Ετικέτες

12.4.20

Νηστειοδρόμιο της Μ. Εβδομάδας (13/4-19/4/2020)

Αποτέλεσμα εικόνας για Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ, ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ

Η ΝΗΣΤΕΙΑ 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ
ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ,
ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ


Την περασμένη Παρασκευή 10/4/20 ολοκληρώθηκε η Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Μεσολαβεί το Σαββατοκύριακο με δυο μεγάλες εορτές (Ανάσταση του Λαζάρου και Κυριακή Βαΐων) και ακολουθεί η Μεγάλη εβδομάδα (13/4/20-18/4/20) .

Μ. Δευτέρα - Μ. Σάββατο: αυστηρή νηστεία (άλαδο φαγητό)
Κυριακή του Πάσχα: κατάλυση εις πάντα μετά τις 2:00

Υπενθυμίζουμε ότι το Μ. Σάββατο είναι το μοναδικό Σάββατο που νηστεύουμε και το λάδι (και τον οίνο-οινοπνευματώδη). Η νηστεία λήγει τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα στις 2:00 περίπου, δηλαδή μετά το πέρας της Αναστάσιμης θ. λειτουργίας. 

Από τα ασκητικά του Αββά Δωροθέου (ΙΕ΄ διδασκαλία): Οι ημέρες νηστείας της Μ. Τεσσαρακοστής είναι 5x6=30 (5 καθημερινές επί 6 εβδομάδες). Τα Σαββατοκύριακα δεν μετράνε, διότι καταλύεται οίνος-έλαιο. Αν σε αυτές τις 30 ημέρες προσθέσουμε τις 6 ημέρες της Μ. Εβδομάδας (Μ. Δευτέρα έως και Μ. Σάββατο) και τη "μισή" νύκτα της Λαμπρής (μιας και η θ. λειτουργία λήγει στο "μέσο" της νυκτός της Κυριακής του Πάσχα), τότε το σύνολο είναι: 30+6+0,5=36,5 δηλ. το 1/10 των 365 ημερών του χρόνου. Αυτή είναι η "δεκάτη", που μας καθιέρωσαν οι Άγιοι Απόστολοι, για να γίνει αφορμή να καθαριστούμε από τις αμαρτίες που κάναμε ολόκληρο τον χρόνο και να οδηγηθούμε στη μετάνοια. 

Εύχομαι να ζήσουμε τις ημέρες αυτές με μετάνοια, εγκράτεια-νηστεία (σωματική και πνευματική) και προσευχή. Ας τιμήσουμε τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό για την εκούσια αυτοθυσία Του, ας Τον δοξάσουμε και τέλος ας Τον ευχαριστήσουμε για την αγάπη Του προς εμάς και το έλεός Του. 

Καλή Ανάσταση σε όλους!

ΟΡΘΡΟΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ: ΖΩΝΤΑΝΑ [+ βίντεο ΠΡΙΓΓΟΣ και ΣΤΑΝΙΤΣΑΣ (1957)]

Οι 415 καλύτερες εικόνες του πίνακα Εικονες, 2019 | Εικόνες ...
Αγαπητοί αναγνώστες, σε λίγο (στις 19:00) ξεκινά η ακολουθία του Νυμφίου 
(όρθρος Μεγάλης Δευτέρας). 

Μιας και οι περισσότεροι δεν θα πάτε σε Ιερό Ναό μπορείτε να παρακολουθήσετε τον όρθρο της Μ. Δευτέρας (γίνεται το απόγευμα της Κυριακής των Βαΐων):

1η επιλογή: http://www.immorfou.org.cy/

2η επιλογή: ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας (91,2FM - ΚΛΙΚ ΕΔΩ

3η επιλογή: βίντεο από το youtube

Μεγάλη Δευτέρα - Ιωσήφ του Παγκάλου

Αποτέλεσμα εικόνας για Μεγάλη Δευτέρα - Ιωσήφ του Παγκάλου
Μ. Δευτέρα

Από τη σημερινή μέρα ξεκινούν τα άγια Πάθη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Τύπος του Κυρίου μας Ιησού είναι ο πάγκαλος Ιωσήφ που σήμερα επιτελούμε την ανάμνησή του (Γεν. 37 - 50).

Αναδύεται εκ του τάφου, από την τελική δοκιμασία, νέο, άτρωτο, γεμάτο άδυτο φως...


Δημήτρης Νατσιός
δάσκαλος-Κιλκίς


Ο άγιος Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης, στύλος νεοφανής της Ορθόδοξης Εκκλησίας, συμβούλευε όσοι δάσκαλοι έχουν αναφορά στην πίστη και την πατρίδα και εργάζονται με φιλότιμο και αρχοντιά για το καλό των παιδιών, να αναλαμβάνουν την Πρώτη Δημοτικού. Είναι η κρισιμότερη τάξη. Εντυπώνονται ανεξίτηλα στην μνήμη του παιδιού, αυτής της ηλικίας, οι δεξιότητες (ή οι αδεξιότητες) παραμένουν δία βίου οι γνώσεις και τα πρώτα μαθήματα. Αν, για παράδειγμα, απουσιάζουν από την διδασκαλία τα υψηλά πρότυπα και οι αξίες, μικραίνει και στεγνώνει η ψυχή του παιδιού.

