Ετικέτες

20.5.16

Η «δύση» της Ανατολής και η «ανατολή» της Δύσης

ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ

Στις μέρες μας βιώνουμε καταστάσεις και γεγονότα, που είναι αυτούσια με αυτά της αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως. Δυστυχώς η έλλειψη μελέτης της Ιστορίας, μας οδηγεί στην επανάληψη των ιδίων λαθών και από ό,τι φαίνεται και στο ίδιο αποτέλεσμα, που θα είναι η ολοκληρωτική άλωση της Ελλάδος από τους δυτικούς.

Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης: Ο Οικουμενισμός κυριαρχείται από ακάθαρτα πνεύματα



Θά πῶ κάτι, τό ὁποῖο ἔχει νά κάνει μέ προσωπική κατάθεση. 
Συνδεόμουνα ἐπί δεκαετίες μέ τόν π. Ἐφραίμ τόν Κατουνακιώτη, τοῦ ὁποίου τό ἦθος καί τό φρόνημα εἶναι ἐγνωσμένα. Εἶναι ἐγνωσμένο, ἐπίσης, ὅτι εἶχε κι αὐτός «πνευματική τηλεόραση». 

Η Τουρκία ανέβαλε επίθεση στη Σάμο...



Η συγκλονιστική ιστορία που θα διηγηθούμε, μόνο συγκίνηση και πατριωτική ανάταση μπορεί να προκαλέσει. Θα σας παραθέσουμε την ιστορία όπως μας τη διηγήθηκαν αυτόπτες μάρτυρες.
Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης

Ανεξίτηλη μένει στη μνήμη η εορτή της το 2000, όταν στο κήρυγμα της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, εν μέσω Αρχιερέων, Στρατιωτικών, Αστυνομικών και Λιμενικών Αρχών, εν μέσω χιλιάδων προσκυνητών, ο ευσεβέστατος Ιερέας έκανε τον κόσμο να κρατήσει την αναπνοή του, όταν δημόσια, με φωνή γεμάτη συγκίνηση, ιστόρησε ένα μέγα θαύμα! Μόλις το είχε πληροφορηθεί από το Άγιον Όρος όπως είχε πει…

Μονές και Άγιοι στον Πόντο που πέρασαν στην ιστορία




Ο ρόλος της ορθοδοξίας στην ζωή των Ποντίων, καθόρισε την πορεία και την εξέλιξή τους. Πολλές οι Μονές και οι Άγιοι που έμειναν στη ιστορία.

Ο Μέγας Κωνσταντίνος ήταν από τους πρώτους αυτοκράτορες που διέγνωσαν την ιδιαίτερη σημασία του Πόντου ως προπύργιου του Βυζαντίου στην περιοχή. Στις μέρες του το δυτικό μέρος του Πόντου ονομάστηκε για χάρη της χριστιανής μητέρας του Ελένης, Ελενόποντος. Μέσα στον πολυάριθμο χώρο του Πόντου, με τις ελληνικές πόλεις και τα χωριά, τους Έλληνες και τους εξελληνισμένους κατοίκους του, οι Πατέρες της εκκλησίας βρήκαν πρόσφορο έδαφος και πολιτισμένα ήθη, ώστε να κηρύξουν και να διαδώσουν το Ευαγγέλιο.