Ετικέτες

9.10.20

Εσπερινός Σαββάτου 10/10 το απόγευμα της Παρασκευής (9/10/20)

 


ΣΧΟΛΙΟ: Η σειρά αυτή "άρθρων" είναι πειραματική. Δεν ξέρω πόση ανταπόκριση θα βρει. Αναφέρεται κυρίως σε αρχαρίους (όχι δηλαδή σε έτοιμους ψάλτες) και προσπαθεί να βοηθήσει κάποιον που έχει διάθεση να αρχίσει να εξοικειώνεται με τις βασικές ακολουθίες και το τυπικό. Μαζί με εσάς ταυτόχρονα μαθαίνω κι εγώ, οπότε συγχωρέστε με για τυχόν λάθη. Επίσης, δεν εγγυώμαι ότι θα βρίσκω τον χρόνο να το κάνω συστηματικά, διότι μεταξύ του να κάνω την ακολουθία ο ίδιος ή να δώσω οδηγίες σε άλλους για να το κάνουν (με αμφίβολο αποτέλεσμα) θα επιλέξω το πρώτο.

Προϋπόθεση για να βοηθηθεί κάποιος από το σχήμα που δίνω είναι να έχει τα βιβλία (εγκόλπιο, Μ. Ωρολόγιο, παρακλητική, μηναία, ψαλτήρι) και να θέλει να μάθει να τα χειρίζεται χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιεί τις έτοιμες ακολουθίες. Αν είναι να κάνει έτοιμη την ακολουθία ούτως ή άλλως ΔΕΝ χρειάζεται το σχήμα που δίνω. Αν όμως θέλει και πάρει τα βιβλία (σταδιακά, δεν χρειάζεται αμέσως) το σχήμα βοηθάει στο πώς θα εναλλάσσει τα βιβλία, διότι σε αρχαρίους είναι πιθανό να παραλειφθεί κατά λάθος κάποιο βασικό μέρος... 

Τώρα αν κάποιος δεν έχει όλα τα βιβλία μπορεί να κάνει χρήση π.χ. του εγκολπίου και να βλέπει τα μηναία ή την παρακλητική από τον υπολογιστή ή το τάμπλετ. Γιατί αυτό; θα με ρωτήσετε. Γιατί να ταλαιπωρούμαστε; Απλά διότι δεν είναι καλό να μαθαίνουμε να τα κάνουμε όλα έτοιμα, χωρίς κόπο. Είναι σαν να κάνουμε όλες τις πράξεις με κομπιουτεράκι... στο τέλος δεν θα θυμόμαστε πώς κάνουμε πολλαπλασιασμό και διαίρεση... Τέλος, φανταστείτε κάποιος (μπορεί να είναι και ψάλτης) να κάνει την ακολουθία με τάμπλετ, να κολλήσει το μηχάνημα και να μην ξέρει σε ποιο βιβλίο να πάει και τί να ψάλλει ή να διαβάσει... (έχει συμβεί...) 

Γι' αυτούς τους λόγους πήρα αυτή την πρωτοβουλία χωρίς να υπόσχομαι ότι θα καταφέρω να την συνεχίσω. Για πιο εύκολη αναζήτηση των σχετικών άρθρων θα δημιουργήσω την ετικέτα "ΣΥΝΤΟΜΟ ΤΥΠΙΚΟ".

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

Παρασκευή απόγευμα

(9/10/20)

(βασικό σχήμα για αρχαρίους, χωρίς πολλές λεπτομέρειες)

 


Ο διακεκριμένος Έλληνας Συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης με αυστηρή δήλωσή του μιλάει για την πανδημία- Κάνει λόγο για «πλύση εγκεφάλου» και για «επερχόμενη λαίλαπα».

 

Έσπασε την σιωπή του -όπως περίμεναν πολλοί από την αρχή της πανδημίας- ο διακεκριμένος Έλληνας συνταγματολόγος, νομικός και καθηγητής κ.Γιώργος Κασιμάτης με μια εκτενή και εμπεριστατωμένη ανακοίνωσή του για τα όσα «παράλογα» συμβαίνουν.

