Ετικέτες

17.4.22

Ακολουθία του Νυμφίου - Κυριακή των Βαΐων Εσπέρας | Μητροπολιτικός Ναός Παναγίας Παντανάσσης (Εσπερινός Κυριακής! και Όρθρος Μ. Δευτέρας)


Κυριακή Βαΐων εσπέρας (έναρξη: 18:00, αλλού 18:30 ή 19:00) ο όρθρος της Μ. Δευτέρας, ενώ Μ. Δευτέρα πρωί τελούνται οι ώρες και ο εσπερινός


Κανονικά έπρεπε να γίνονται νωρίτερα και οι ακολουθίες της θ΄ ώρας και του εσπερινού (μαζί με τον τριώδιο κανόνα αποδείπνου), αλλά στις ενορίες παραλείπονται μιας και ο όρθρος της Μ. Δευτέρας γίνεται το απόγευμα της Κυριακής των Βαΐων. Αν θέλει κάποιος να τις κάνει νωρίτερα ας τις δει εδώ: https://melodos.com/akolouthies/ (Επιλέξτε ημερομηνία 17/4/22, υποβολή, θ΄ώρα, υποβολή. Επιλέξτε 18/4/22, υποβολή, εσπερινός με τριώδιο κανόνα αποδείπνου, υποβολή)


Κυριακή εσπέρας

ακολουθία όρθρου Μ. Δευτέρας με μουσικά

στο ενιαίο αρχείο ΕΔΩ


ακολουθία όρθρου Μ. Δευτέρας (δίστηλο)


Μ. Δευτέρα πρωί

ακολουθία θ΄ ώρας και προηγιασμένη (δίστηλο)


1. ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΠΗΛΙΟΥ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ κ.α.)

Ακούστε ζωντανά το ραδιοφωνικό σταθμό Μοναχική Διακονία

(έναρξη ακολουθίας νυμφίου στις 18:00)


2. Ραδιόφωνο Πειραϊκής Εκκλησίας

Νηστειοδρόμιο της Μ. Εβδομάδας (18/4-24/4/2022)

  Αποτέλεσμα εικόνας για Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ, ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ


Η ΝΗΣΤΕΙΑ 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ
ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ,
ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ


Την περασμένη Παρασκευή 15/4/22 ολοκληρώθηκε η Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Μεσολαβεί το Σαββατοκύριακο με δυο μεγάλες εορτές (Ανάσταση του Λαζάρου και Κυριακή Βαΐων) και ακολουθεί η Μεγάλη εβδομάδα (18/4/22-24/4/22) .

Μ. Δευτέρα - Μ. Σάββατο: αυστηρή νηστεία (άλαδο φαγητό ή ξηροφαγία)
Κυριακή του Πάσχα: κατάλυση εις πάντα μετά τη θ.λ., περίπου μετά τις 2:00

Υπενθυμίζουμε ότι το Μ. Σάββατο είναι το μοναδικό Σάββατο που νηστεύουμε και το λάδι (και τον οίνο-οινοπνευματώδη). Η νηστεία λήγει τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα στις 2:00 περίπου, δηλαδή μετά το πέρας της Αναστάσιμης θ. λειτουργίας. 

Από τα ασκητικά του Αββά Δωροθέου (ΙΕ΄ διδασκαλία): Οι ημέρες νηστείας της Μ. Τεσσαρακοστής είναι 5x6=30 (5 καθημερινές επί 6 εβδομάδες). Τα Σαββατοκύριακα δεν μετράνε, διότι καταλύεται οίνος-έλαιο. Αν σε αυτές τις 30 ημέρες προσθέσουμε τις 6 ημέρες της Μ. Εβδομάδας (Μ. Δευτέρα έως και Μ. Σάββατο) και τη "μισή" νύκτα της Λαμπρής (μιας και η θ. λειτουργία λήγει στο "μέσο" της νυκτός της Κυριακής του Πάσχα), τότε το σύνολο είναι: 30+6+0,5=36,5 δηλ. το 1/10 των 365 ημερών του χρόνου. Αυτή είναι η "δεκάτη", που μας καθιέρωσαν οι Άγιοι Απόστολοι, για να γίνει αφορμή να καθαριστούμε από τις αμαρτίες που κάναμε ολόκληρο τον χρόνο και να οδηγηθούμε στη μετάνοια. 

Εύχομαι να ζήσουμε τις ημέρες αυτές με μετάνοια, εγκράτεια-νηστεία (σωματική και πνευματική) και προσευχή. Ας τιμήσουμε τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό για την εκούσια αυτοθυσία Του, ας Τον δοξάσουμε και τέλος ας Τον ευχαριστήσουμε για την αγάπη Του προς εμάς και το έλεός Του. 

Καλή Ανάσταση!