Ετικέτες

14.11.23

Ξεκινά η νηστεία! Καλή Σαρακοστή!

 Σχετική εικόνα

Η ΝΗΣΤΕΙΑ 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ
ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ,
ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ

Από αύριο Τρίτη 15/11 ξεκινά η νηστεία της Μικρής Σαρακοστής και διαρκεί 40 ημέρες μέχρι τα Χριστούγεννα, οπότε και λήγει. 

Την πρώτη ημέρα της νηστείας, δηλαδή στις 15/11, που εφέτος πέφτει Τρίτη, συνηθίζουμε να νηστεύουμε αυστηρά (άλαδο), αλλoι όμως τρώνε λαδερό ή και ψάρι.

Σύμφωνα με την πιο συνηθισμένη εκδοχή, γενικά, επιτρέπεται κατάλυση ιχθύος όλες τις ημέρες πλην Τετάρτης και Παρασκευής μέχρι και τις 17/12. Την τελευταία εβδομάδα, δηλαδή 18-24/12, δεν επιτρέπεται η ιχθυοφαγία, οπότε τρώμε λαδερό φαγητό πλην Τετάρτης και Παρασκευής. Κάθε Τετάρτη ή Παρασκευή τρώμε άλαδο φαγητό, εκτός κι αν υπάρχει κατάλυση οίνου-ελαίου ή ιχθύος λόγω μεγάλης εορτής. Επίσης, νηστεύουμε αυστηρά και την Παραμονή των Χριστουγέννων (24/12). 

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες εκδοχές, σύμφωνα με τις οποίες η αρχή της ιχθυοφαγίας είναι την 21η Νοεμβρίου (Εισόδια της Θεοτόκου) και η λήξη της ιχθυοφαγίας τη 12η Δεκεμβρίου (Αγ. Σπυρίδωνος). 

Τέλος, υπάρχει και η μοναστηριακή εκδοχή (που έχει τη βάση της στον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη και το πηδάλιο) σύμφωνα με την οποία κατάλυση ιχθύος γίνεται μόνο τα σαββατοκύριακα, οπότε τις καθημερινές πλην Τετάρτης και Παρασκευής τρώμε υποχρεωτικά λαδερό.

[Συμβουλευτείτε τον πνευματικό σας για την εκδοχή που θα ακολουθήσετε. Ας μην χαθούμε, όμως, στις λεπτομέρειες και στην πληθώρα των εκδοχών που έχουν επικρατήσει κατά τόπους. Ο σκοπός της νηστείας δεν είναι να ακολουθήσουμε έναν εξωτερικό τύπο και να μείνουμε σε αυτόν, αλλά να προσπαθήσουμε με όπλο τη σωματική νηστεία - στον βαθμό που θα μας υποδείξει ο πνευματικός μας - να καταπολεμήσουμε τα πάθη μας και να τηρήσουμε όσο πιο αυστηρά μπορούμε την πνευματική νηστεία!]


Άγιοι Γουρίας, Σαμωνάς και Άβιβος οι Ομολογητές15 Νοεμβρίου

ΑΡΧΗ ΝΗΣΤΕΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Η πιο πρακτική ιστοσελίδα για να βρίσκετε τις ακολουθίες (χωρίς μουσικά) είναι:


Επιλέγετε ημερομηνία
(για τη θ΄ ώρα επιλέγετε τη σημερινή ημερομηνία 14/11)
(για εσπερινό, απόδειπνο, μεσονυκτικό, όρθρο και ώρες επιλέγετε την αυριανή ημερομηνία 15/11)

Πατάτε υποβολή

Επιλέγετε ακολουθία

Πατάτε υποβολή

Ορθόδοξη Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση-Αλήθειες και Ψέματα για τη σεξουαλική ζωή του ανθρώπου

                      


Πρωτοπρεσβυτέρου Ιωάννου Χατζηθανάση

(...) Και γεννιέται ένα παιδί — αφήνουμε την σύλληψη και προχωρούμε στην

Δεν θα σωθείς επειδή είσαι καλύτερος από τους άλλους!

                                   

Δεν προσέχουμε τα δικά μας ελαττώματα και τις αμαρτίες, ενώ στους άλλους βρίσκουμε πολλά σφάλματα.

Ὁ π. Αὐγουστῖνος Καντιώτης εἶναι φωνὴ αφύπνισης που λείπει από τις μέρες μας

                                  

Ὁ π. Αὐγουστῖνος Καντιώτης εἶναι φωνὴ ἀφύπνισης ποὺ λείπει ἀπὸ τὶς μέρες μας, ὅμως ὁ ἴδιος συνεχίζει νὰ μᾶς καθοδηγεῖ μὲ τὸ ἁγιασμένο ἔργο του

Κ.Μητσοτάκης: «Πράσινο» φως για υποδοχή στην Ελλάδα χιλιάδων μουσουλμάνων αλλοδαπών από την Γερμανία «Όταν χορηγούμε άσυλο σε κάποιον ο οποίος φτάνει στην Ελλάδα, η πρόθεσή μας είναι αυτός να μείνει στην Ελλάδα»

                        

Σχόλιο: Ο Εγκάθετος "Πρωθυπουργός"
Το «πράσινο» φως για την υποδοχή στην Ελλάδα χιλιάδων αλλοδαπών μουσουλμάνων από την Γερμανία έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Τι ζητάει η καρδιά μας

 

Ο Θεός δεν έπλασε τον άνθρωπο, για να ζή μόνο εδώ, στην γή. Τον έπλασε για να ζή με τον Θεό και εν τω Θεώ. Και να ζή όχι για εκατό η χίλια χρόνια, αλλά να ζή αιώνια..

«Η Δικαιοσύνη θα κάνει το χρέος της"

                          

Σχόλιο: «πολλά στοιχεία οδηγούν σε οντότητες εκτός Ελλάδας, ακόμα και εκτός ΕΕ» Φανταστείτε τι εχει να γίνει με τα προσωπικά δεδομένα των νέων ταυτοτήτων. Μεγάλο πάρτι - μεγάλο φαγοπότι!!!