Η είσοδος στους ναούς της κοιλιάς και του Μαμμωνά επιτρέπεται. Στους ναούς του Θεού απαγορεύεται


σχόλιο Γ.Θ : Δεν υπάρχουν λόγια... μονάχα ένα μεγάλο μπράβο στον συγγραφέα του κειμένου. Διαβάστε το και διαδώστε το παντού



Ξεκαθαρίζω ότι είμαι υπέρ των μέτρων, γεγονός που με έφερε σε αντιπαράθεση με κάποιους υποτιθέμενους "φίλους", αλλά σίγουρα είμαι και εναντίον των υπερβολών. Πώς όμως διαπιστώνει κανείς τις υπερβολές, αν όχι παρά συγκρίνοντας ομοειδείς περιπτώσεις για τις οποίες ισχύουν δυστυχώς διαφορετικά μέτρα και σταθμά; Π.χ. με ποιο κριτήριο επιτρέπεται η είσοδος σε σούπερ μάρκετ, τράπεζες και εφορίες, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τις εκκλησίες;

Γεράσιμος Γερολυμάτος

Εφόσον η πρόφαση της απαγόρευσης για τις εκκλησίες είναι η αποφυγή του συνωστισμού, γιατί δεν ισχύει η απαγόρευση και για τους άλλους χώρους; Ή τέλος πάντων, γιατί δεν ισχύουν και για τις εκκλησίες τα μέτρα που λαμβάνονται για τα σούπερ μάρκετ, ώστε να μπαίνουν λίγοι-λίγοι και κρατώντας αποστάσεις; Αν υπάρχει καλή διάθεση όλα λύνονται. Υπάρχει όμως; Φοβάμαι πως όχι! Τελικά το κριτήριο δεν είναι η αποφυγή του συνωστισμού, αλλά το είδος της αναγκαιότητας κάθε χώρου. Η κοιλιά έχει ανάγκη να γεμίσει, και το κράτος χρήματα για να εισπράξει, έτσι όλα αυτά μένουν ανοιχτά. Αλλά για τον ναό του Θεού κάποιοι έκριναν ότι δεν υπάρχει κάποια αναγκαιότητα. Στην κλίμακα των αναγκών η πίστη έρχεται τελευταία και αμελητέα. Δεν αποτελεί αναγκαιότητα. Το "ουκ επ΄άρτω μόνο ζήσεται άνθρωπος" δεν ισχύει για την κυβέρνηση των ασεβών. Αλλά αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Έκπληξη όμως αποτελεί το γεγονός, ότι αυτή την άποψη ασπάζεται και εκφράζει και η ίδια η ηγεσία της Εκκλησίας! Ω ναι, και ας φαίνεται απίστευτο!

ΕΝ ΤΩ ΘΕΛΗΜΑΤΙ ΣΟΥ



Η Ανάσταση του Χριστού | Πεμπτουσία

Ανάστα, Ιησού κι ανάστησον
ως έχεις ευσπλαχνίαν
ψυχήν και σώμα τε και νουν
νεφρούς μου και καρδίαν.

Ο ΠΟΝΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟ

Οι 7 λόγοι του Κυρίου Ιησού Χριστού πάνω στο Σταυρό - Χριστιανική ...


Ο άνθρωπος, το αγαπημένο πλάσμα του Θεού, το κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν, ως είναι γνωστόν, είναι η αιτία της όλης δημιουργίας. Με την παρακοή όμως των πρωτοπλάστων, κάνοντας χρήση του αυτεξουσίου και της ελευθερίας, ο άνθρωπος, στο προχριστιανικό παρελθόν, όσο κι αν προσπάθησε με τις δικές του δυνάμεις και θυσίες να επανορθώσει και ν’ απαλλαγεί από το βάρος των αμαρτιών και να ενωθεί και πάλι με τον Θεό, δεν τα κατάφερε.

Μ. Δευτέρα (ακολουθίες από την Κυριακή το απόγευμα έως και τη Μ. Δευτέρα το απόγευμα)

Σχετική εικόνα

πλήρεις ακολουθίες (χωρίς και με μουσικά!)

0. εσπερινός  - Κυριακή απόγευμα περίπου στις 17:00 (ΕΔΩ σελ. 35 και μετά)

1. όρθρος Μ. Δευτέρας (Κυριακή εσπέρας 19:00) 
3. Μεγάλο απόδειπνο (Μ. Δευτέρα απόγευμα)


στις 18:00 θα αναρτηθούν 
σύνδεσμοι για ζωντανή παρακολούθηση 
και παλιότερα βίντεο

Η Εκκλησία από την μεγάλη της φιλανθρωπία, για να μπορέσουν όσο είναι δυνατόν περισσότεροι πιστοί να συμμετέχουν στις Ακολουθίες, επέτρεψε από την αρχή της Μ. Εβδομάδας, να ψάλλεται ο Όρθρος της επόμενης ημέρας. (π.χ. την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ ψάλλεται ο Όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας).

