Ετικέτες

12.12.19

Η εμφάνιση του Αγίου Σπυρίδωνος και ο Άγιος Παΐσιος

 
Τα Καλογέρια έλεγαν στον Γέροντα να αγοράσουν βακαλάο, μια που δεν βρήκαν ψάρια. Ο Γέροντας τους έλεγε:

Ο Μ.Αντώνιος και ο κυνηγός

Σχετική εικόνα 

Ένας κυνηγός, βλέποντας τον "πατριάρχη της ερήμου" Μ.Αντώνιο (251-356) να αστειεύεται με τους υποτακτικούς του, σκανδαλίστηκε.

Η Αγιογράφηση του Κυριακού της Ι. Σκήτης της Αγίας Άννας, το θαύμα των Αγίων πέντε Μαρτύρων που τιμώνται στις 13/12 και η ευχή του Αγίου Μαρδαρίου!

Άποψη της Σκήτης της Αγ. Άννης με το Κυριακό στα αριστερά (κόκκινο κτίριο)


Τα παρακάτω τα διηγείται ένας γέροντας της Σκήτης της Αγίας Άννης στο Άγιον Όρος, για την αγιογράφηση του Κυριακού (δηλ. της κεντρικής εκκλησίας της Σκήτης).

Άγιοι Ευστράτιος, Αυξέντιος, Ευγένιος, Μαρδάριος και Ορέστης

Αποτέλεσμα εικόνας για Άγιοι Ευστράτιος, Αυξέντιος, Ευγένιος, Μαρδάριος και Ορέστης"
13 Δεκεμβρίου


Οι Άγιοι Ευστράτιος, Αυξέντιος, Ευγένιος, Μαρδάριος και Ορέστης μαρτύρησαν κατά το σκληρό διωγμό των χριστιανών επί Διοκλητιανού.

Περί λογισμών

Αποτέλεσμα εικόνας για Γέροντας Θαδδαίος της Βιτόβνιτσα 

Ο άνθρωπος εκείνος που ζει μέσα του τη Βασιλεία των ουρανών ακτινοβολεί άγιους λογισμούς. Θείους λογισμούς. Η Βασιλεία του Θεού δημιουργεί μέσα μας μια ατμόσφαιρα παραδείσου, εν αντιθέσει προς την ατμόσφαιρα της κολάσεως, την οποία ακτινοβολεί όποιος έχει τον Άδη στην καρδιά του.

Ο Άγιος Σπυρίδων και τα άλογαΣχόλιο - πρόταση: Το θαύμα αυτό είναι πολύ όμορφο να το διηγηθείτε και στα παιδιά σας. Εγώ το δοκίμασα και ενθουσιάστηκαν!

Ο Άγιος Σπυρίδωνας στην Α Οικ. Σύνοδο της Νίκαιας

Ο Άγιος Σπυρίδων στην Α Οικουμενική Σύνοδο

Σχόλιο: Αν δεν γνωρίζετε το περιστατικό μην παραλείψετε να το διαβάσετε. Όταν ακόμα και ο Μ. Αθανάσιος φάνηκε να χάνει, ανέλαβε ο απλός Άγιος Σπυρίδωνας, που δεν διακρινόταν για τη μόρφωσή του, να υπερασπιστεί με απόλυτη επιτυχία την πίστη μας και να κατατροπώσει τον Άρειο με τη βοήθεια φυσικά του Κυρίου μας. Έτσι, οι 317 πατέρες επικράτησαν τελικά απέναντι στον Άρειο και τους δικούς του, όπως δυο χιλιάδες χρόνια νωρίτερα ο Αβραάμ με 317 δούλους του κατανίκησε τον Πέρση βασιλιά και τους συμμάχους του και ελευθέρωσε τον Λωτ.

Λίγα γράμματα έμαθε ο Άγιος Σπυρίδωνας. Τούτο, όμως, δεν τον εμπόδισε από του να προσέλθει και να λάβει μέρος στην Α' Οικουμενική Σύνοδο που συνεκάλεσε ο Μέγας Κωνσταντίνος τα 325 μ.Χ., για να αποστομώσει και καθαιρέσει τον Άρειο. Ο τρομερός αυτός αιρετικός, όπως ξέρουμε, δίδασκε ότι ο Χριστός δεν είναι Θεός, αλλά δημιούργημα και πλάσμα του Θεού. Κι η αιρετική του αυτή διδασκαλία είχε προκαλέσει αληθινό σάλο κι είχε συνταράξει ολόκληρη τη Χριστιανική Εκκλησία.

Άγιος Σπυρίδων ο Θαυματουργός, επίσκοπος Τριμυθούντος Κύπρου


O Άγιος Σπυρίδων με το κύρος της αγίας και ηθικής ζωής του στην Α' Οικουμενική σύνοδο, που έγινε στη Νίκαια της Βιθυνίας (Μικρά Ασία) και στην οποία συμμετείχε, κατατρόπωσε τους Αρειανούς και αναδείχτηκε από τους λαμπρούς υπερασπιστές της Ορθόδοξης πίστης.


Μάλιστα, όπως αναφέρει η παράδοση, αφού μίλησε για λίγο, κατόπιν έκανε το σημείο του Σταυρού και με το αριστερό χέρι, που κρατούσε ένα κεραμίδι, εις τύπον της Αγίας Τριάδος είπε: 


«Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρός» και έκανε να φανεί προς τα επάνω απ' το κεραμίδι φωτιά, δια της οποίας είχε ψηθεί αυτό. 


Όταν δε είπε: «Καὶ τοῦ Υἱοῦ», έρρευσε κάτω νερό, δια του οποίου ζυμώθηκε το χώμα του κεραμιδιού. 


Και όταν πρόσθεσε: «Καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος» έδειξε μέσα στη χούφτα του μόνο το χώμα που απέμεινε.