Ετικέτες

12.12.19

Η εμφάνιση του Αγίου Σπυρίδωνος και ο Άγιος Παΐσιος

 
Τα Καλογέρια έλεγαν στον Γέροντα να αγοράσουν βακαλάο, μια που δεν βρήκαν ψάρια. Ο Γέροντας τους έλεγε:

Ο Μ.Αντώνιος και ο κυνηγός

Σχετική εικόνα 

Ένας κυνηγός, βλέποντας τον "πατριάρχη της ερήμου" Μ.Αντώνιο (251-356) να αστειεύεται με τους υποτακτικούς του, σκανδαλίστηκε.

Η Αγιογράφηση του Κυριακού της Ι. Σκήτης της Αγίας Άννας, το θαύμα των Αγίων πέντε Μαρτύρων που τιμώνται στις 13/12 και η ευχή του Αγίου Μαρδαρίου!

Άποψη της Σκήτης της Αγ. Άννης με το Κυριακό στα αριστερά (κόκκινο κτίριο)


Τα παρακάτω τα διηγείται ένας γέροντας της Σκήτης της Αγίας Άννης στο Άγιον Όρος, για την αγιογράφηση του Κυριακού (δηλ. της κεντρικής εκκλησίας της Σκήτης).

Περί λογισμών

Αποτέλεσμα εικόνας για Γέροντας Θαδδαίος της Βιτόβνιτσα 

Ο άνθρωπος εκείνος που ζει μέσα του τη Βασιλεία των ουρανών ακτινοβολεί άγιους λογισμούς. Θείους λογισμούς. Η Βασιλεία του Θεού δημιουργεί μέσα μας μια ατμόσφαιρα παραδείσου, εν αντιθέσει προς την ατμόσφαιρα της κολάσεως, την οποία ακτινοβολεί όποιος έχει τον Άδη στην καρδιά του.

Ο Άγιος Σπυρίδων και τα άλογα



Σχόλιο - πρόταση: Το θαύμα αυτό είναι πολύ όμορφο να το διηγηθείτε και στα παιδιά σας. Εγώ το δοκίμασα και ενθουσιάστηκαν!

Ο Άγιος Σπυρίδωνας στην Α Οικ. Σύνοδο της Νίκαιας

Ο Άγιος Σπυρίδων στην Α Οικουμενική Σύνοδο

Σχόλιο: Αν δεν γνωρίζετε το περιστατικό μην παραλείψετε να το διαβάσετε. Όταν ακόμα και ο Μ. Αθανάσιος φάνηκε να χάνει, ανέλαβε ο απλός Άγιος Σπυρίδωνας, που δεν διακρινόταν για τη μόρφωσή του, να υπερασπιστεί με απόλυτη επιτυχία την πίστη μας και να κατατροπώσει τον Άρειο με τη βοήθεια φυσικά του Κυρίου μας. Έτσι, οι 317 πατέρες επικράτησαν τελικά απέναντι στον Άρειο και τους δικούς του, όπως δυο χιλιάδες χρόνια νωρίτερα ο Αβραάμ με 317 δούλους του κατανίκησε τον Πέρση βασιλιά και τους συμμάχους του και ελευθέρωσε τον Λωτ.

Λίγα γράμματα έμαθε ο Άγιος Σπυρίδωνας. Τούτο, όμως, δεν τον εμπόδισε από του να προσέλθει και να λάβει μέρος στην Α' Οικουμενική Σύνοδο που συνεκάλεσε ο Μέγας Κωνσταντίνος τα 325 μ.Χ., για να αποστομώσει και καθαιρέσει τον Άρειο. Ο τρομερός αυτός αιρετικός, όπως ξέρουμε, δίδασκε ότι ο Χριστός δεν είναι Θεός, αλλά δημιούργημα και πλάσμα του Θεού. Κι η αιρετική του αυτή διδασκαλία είχε προκαλέσει αληθινό σάλο κι είχε συνταράξει ολόκληρη τη Χριστιανική Εκκλησία.