Ετικέτες

3.9.19

Νηστειοδρόμιο της εβδομάδας (2/9/19-8/9/19)

Η ΝΗΣΤΕΙΑ 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ
ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ,
ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ

Η τρέχουσα εβδομάδα (2/9-8/9/19) είναι μια τυπική εβδομάδα του έτους. Όλες τις ημέρες πλην Τετάρτης και Παρασκευής μπορούμε να φάμε όλες τις τροφές.


Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή: επιτρέπονται όλες οι τροφές

Τετάρτη 4/9: νηστεία (άλαδο φαγητό, 2η εκδοχή: λαδερό*)
*Αν και στα περισσότερα νηστειοδρόμια την 4η Σεπτεμβρίου δεν γίνεται κατάλυση οίνου-ελαίου (εφόσον πέσει Τετάρτη ή Παρασκευή), στο νηστειοδρόμιο του π. Βασιλείου Βολουδάκη αναφέρεται κατάλυση οίνου-ελαίου λόγω εορτής του Αγίου Προφήτου Μωϋσέως. Η κατάλυση αυτή προσετέθη υπό του π. Επιφανίου Θεοδωροπούλου με το επιχείρημα ότι ο Προφήτης Μωϋσής πρέπει να τιμάται  ισοδύναμα με τον Προφήτη Ηλία και άρα όπως έχουμε κατάλυση οίνου-ελαίου την 20η Ιουλίου, το ίδιο πρέπει να συμβεί και την 4η Σεπτεμβρίου. 

Θα προτείναμε να ακολουθήσετε την εκδοχή που θα σας συμβουλεύσει ο πνευματικός σας.

Παρασκευή 6/9νηστεία (λαδερό φαγητό)
[Ανάμνηση του θαύματος ἐν Χωναῖς ή Κολοσσαῖς παρά του Αρχιστρατήγου Μιχαήλ]

Νοσηλεύεται στην Αθήνα ο Ειρηναίος!


Ο πρώην Ιεροσολύμων επέστρεψε στην Ελλάδα, 14 χρόνια μετά την κρίση στο Πατριαρχείο, με κλονισμένη υγεία Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Οι δοκιμασίες ειναι της ψυχής θεραπείες.....Ο Άγιος Παΐσιος είχε πει, ότι «όσα οφέλη απέκτησα από τις αρρώστιες, δεν τα απέκτησε από την άσκηση. Οι αρρώστιες, οι θλίψεις, οι δοκιμασίες καθαρίζουν τον άνθρωπο και γίνονται αφορμή δοξολογίας.

H «καρδιά του Κανάρη»


Κωνσταντίνος Κανάρης (Ψαρά 1793 ή 1795 – Αθήνα 2 Σεπτεμβρίου 1877) 

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Το όνομά του αντήχησε στα πέρατα της Οικουμένης, έγινε συνώνυμο της φιλοπατρίας και της λεβεντιάς, μουσουργοί έψαλαν τους θριάμβους του, γλύπτες και ζωγράφοι παρέδωσαν το ομοίωμά του στους αιώνες.

Δεν είναι όμως ευρέως γνωστή η ιστορία της ληκύθου που περιέχει την καρδιά του Κωνσταντίνου Κανάρη (1790-1877), του μπουρλοτιέρη και θρυλικού αγωνιστή του 1821.

Ο Χριστιανισμός δεν είναι εύκολος περίπατος για έναν περίεργο τουρίστα που απολαμβάνει ένα πρωτοφανές θέαμα


Αρχιμανδρίτη Λαζάρ (Abashidze) 
Η πορεία της πνευματικής ζωής δεν είναι εύκολη. Βλέποντας στον εαυτό μας προφανείς αμαρτωλές συνήθειες εμείς οι ίδιοι, μετανοούμε θερμά και καρδιακά .

Η πηγή που στέρεψε με την προσευχή του π. Αθανασίου ανέβλυσε πάλι όταν ο π. Ελπίδιος τον επικαλέστηκε!


Κοντά στο ησυχάστηριο [μοναζουσών της Παναγίας Φανερωμένης Μπάλας, στην Ροδόπολη Αττικής] βρίσκεται ένα μικρό παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Δίπλα από το παρεκκλήσι υπάρχει μια φυσική πηγή, από την οποία τρέχει δροσερό νερό.