Ετικέτες

24.4.19

Ακολουθίες Μεγάλης Πέμπτης (ημερολογιακά)





Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης τελείται ο εσπερινός μαζί με τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου ΒασιλείουΟι ιερείς κατά την ετοιμασία της Θείας Κοινωνίας εξάγουν δύο "αμνούς" (το μέρος του άρτου το οποίο μεταβάλλεται σε σώμα Χριστού) και διατηρούν τον ένα αφού τον τεμαχίσουν και τον αποξηράνουν, σε ασφαλές σημείο (μέσα στο αρτοφόριο πάνω στην αγία τράπεζα) για έναν ολόκληρο χρόνο για την κοινωνία των πιστών σε έκτακτες περιπτώσεις.

Αποτελεί ιδανική στιγμή για συμμετοχή στο μυστήριο της θείας ευχαριστίας - κοινωνίας, εφόσον έχει προηγηθεί εξομολόγηση και το ευχέλαιο της Μεγάλης Τετάρτης.

Το βράδυ τελείται ο όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής, στον οποίο αναπαριστάται το Θείο Δράμα της Σταύρωσης και διαβάζονται τα δώδεκα ευαγγέλια που περιγράφουν τα γεγονότα από τη σύλληψη έως και την ταφή του Χριστού.



Συγκλονιστική αποκάλυψη για το πρόσωπο του Ιούδα


Το πρόσωπο του Ιούδα. 

Με τον Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ

Μεγάλη Τετάρτη Εσπέρας - Νιπτήρας (Όρθρος Μεγάλης Πέμπτης)




Μετάδοση από το Μετόχι Ι. Μ. Κυκκου, Άγιος Προκόπιος 
Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Όρθρος Μεγάλης Πέμπτης - Ο Μυστικός Δείπνος (ημερολογιακά Μ. Τετάρτη βράδυ)

Αποτέλεσμα εικόνας για μυστικός δείπνος

ακολουθία όρθρου (Μ. Τετάρτη βράδυ)
και ακολουθία εσπερινού μετά θ. λειτουργίας του Μ. Βασιλείου 
(Μ. Πέμπτη πρωί)
  κλικ Ε Δ Ω

ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΕΞΙ: Η σύγκρουση των δύο αρχιστρατήγων Χατζανέστη – Παπούλα


Η δίκη των Έξι αποτελεί ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα γεγονότα της νεώτερης ελληνικής ιστορίας. Το αποτέλεσμα πιστεύεται πως ήταν εν πολλοίς αποφασισμένο. Στην πολύκροτη εκείνη δίκη υπήρξαν πολλά συμβάντα άξια λόγου. Ωστόσο η σύγκρουση των δύο αρχιστρατήγων, του Αναστάσιου Παπούλα και του Γεωργίου Χατζανέστη.