Ετικέτες

12.11.17

Υπέρ αναπαύσεως Γεωργίου

Αποτέλεσμα εικόνας για ανάσταση

Άλλος ένας αδερφός μας εν Χριστώ, ο Γεώργιος, κοιμήθηκε. Ακολουθεί το μήνυμα που μας έστειλε ο γιος του (επίσης Γεώργιος):

Καλησπέρα σας.

Ο πατέρας μου δυστυχώς έχασε την μάχη με τον καρκίνο (εγκεφάλου). 
Βασανίστηκε ενάμιση χρόνο. Δυστυχώς το θαύμα της ιάσεως δεν έγινε. Έγινε όμως το θαύμα της παρατάσεως της ζωής του καθώς οι γιατροί του έδιναν τρείς μήνες ζωής και εκείνος έζησε (μαρτυρικά) δεκαέξι, καθώς και της πνευματικής προετοιμασίας του. Ευχαριστώ για τις προσευχές σας. Κάνετε μια μικρή ευχούλα υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του. Γεώργιος το όνομά του, και μια ευχούλα για την δύστυχη γυναίκα του Στυλιανή (άνεργη με κακή υγεία) που έμεινε χήρα στα 55 χρόνια της και την κόρη του Παναγιώτα, που ορφάνεψε στα 19 χρόνια της.

Σας ευχαριστώ. Γεώργιος

Ας πούμε μια ευχούλα, ας ανάψουμε ένα κεράκι για τον αδερφό μας, ας διαβάσουμε λίγο από το ψαλτήρι (ένα κάθισμα ή έστω έναν ψαλμό) και ας δώσουμε το όνομά του για μνημόνευση και σε άλλους όπως και στις ενορίες μας (ιδιαίτερα αν τελείται σαρανταλείτουργο αυτή την περίοδο). Ας βάλουμε στην προσευχή μας και τους δικούς του (Στυλιανή, Παναγιώτα και Γεώργιο), ο Θεός να τους ενδυναμώσει σε τούτη τη δύσκολη στιγμή.

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ: Νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες ευφράνθητε σήμερον

Αποτέλεσμα εικόνας για Νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες


Εδώ θα γράψω λίγα λόγια για τη σύγχυση που υπάρχει όσο αφορά τον Κατηχητικό λόγο του Αγίου Ιωάννου (μπορείτε να τον διαβάσετε ΕΔΩ).

«Νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες ευφράνθητε σήμερον», μας λέγει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος στον περίφημο κατηχητικό του λόγο, που διαβάζεται στην Εκκλησία μας την βραδιά του Πάσχα στο τέλος της Θείας Λειτουργίας.

Τι σημαίνει όμως αυτό; Σημαίνει, ότι μπορούν οι χριστιανοί την ημέρα αυτή να κοινωνούν χωρίς νηστεία;

Νηστειοδρόμιο της εβδομάδας (13/11/17 - 19/11/17)

Αποτέλεσμα εικόνας για νηστεία χριστουγέννων

Η ΝΗΣΤΕΙΑ 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ
ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ,
ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ

Την ερχόμενη εβδομάδα εισερχόμαστε σε περίοδο νηστείας, της νηστείας της Σαρακοστής των Χριστουγέννων. Ξεκινά από την Τετάρτη 15/11 και διαρκεί 40 ημέρες μέχρι τα Χριστούγεννα, οπότε και λήγει. 

Την πρώτη ημέρα της νηστείας, δηλαδή στις 15/11, που εφέτος πέφτει Τετάρτη, συνηθίζουμε να κάνουμε ξηροφαγία (ή κατ' άλλους τρώμε άλαδο φαγητό).

Σύμφωνα με την πιο συνηθισμένη εκδοχή, γενικά, επιτρέπεται κατάλυση ιχθύος όλες τις ημέρες πλην Τετάρτης και Παρασκευής μέχρι και τις 17/12. Την τελευταία εβδομάδα, δηλαδή 18-24/12, δεν επιτρέπεται η ιχθυοφαγία, οπότε τρώμε λαδερό φαγητό πλην Τετάρτης και Παρασκευής. Κάθε Τετάρτη ή Παρασκευή τρώμε άλαδο φαγητό, εκτός κι αν υπάρχει κατάλυση οίνου-ελαίου ή ιχθύος λόγω μεγάλης εορτής. Επίσης, νηστεύουμε αυστηρά και την Παραμονή των Χριστουγέννων. 