Από τους λίγους πνευματικούς ανθρώπους που κράτησαν ψηλά την αξιοπρέπειά τους και στην κρίση των Μνημονίων, έτσι και σήμερα ο Γιώργος Κασιμάτης γίνεται η φωνή της λαϊκής συνείδησης, υπερασπίζοντας συγχρόνως την συνταγματική νομιμότητα, την δημοκρατία και την επιστημονική σοβαρότητα.

Μαρτυρία από γνωστούς μας που κόλλησαν κορωνοϊό - Ας μην υποτιμήσουμε τον ιό, αλλά να ΜΗΝ τον φοβηθούμε κιόλας έχοντας ως αντίδοτο τον ΥΙΟ.

 


Προχθές μιλήσαμε με πρώην συναδέλφους δικού μου ανθρώπου που κόλλησαν κορωνοϊό (αν αναρωτιέστε, μόνο από το τηλέφωνο έχουμε μιλήσει τα τελευταία χρόνια...). Έχω ζητήσει να καταγράψουν την εμπειρία τους για να την μεταφέρουμε αυτούσια, αλλά σε πρώτη φάση τα μεταφέρω από μνήμης.

Ένας υπάλληλος του δημοσίου (στο εξής κρούσμα 1) που ελέγχει αλλοδαπούς κόλλησε και αποτέλεσε εστία μετάδοσης και για άλλους εργαζομένους στον ίδιο χώρο. Από ό,τι μας λέει συνάδελφος (κρούσμα 2) που κόλλησε από αυτόν (δηλ. το κρούσμα 1) οι αλλοδαποί πάσχουν σε ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό μιας και ζουν σε χώρους πολλοί μαζί και χωρίς να έχουν καλές συνθήκες υγιεινής... (Εννοείται ότι δεν φταίνε οι άνθρωποι, αλλά το κράτος που τους μαζεύει αλόγιστα... και μετά μας κουνάει το δάχτυλο να τηρούμε τα μέτρα...)

Τα συμπτώματα στον πρώην συνάδελφο (κρούσμα 2) εκδηλώθηκαν 4-5 μέρες αφότου έμαθε ότι το (κρούσμα 1) ήταν θετικός στον κορωνοϊό. Δεν άργησε να κολλήσει και η σύζυγος του (κρούσμα 3). Τα συμπτώματα ήταν ήπια στην αρχή. Η σύζυγος (κρούσμα 3) το περνάει πιο βαριά, αλλά χωρίς να χρειαστεί νοσηλεία. Γι' αυτούς η περιπέτεια ξεκίνησε πριν 3 εβδομάδες περίπου. Μεταφέρω αυτά που θυμάμαι από την προχθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία (ακολουθεί και σχολιασμός):

Η Αμερική υπό εξόχως σημαντικές αποφάσεις: Ποινή αργίας στον Μητροπολίτη Βοστώνης – Μετάθεση του Μητροπολίτου Ν. Ιερσέης


Σχόλιο: Άρχισαν τα όργανα. Θέμα χρόνου να έχουμε παρόμοιες κινήσεις και στην Ελλάδα. 

Σήμερα, Πέμπτη, 8ην Οκτωβρίου 2020, τρίτη ημέρα των εργασιών της, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, διεξοδικώς με θέματα τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και εθεώρησε εκθέσεις του οικείου Αρχιεπισκόπου Σεβ. κ. Ελπιδοφόρου, έλαβε, δε, ορισμένες εξόχως σημαντικές αποφάσεις.

Πρώτον, ανέστειλε την ισχύ του Συντάγματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής με την προοπτικήν συστάσεως μικτής Επιτροπής εξ αντιπροσώπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Αρχιεπισκοπής προς σύνταξη νέου.

Δεύτερον, επέβαλε στον Σεβ. Μητροπολίτη Βοστώνης κ. Μεθόδιο την ποινήν της αργίας μέχρι της Εορτής των Χριστουγέννων, διά τά εἰς ἅ ὑπέπεσε κανονικά παραπτώματα.