Ετικέτες

25.12.16

Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου

26 Δεκεμβρίου


Αύριο 26 Δεκεμβρίου εορτάζουμε την Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου. 

Σχόλιο - προσθήκη για το έτος 2016: Εφέτος τα Χριστούγεννα έπεσαν Κυριακή, οπότε η επόμενη Κυριακή είναι η πρωτοχρονιά (Περιτομή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και εορτή Μεγάλου Βασιλείου) κι έτσι "δεν υπάρχει" η λεγόμενη Κυριακή μετά την Χριστού γέννησιν! (το ίδιο θα συμβεί και τα έτη 2022, 2033,  2039, 2044, 2050, 2061, 2067, 2072, 2078, 2089, 2095). 

Σε αυτήν την περίπτωση επιτελούμε την μνήμη των Αγίων: Ιωσήφ του μνήστορος, Δαυΐδ του Προφητάνακτος και Ιακώβου του Αδελφοθέου την 26η Δεκεμβρίου [βλ. Ωρολόγιον το Μέγα]! Πάντως, ο τρόπος που διατυπώνεται στα Ωρολόγια είναι τέτοιος που ακόμα και έμπειροι ψάλτες ή ιερείς κινδυνεύουν να ξεχάσουν την μνημόνευση των τριών μεγάλων Αγίων είτε στο Συναξάρι της ημέρας είτε στην Απόλυση της θ. λειτουργίας...

Το ίδιο αποτέλεσμα (δηλ. το να επιτελούμε την μνήμη των 3 Αγίων την 26η Δεκεμβρίου) προκύπτει όποτε τα Χριστούγεννα πέφτουν Σάββατο, οπότε η 26η Δεκεμβρίου είναι η Κυριακή μετά την Χριστού γέννησιν! (δηλ. τα έτη: 2021, 2027, 2032, 2038, 2049, 2055, 2060, 2066, 2077, 2083, 2088, 2094, 2100). 


Αδέρφια μου οι θρησκευτικές μας υποχρεώσεις δεν τελείωσαν με την "τυπική" (για πολλούς) και κατά παράδοση παρουσία μας στον Ιερό ναό το πρωινό των Χριστουγέννων... Αντίθετα μόλις άρχισαν και έχουμε μπροστά μας ολόκληρο το δωδεκαήμερο!

Η πρώτη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων στην ανακαινισμένη Μητρόπολη

Αρχιεπίσκοπος

Στον ανακαινισμένο ιερό Μητροπολιτικό ναό των Αθηνών τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ανήμερα τα Χριστούγεννα.

Νηστειοδρόμιο της εβδομάδας (26/12/16-1/1/17)


Διανύουμε την απολυτή περίοδο των Χριστουγέννων, οπότε αυτήν την εβδομάδα μπορούμε να καταλύσουμε όλες τις τροφές. Ας φροντίσουμε μόνο να μην υπερβάλλουμε, διότι οι απότομες αλλαγές μπορεί να έχουν συνέπειες στην υγεία μας!

Δευτέρα 26/12/16 - Κυριακή 1/1/17: κατάλυση εις πάντα

Ένα βίντεο που ξεχειλίζει η αγάπη Χριστού και δύσκολα κανείς συγκρατεί τα δάκρυά του!

Ο Μακαριστός γέροντας Ευσέβιος Μαμάκας (✝28-9-2011) από το νησί της Καλύμνου. Ένα δίλεπτο βίντεο που ξεχειλίζει η αγάπη για τον Χριστό και δύσκολα κανείς συγκρατεί τα δάκρυά του όσες φορες και να το ξανα δεί! Διαβάστε το κείμενο και δείτε το συγκλονιστικό βίντεο.

Από την 1η Ιανουαρίου 2017 η ελληνική γλώσσα είναι επισήμως η δεύτερη ξένη γλώσσα που θα διδάσκεται σε όλα τα σχολεία της Ρωσίας!

Ἡ ἑλληνικὴ γλώσσα στὴ Ρωσία


*Την στιγμή που οι δικοί μας αρμόδιοι κάνουν ότι μπορούν για την υποβάθμιση της γλώσσας μας, κάποιοι άλλοι λαοί προωθούν και διδάσκουν την ελληνική γλώσσα στα σχολεία τους και στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου!
Ἡ ἑλληνικὴ γλώσσα στὴ Ρωσία

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ






του Ιωάννου Κανδρή,

Τα σύμπαντα σήμερον χαράς πληρούνται.

Χριστός ετέχθη εκ παρθένου.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΤΕΧΘΗ!!! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Αποτέλεσμα εικόνας για γέννηση χριστού

Χριστός ετέχθη!


Χρόνια Πολλά, Χρόνια Ευλογημένα

Η ομάδα της Ελληνικής Νεώς σας εύχεται αγάπη, ειρήνη και υγεία!



Ας μην ξεχνάμε ότι ο Θεός είναι αγάπη, γι' αυτό άλλωστε έγινε και η ενανθρώπισή Του. Μας δημιούργησε από αγάπη και θέλει να μας σώσει πάλι από αγάπη παρά την ανυπακοή μας (που συνεχίζεται σε όλες τις χρονικές περιόδους του παρόντος Αιώνος τον Απατεώνος). Ας μας αγγίξει λίγο η συγκατάβασή Του και ας προσπαθήσουμε να ζούμε σύμφωνα με τις εντολές Του. Και η πρώτη εντολή είναι να αγαπάμε κι εμείς τον Θεό, όπως κι αυτός μας αγαπά και η αμέσως επόμενη να αγαπάμε τους συνανθρώπους μας που κι αυτοί είναι εικόνες του Θεού. Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Θεού Λόγου, του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Ας τον αφήσουμε να γεννηθεί στις καρδιές μας και ας εναποθέσουμε την ελπίδα μας σε Αυτόν, όπως άλλωστε έκαναν και η Παναγία μας και οι τόσοι Άγιοι της Ορθοδοξίας μας.