά«κληθήσεται» - θα ονομασθεί Υιός του Θεού (Λουκά 1,32-35). Στους Ιουδαίους ήταν αδιανόητη η ενανθρώπηση του Θεού.

Από το βιβλίο «Νεανικές Αναζητήσεις Α’ Τόμος: Ζητήματα πίστεως» (σελ. 42-43), Αρχ. Μαξίμου Παναγιώτου, Ιερά Μονή Παναγίας Παραμυθίας Ρόδου




http://makkavaios.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.