Ετικέτες

19.2.18

Σχόλιο σχετικά με την τάξη του Μ. Αποδείπνου στην 1η εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής

Σχετική εικόνα

Κατά παλαιότερη τάξη, την 1η εβδομάδα της Μ. Τεσσαρακοστής μετά το πρώτο "Δεύτε προσκυνήσωμεν" (στην αρχή δηλαδή της ακολουθίας μετά το τρισάγιο, τα 12 Κύριε ελέησον και το Δόξα Πατρί... και νυν...) αναγινώσκεται ο ψαλμός 69 (ξθ') και ευθύς το ορισμένο (στο Τριώδιο) τμήμα του Μεγάλου Κανόνος. Μετά ακολουθεί κανονικά το απόδειπνο, όπως είναι από την αρχή (δηλ. μετά το πρώτο "Δεύτε προσκυνήσωμεν") δηλ. οι ψαλμοί 4 , 6, 12 κ.ο.κ. Ο ψαλμός 69 δεν ξαναδιαβάζεται στην κανονική θέση του (δηλ. μετά την ευχή του Αγίου Μαρδαρίου και το "Δεύτε προσκυνήσωμεν" ακολουθεί πλέον ο επόμενος ψαλμός 142, η δοξολογία κτλ.)

Σήμερα, όμως, διαβάζεται μεν πρώτα ο ψαλμός 69, ακολουθούν οι ψαλμοί 4, 6, 12 κτλ. και το τμήμα του Μεγάλου Κανόνος ψάλλεται μετά την μικρή δοξολογία.

Λόγω των δύο διαφορετικών τάξεων έχει δημιουργηθεί σύγχυση και μερικές φορές λανθασμένα παραλείπεται μεγάλο μέρος του απόδειπνου (δηλ. από τον ψαλμό 4 μέχρι την δοξολογία). Επειδή ένα τέτοιο λάθος μπορεί να έχει γίνει συνήθεια σε ιερείς και ψάλτες καλό είναι να προσπαθήσουμε να ενημερώσουμε όσους έχουν πέσει "θύματα" αυτής της παρανόησης με ευγενικό και ήπιο τρόπο.

Δείτε την σημερινή τάξη του Μ. Απόδειπνου παρακάτω:


Βασική Πηγή: Μέγα Ωρολόγιο (εκδ. Περιβόλι της Παναγίας)
Επιμέλεια άρθρου: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.