Ετικέτες

3.5.16

Με ποια αρετή ν`αρχίσω;


Ένας νεαρός κατηχητής, είκοσι ετών, φοιτητής της Θεολογίας, πήγε στο Πνευματικό και είχε μαζί του την εξής συζήτηση:
- Θέλω, πατέρα Σωφρόνιε, είπε ο νέος, φέτος στο Ανώτερο Κατηχητικό, στα δέκα αυτά παιδιά του Λυκείου που θα έλθουν, να τους μιλήσω και να αναπτυχθεί ωφέλιμη συζήτησις γύρω από το θέμα των αρετών. Και λέω να αρχίσω με την πραότητα.

Λιβανέζοι Ορθόδοξοι ψάλλουν το «Χριστός Ανέστη» στα Ελληνικά σε εμπορικό κέντρο!

Ένα εντυπωσιακὸ βίντεο απὸ το αραβικὸ δορυφορικὸ κανάλι SAT 7. Προβάλλεται η αξιοθαύμαστη πρωτοβουλία ορθοδόξων σε μεγάλο εμπορικὸ κέντρο της Βηρυττού στο Λίβανο, οι οποίοι ανήμερα το Πάσχα σηκωνόντουσαν ένας–ένας όρθιοι καί έψαλλαν το «Χριστὸς Ανέστη» καί μάλιστα και στα Ελληνικά!

Η Νίκαια της Ρωμηοσύνης

  


Σχόλιο: Καταπληκτική έρευνα από τον φίλο μας Χρήστο Μαλτέζο Δρ.Χημικό, ερευνητή.

Η πόλις, που αρχικά ονομάζετο Κοκκινιά, δημιουργήθηκε μετά την καταστροφή του 1922 από τους Έλληνες της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Κατοικήθηκε από ανθρώπους που προέρχονταν από διαφορετικές περιοχές της Ανατολής, με διαφορετικές ασχολίες, με άλλη νοοτροπία, όμως είχαν ως συνδετικό κρίκο την κοινή ελληνική καταγωγή, την ελληνική γλώσσα, την Ορθόδοξη Πίστη, κοινά ήθη και έθιμα και τους ένωνε η κοινή μοίρα του ακούσιου ξεριζωμού. 
Το 1939 προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την μετονομασία της Κοκκινιάς.  Στον διαγωνισμό αυτόν πήραν μέρος πολίτες από όλη την Ελλάδα, αλλά και ομογενείς. Μερικά από τα άλλα υποψήφια ονόματα ήταν: Τροία, Φρυγιά, Ανατολή, Τραπεζούντα. Τελικά, με τις ψήφους 56 ατόμων, επικράτησε η σχετική πρόταση για ονομασία ΝΙΚΑΙΑ, του Βιθυνού Ιωάννου Μελά, δικηγόρου, βουλευτού και αργότερα υπουργού.

Γιατί ο Χριστός δεν εμφανίστηκε σε όλους μετά την Ανάσταση;
Μετά την Ανάστασή Του ο Χριστός εμφανίστηκε στις Μυροφόρες γυναίκες και στους Μαθητάς Του. Μερικοί διερωτώνται γιατί ο Χριστός δεν εμφανίστηκε σε όλους τους ανθρώπους, και μάλιστα στους σταυρωτές Του και τους αρνητές της Αναστάσεώς Του, για να τους κάνη να πιστεύσουν σε Αυτόν.

Άγιοι Μάρτυρες Τιμόθεος και Μαύρα

μνήμη: 3 Μαΐου 

Οι Άγιοι Τιμόθεος και Μαύρα έζησαν το δεύτερο μισό του 3ου αιώνα μ.Χ. σε κάποιο χωριό της Θηβαΐδος στην Αίγυπτο. Ήταν μόλις 20 μέρες παντρεμένοι όταν έφεραν τον ιερέα Τιμόθεο ενώπιον του Ηγεμόνα Αρριανού, ο οποίος του ζήτησε να παραδώσει τα χριστιανικά του βιβλία για να τα κάψει... Επειδή ο Τιμόθεος αρνήθηκε, ο Αρριανός τον υπέβαλε σε βασανιστήρια. Κι επειδή αυτός δεν λύγισε προσπάθησε μέσω της Μαύρας να τον μεταπείσει. Εκείνη όμως ομολόγησε την πίστη της στον Χριστό και επίσης υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια από τα οποία άντεξε με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι την έριξε σε βραστό νερό κι αυτή δεν έπαθε τίποτα! Ο ηγεμόνας μάλιστα πίστεψε ότι το νερό δεν είναι βραστό και έκαψε το χέρι του προσπαθώντας να το δοκιμάσει... Τελικά οι δυο Άγιοι σταυρώθηκαν επί εννέα μέρες μέχρις ότου έλαβαν τον στέφανο του μαρτυρίου.

Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συν αυτοίς KAI Άγιοι 179 Οσιομάρτυρες οι εν τη μονή Νταού Πεντέλης μαρτυρήσαντες


Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συν αυτοίς
3 Μαΐου 2016
κινητή εορτή: Τρίτη της διακαινησίμου εβδομάδος 
(δηλ. δυο μέρες μετά το Άγιο Πάσχα)
μνήμη: στις 9 Απριλίου 
(μιας και μαρτύρησαν την Τρίτη της διακαινησίμου εβδομάδος του 1463
που τότε έπεφτε στις 9 Απριλίου)