Ετικέτες

19.2.18

Ένας καρνάβαλος εξομολογείται: « Η Πάτρα βρίσκεται στα χέρια μου κι΄ ότι θέλω εγώ την κάνω…»






Τις μέρες αυτές, πού ένα μέρος τού λαού μας φαίνεται να ξεδίνει διώχνοντας για λίγο στενοχώριες, αναφραγκιές, χαράτσια και φουρτούνες,σκεφτόμασταν από καιρό με ποιό τρόπο και αν ήταν δυνατόν να παίρναμε μια συνέντευξη από τον «βασιλέα» της Πάτρας Καρνάβαλο !
 
Γιατί μπορεί ο κοσμάκης να έχει πρόβλημα επιβίωσης αλλά από την άλλη πλευρά εμείς οί Πατρινοί δεν ξεχνάμε και την πατρογονική μας συνήθεια  τις μέρες αυτές βγαίνοντας στους δρόμους τραγουδώντας και χορεύοντας στον ρυθμό του τάνγκο…

Σχόλιο σχετικά με την τάξη του Μ. Αποδείπνου στην 1η εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής

Σχετική εικόνα

Κατά παλαιότερη τάξη, την 1η εβδομάδα της Μ. Τεσσαρακοστής μετά το πρώτο "Δεύτε προσκυνήσωμεν" (στην αρχή δηλαδή της ακολουθίας μετά το τρισάγιο, τα 12 Κύριε ελέησον και το Δόξα Πατρί... και νυν...) αναγινώσκεται ο ψαλμός 69 (ξθ') και ευθύς το ορισμένο (στο Τριώδιο) τμήμα του Μεγάλου Κανόνος. Μετά ακολουθεί κανονικά το απόδειπνο, όπως είναι από την αρχή (δηλ. μετά το πρώτο "Δεύτε προσκυνήσωμεν") δηλ. οι ψαλμοί 4 , 6, 12 κ.ο.κ. Ο ψαλμός 69 δεν ξαναδιαβάζεται στην κανονική θέση του (δηλ. μετά την ευχή του Αγίου Μαρδαρίου και το "Δεύτε προσκυνήσωμεν" ακολουθεί πλέον ο επόμενος ψαλμός 142, η δοξολογία κτλ.)

Σήμερα, όμως, διαβάζεται μεν πρώτα ο ψαλμός 69, ακολουθούν οι ψαλμοί 4, 6, 12 κτλ. και το τμήμα του Μεγάλου Κανόνος ψάλλεται μετά την μικρή δοξολογία.

Λόγω των δύο διαφορετικών τάξεων έχει δημιουργηθεί σύγχυση και μερικές φορές λανθασμένα παραλείπεται μεγάλο μέρος του απόδειπνου (δηλ. από τον ψαλμό 4 μέχρι την δοξολογία). Επειδή ένα τέτοιο λάθος μπορεί να έχει γίνει συνήθεια σε ιερείς και ψάλτες καλό είναι να προσπαθήσουμε να ενημερώσουμε όσους έχουν πέσει "θύματα" αυτής της παρανόησης με ευγενικό και ήπιο τρόπο.

Δείτε την σημερινή τάξη του Μ. Απόδειπνου παρακάτω:

Μέγα Απόδειπνο Καθαράς Δευτέρας (ολόκληρη η ακολουθία μαζί με τον Μ. Κανόνα!) με σχόλιο

Αποτέλεσμα εικόνας για μεγάλο απόδειπνο

Για όποιον δεν μπορεί να πάει στην ενορία του και δεν θέλει απλά να το ακούσει από το ραδιόφωνο (π.χ. την Πειραϊκή Εκκλησία 91,2FM).

Η ακολουθία του Μεγάλου Απόδειπνου υπάρχει διαθέσιμη σε αρκετά μεμονωμένα τεύχη (που κοστίζουν λίγα ευρώ) και στο Μεγάλο Ωρολόγιο. Αν κανείς δεν την διαθέτει και επιθυμεί να την κάνει από το σπίτι, μπορεί να την διαβάσει παρακάτω:

Πόσα θα αντέξει αυτή η χώρα, πόσο θα εξευτελίζεται; Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας για το όνομα της πΓΔΜ: "Η λύση στο ονοματολογικό να μην περιλαμβάνει εδάφη μας "



Οι Έλληνες επίσημοι παραδίδουν το όνομα με... ψηλά το κεφάλι και ο Βούλγαρος θέτει όρους...