Ζούμε παγκόσμια πρόβα εφαρμογής & εξοικείωσης του μελλοντικού σφραγίσματος.




‘Εσχατοι καιροί

Όποιος περιμένει σύντομα επιστροφή στήν ''κανονικότητα'', και να σταματήσουν τα σχέδια της νέας τάξης ίσως απογοητευθεί. Η προσπάθειες της παγκοσμιοποίησης αναμένεται να ενταθούν. Ίσως πάμε σε νέα πιο έντονα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας...

Ώστε όλοι να δεχτούμε το health barcode, είτε βραχιολάκι, είτε ''αυτοκόλλητο'', είτε άλλου τύπου, το οποίο θα ελέγχει την κατάσταση του σώματος σου, θερμοκρασία κλπ. αν νοσείς δηλαδή, καθώς και το που πήγες, με ποιούς συναντήθηκες και θα συνδέεται και με το τηλέφωνό σου και θα παρέχει το ιστορικό σου πρός έλεγχο 24 ώρες το 24ωρο...

Ο Μεγάλος Αδελφός είναι εδω και κάνει παγκόσμια πρόβα, υπακοής, αποδοχής, εφαρμογής και εξοικείωσης, του μελλοντικού σφραγίσματος του αντιχρίστου. Το εξώφυλλο πρόσφατου τεύχους του Economist, είναι σαφέστατο... Εverything΄s under control, ''ολα υπο έλεγχο...''

Oι δηλώσεις τών εργατών της Παγκοσμιοποίησης είναι ξεκάθαρες:

Τί εορτάζουμε κάθε ημέρα της Μ. Εβδομάδας;

Τί εορτάζουμε κάθε ημέρα της Μ. Εβδομάδας


Τι είναι Μεγάλη Εβδομάδα;

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι η εβδομάδα πριν το Πάσχα (από την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ μέχρι το Μ. Σάββατο) και ονομάζεται «Μεγάλη», όχι γιατί έχει περισσότερες μέρες ή ώρες από τις άλλες εβδομάδες, αλλά γιατί τα γεγονότα όπου τελούνται και βιώνονται στους Ιερούς Ναούς είναι κοσμοσωτήρια για τον άνθρωπο!
Πώς βιώνεται ο λειτουργικός χρόνος τη Μεγάλη εβδομάδα;
Η Εκκλησία από την μεγάλη της φιλανθρωπία, για να μπορέσουν όσο είναι δυνατόν περισσότεροι πιστοί να συμμετέχουν στις Ακολουθίες, επέτρεψε από την αρχή της Μ. Εβδομάδας, να ψάλλεται ο Όρθρος της επόμενης ημέρας. (π.χ. την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ ψάλλεται ο Όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας).
 Τι τελείται τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας;
Οι τέσσερις πρώτες ημέρες μας προετοιμάζουν πνευματικά για το θείο δράμα και οι Ακολουθίες ονομάζονται «Ακολουθίες του Νυμφίου».

Αναγνώσματα από το βιβλίο του Ιώβ (Παλαιά Διαθήκη) - Μ. Δευτέρα έως Μ. Παρασκευή

Αποτέλεσμα εικόνας για ΙΩΒ

Εσπερινός Μ. Δευτέρας: ­β τ ­νά­γνω­σμα (α 1-12)
Εσπερινός Μ. Τρίτης: ­β τ ­νά­γνω­σμα (α 13-22)
Εσπερινός Μ. Τετάρτης: ­β τ ­νά­γνω­σμα (β 1-10)
Εσπερινός Μ. Πέμπτης: ­β τ ­νά­γνω­σμα (λη 1-21. μβ 1-5)
Εσπερινός Μ. Παρασκευής: ­β τ ­νά­γνω­σμα (μβ 12-17)

 

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ Μ. ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Ι­ΩΒ ΤΟ Α­ΝΑ­ΓΝΩ­ΣΜΑ (Α 1-12).

ΕΚΤΑΚΤΟ: Προσευχή για την Πρεσβυτέρα Όλγα (σοβαρό πρόβλημα υγείας) και την Αναστασία 37 ετών (καρκίνος)

Για την προσευχή | Πεμπτουσία

Δυστυχώς, τα σοβαρά προβλήματα υγείας συνεχίζουν να απασχολούν πολλούς αδερφούς μας πέραν του κορωνοϊού... Ξέρω ότι έχουμε πολλά... Ας πιέσουμε λίγο τον εαυτό μας. Λίγο κομποσκοίνι... Θα μπορούσε να είναι η σύζυγός μας, η μητέρα μας, η γιαγιά μας...

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, 37 ετών, μητέρα δυο παιδιών. Καρκίνος στο μαστό, στους λεμφαδένες και στο ήπαρ. Θερμή παράκληση για προσευχή.

ΟΛΓΑ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΑ: εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα υγείας