Ετικέτες

9.12.18

Η ΖΗΛΕΙΑ«αποκριθείς δε ο αρχισυνάγωγος αγανακτών ότι τώ σαββάτω εθεράπευσεν ο Ιησούς έλεγεν τώ όχλω εξ ημέραι εισίν εν αίς δεί εργάζεσθαι εν ταύταις ούν ερχόμενοι θεραπεύεσθε και μη τη ημέρα του σαββάτου». (Λουκά 13,14.)

Νηστειοδρόμιο της εβδομάδας (10/12/18 - 16/12/18)

Αποτέλεσμα εικόνας για νηστεία χριστουγέννων

Η ΝΗΣΤΕΙΑ 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ
ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ,
ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ

Διανύουμε ήδη την περίοδο της νηστείας της Σαρακοστής των Χριστουγέννων που έχει ξεκινήσει από τις 15/11 και διαρκεί 40 ημέρες (μέχρι τα Χριστούγεννα, οπότε και λήγει). 

Σύμφωνα με την πιο συνηθισμένη εκδοχή, γενικά, επιτρέπεται κατάλυση ιχθύος όλες τις ημέρες πλην Τετάρτης και Παρασκευής μέχρι και τις 17/12. Την τελευταία εβδομάδα, δηλαδή 18-24/12, δεν επιτρέπεται η ιχθυοφαγία, οπότε τρώμε λαδερό φαγητό πλην Τετάρτης και Παρασκευής. Κάθε Τετάρτη ή Παρασκευή τρώμε άλαδο φαγητό, εκτός κι αν υπάρχει κατάλυση οίνου-ελαίου ή ιχθύος λόγω μεγάλης εορτής. Επίσης, νηστεύουμε αυστηρά και την Παραμονή των Χριστουγέννων (24/12). 

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες εκδοχές, σύμφωνα με τις οποίες η αρχή της ιχθυοφαγίας είναι την 21η Νοεμβρίου (Εισόδια της Θεοτόκου) και η λήξη της ιχθυοφαγίας την 12η Δεκεμβρίου (Αγ. Σπυρίδωνος). Τέλος, υπάρχει και η μοναστηριακή εκδοχή (που έχει τη βάση της στον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη και το πηδάλιο) σύμφωνα με την οποία κατάλυση ιχθύος γίνεται μόνο τα σαββατοκύριακα, οπότε τις καθημερινές πλην Τετάρτης και Παρασκευής τρώμε υποχρεωτικά λαδερό.

[Συμβουλευτείτε τον πνευματικό σας για την εκδοχή που θα ακολουθήσετε. Ας μην χαθούμε, όμως, στις λεπτομέρειες και στην πληθώρα των εκδοχών που έχουν επικρατήσει κατά τόπους. Ο σκοπός της νηστείας δεν είναι να ακολουθήσουμε έναν εξωτερικό τύπο και να μείνουμε σε αυτόν, αλλά να προσπαθήσουμε με όπλο τη σωματική νηστεία - στον βαθμό που θα μας υποδείξει ο πνευματικός μας - να καταπολεμήσουμε τα πάθη μας και να τηρήσουμε όσο πιο αυστηρά μπορούμε την πνευματική νηστεία!]

Για την εβδομάδα:

Δευτέρα 10/12, Τρίτη 11/12: νηστεία (λαδερό ή ψάρι)

Τετάρτη 12/12: νηστεία (λαδερό φαγητό) 
[Αγίου Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος]

Πέμπτη 13/12: νηστεία (λαδερό ή ψάρι*)
Κάποιοι πνευματικοί δίνουν οδηγία στα πνευματικά τους παιδιά να μην τρώνε πλέον ψάρι (μετά του Αγίου Σπυρίδωνος). Ακολουθήστε την εκδοχή που θα σας υποδείξει ο πνευματικός σας.

Παρασκευή 14/12: νηστεία (άλαδο φαγητό)

Σάββατο 15/12, Κυριακή 16/12: νηστεία (ψάρι ή λαδερό)