Τὸ Μέγα Ἀπόδειπνο

Ἰωάννη Μ. Φουντούλη
imagesCAYIGMNAΕἶναι μέσα στὴ φύση τοῦ ἀνθρώπου ριζωμένο ἕνα ἀλλόκοτο πρωτόγονο συναίσθημα μπροστὰ στὸ φαινόμενο τοῦ ὕπνου. Ὁ ζωντανός, ὁ ἐργαζόμενος, ὁ σκεπτόμενος, ὁ γεμάτος δραστηριότητα ἄνθρωπος, καμπτόμενος ἀπὸ τὴν φυσιολογικὴ κόπωση, καταλαμβάνεται ἀπὸ μία ἀκατανίκητη ἀνάγκη νὰ παραδοθεῖ στὴν ἀγκάλη τοῦ ὕπνου. Οἱ αἰσθήσεις, οἱ διανοητικὲς λειτουργίες, οἱ δυνάμεις τοῦ σώματος ἀτονοῦν καὶ ὁ ζωντανὸς γίνεται σὰν νεκρός. Εἰκόνα τοῦ θανάτου ὁ ὕπνος.
Μυστήριο γιὰ τοὺς ἁπλοὺς ἀνθρώπους τῶν περασμένων ἐποχῶν. Ὥρα ποὺ ἐνεδρεύουν οἱ πονηρὲς δυνάμεις τοῦ κόσμου τούτου, ὁρατὲς καὶ ἀόρατες, γιὰ νὰ κακοποιήσουν ἢ καὶ ἁπλῶς νὰ πειράξουν τὸν ἀνυπεράσπιστο ἄνθρωπο. Γι’ αὐτὸν ἀκριβῶς τὸν λόγο δὲν θὰ ὑπάρχει ἀνθρώπινο ὂν ποὺ νὰ μὴν αἰσθάνθηκε τὴν ἀνάγκη, ἀφήνοντας προσωρινὰ τὸν κόσμο τῶν ζώντων γιὰ νὰ περάσει στὸ μυστήριο τῆς εἰκόνας τοῦ θανάτου, νὰ στρέψει τὸ νοῦ του στὸ Θεό του καὶ νὰ ζητήσει ἀπὸ αὐτὸν προστασία καὶ σκέπη.

Άγιος Παΐσιος : Για το χάραγμα και τον Αντίχριστο - Ερμηνείες των προφητειών

Αποτέλεσμα εικόνας για Άγιος Παΐσιος : Για το χάραγμα και τον Αντίχριστο

Δυστυχώς και πάλι ορισμένοι «Γνωστικοί» φασκιώνουν τα πνευματικά τους τέκνα σαν τα μωρά, δήθεν για να μη στενοχωριούνται.Ή λένε: «Μη μιλάτε γι ̓ αυτό το θέμα –για τις ταυτότητες, το σφράγισμα. 

Ερμηνείες των προφητειών

Ἡ Ἀκολουθία τοῦ Μεγάλου Ἀποδείπνου



Ἀναγινώσκει ὁ Ἀρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος Μαλεβίτης.

Τα μικρά αμαρτήματα


  Διαβάζουμε στην Σοφία Σειράχ: «ο εξουθενών τα ολίγα κατά μικρόν πεσείται» (Σοφ. Σειρ. ιθ  1). Αυτός που καταφρονεί τα μικρά αμαρτήματα πέφτει σύντομα και στα μεγάλα.

  • Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης στο πνευματικότατο βιβλίο του Πνευματικά Γυμνάσματα (Μελέτη ΙΔ) αναπτύσσει με πολλά επιχειρήματα πόσο μεγάλη ζημιά προξενούν τα λεγόμενα ελαφρά η μικρά η συγγνωστά αμαρτήματα.

Πως να αντιμετωπίσουμε τον πόνο και τη θλίψη - Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας

Αποτέλεσμα εικόνας για Πως να αντιμετωπίσουμε τον πόνο και τη θλίψη - Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας


Ομιλία για τον ανθρώπινο πόνο και τη θλίψη και πως να τα αντιμετωπίσουμε!
Ομιλητής ο γέροντας Εφραίμ Φιλοθεϊτης από την Αριζόνα

Χωρίς λόγια...