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες εκδοχές, σύμφωνα με τις οποίες η αρχή της ιχθυοφαγίας είναι την 21η Νοεμβρίου (Εισόδια της Θεοτόκου) και η λήξη της ιχθυοφαγίας την 12η Δεκεμβρίου (Αγ. Σπυρίδωνος).[Συμβουλευτείτε τον πνευματικό σας]

Για την εβδομάδα:

Δευτέρα 13/11, Τρίτη 14/11: επιτρέπονται όλες οι τροφές 

Τετάρτη 15/11: νηστεία (ξηροφαγία ή άλαδο φαγητό) 
ΑΡΧΗ ΝΗΣΤΕΙΑΣ ΜΙΚΡΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

Πέμπτη 16/11: νηστεία (ψάρι* ή λαδερό)
Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ματθαίου

Παρασκευή 17/11: νηστεία (άλαδο φαγητό)

Σάββατο 18/11, Κυριακή 19/11: νηστεία (ψάρι* ή λαδερό)

* Ρωτήστε τον πνευματικό σας για το αν θα αρχίσετε την ιχθυοφαγία από την αρχή της νηστείας ή από τις 21/11. Και οι δυο εκδοχές είναι αποδεκτές από την Εκκλησία μας.

Ψάξε πριν εξομολογηθείς

Αποτέλεσμα εικόνας για исповедь
Λέει ο άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος. Όταν θέλεις να κοινωνήσεις, βρες μια εκκλησία που να τελεί την Θεία Ευχαριστία και είσελθε να κοινωνήσεις.

ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΘΑ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗΣ..!

Αποτέλεσμα εικόνας για Μόρφου Νεόφυτος

Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος: ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. Αλλά έλεγε ο Άγιος Παΐσιος «ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ! ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΘΑ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗΣ…» Και μετά από αυτούς τους πολέμους, όταν θα τελειώσουν, που ήδη άρχισαν από την Συρία και επεκτείνονται τώρα στην Περσία και στην Κορέα και στην Ουκρανία αύριο, θα ξαναχτιστεί, λέει, άλλη Ελλάδα. Αυτό το χάρτινο κράτος, το ψευτορωμαίικο, έτσι το είπε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, «ΘΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΙ». Τώρα ζούμε την κατεδάφισή του. Και είναι επώδυνη στιγμή. Αλλά έχει την ώρα της και η οδύνη, έχει την ώρα της και η χαρά και η δόξα. Όλα έχουν τη σειρά τους… (περισσότερα στο βίντεο)

Απόσπασμα από το κήρυγμα Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου 
στὸν πανηγυρικὸ Ἑσπερινὸ τῆς ἑορτῆς τοῦ Ἁγίου Δημητρίου τοῦ 
Μεγαλομάρτυρος, ποὺ τελέσθηκε στὸν πανηγυρίζοντα ὁμώνυμο ναὸ 
τῆς κοινότητος Ἁγίου Δημητρίου Μαραθάσας, 
τῆς μητροπολιτικῆς περιφέρειας Μόρφου (25.10.2017).

Από τώρα και στο εξής θα έχεις αποκαλύψεις από το Θεό, θα σε πληροφορεί ο Θεός, θα βλέπεις διαφορετικά

Αποτέλεσμα εικόνας για Από τώρα & στο εξής θα έχεις αποκαλύψεις από το Θεό, θα σε πληροφορεί ο Θεός, θα βλέπεις διαφορετικά
Στο παρόν απόσπασμα ο Ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών κ. Κρουσταλάκης περιγράφει το χάρισμα των δακρύων που είχε ο Γέροντας Εφραίμ καθώς και την συνάντηση που είχε με τον μακαριστό Γέροντα Ιωσήφ τον ησυχαστή.

«Δεν είμαστε άθεοι. Είμαστε κατάσκοποι του Θεού στα σπίτια του Σατανά!»


Ο Σταμάτης Γονίδης αποκαλύπτει πτυχές της θρησκευτικότητάς του, αναφέρεται σε προσωπικά του βιώματα, αλλά και στο περιστατικό που συνέβη σε επίσκεψή του στη Μονή του Αγ. Διονυσίου στον Αθωνα

Περιπτώσεις των Ψαλμών κατά τον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη

Σχετική εικόνα
Ψαλμοί για κάθε περίπτωση κατά τον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη.

Άγιος Θεόδωρος Στουδίτης: Χωρίς ορθόδοξη πίστη, η ορθοπραξία είναι ανώφελη



Από το βιβλίο "Εκκλησιολογικές θέσεις του Αγίου Θεοδώρου του Στουδίτου, αυθεντία και πρωτείο" του Βασιλείου Τσίγκου, καθηγητή της Θεολογικής ΑΠΘ Ο ιερός πατήρ Θεόδωρος ο Στουδίτης υποστηρίζει τον αχώριστο σύνδεσμο πίστεως και έργων.