Ετικέτες

4.1.19

Άγιοι Θεόπεμπτος και Θεωνάς

5 Ιανουαρίου
[προ των Θεοφανίων: νηστεία (άλαδο)]

16 αφορισμοί

Σχετική εικόνα


Τοῦ Λευτέρη Κουσούλη
1. Ἡ ἀτμόσφαιρα πού διαμορφώνεται ἀπό τή δημοσιογραφική λογική τοῦ 24ώρου εἶναι πάντα ψευδής.

Οι άνθρωποι θέλουν να γίνουν μέλη της Εκκλησίας με τον δικό τους τρόπο και πιστεύουν με το δικό τους τρόπο


+ Δημήτριος Παναγόπουλος Ιεροκήρυκας
Κάποτε ο Θεός έστειλε έναν άγγελο σε έναν ασκητή που ζούσε σε έναν βράχο για να του δείξει, ότι πολλοί δεν θέλουν να σωθούν ή θέλουν να σωθούν με τον δικό τους τρόπο… Λέει λοιπόν ο άγγελος στον ασκητή:

Η ανιδιοτελής ευχαριστίαΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ πρέπει νά ευχαριστεί τον ευεργέτη του. Και γιά το παραµικρό που θά του δώσει κάποιος, πρέπει νά αισθάνεται την εσωτερική ανάγκη νά τον ευχαριστήσει – και όχι µόνο µιά φορά - και νά θυµάται πάντα αυτό που του προσέφερε. Η ευχαριστία και η ευγνωµοσύνη είναι εκδηλώσεις καλλιεργηµένης ψυχής. Όταν δεν υπάρχουν, σηµαίνει ότι δεν βρίσκεται στο σωστό δρόµο.

Ἅγιος Ἰάκωβος Τσαλίκης: ὁ κανόνας τοῦ πνευματικοῦ δὲν λύνεται ἀπὸ κανέναν!


1. Ὁ Ἅγιος Ἰάκωβος Τσαλίκης (1991) ἐξομολόγησε κάποτε μία γερόντισσα καὶ τῆς ἔβαλε κανόνα νὰ μὴν κοινωνήσει γιὰ τρία χρόνια.

«Ανοίγει σιγά-σιγά την πόρτα και τι να δει; Βλέπει τον πατέρα Νικηφόρο να αιωρείται ως ένα μέτρο από το έδαφος με τα χέρια υψωμένα και να προσεύχεται»

Σχετική εικόνα
Ο πατήρ Ευμένιος έλεγε ότι, κάποιο βράδυ, αφού ετοίμασε τον πατέρα Νικηφόρο και τον έβαλε να κοιμηθή, πήγε κι αυτός στο κελλάκι του να αναπαυθή. Δεν τον έπαιρνε, όμως, ο ύπνος. Είχε μια έντονη ανησυχία, μήπως κάτι δεν έκανε καλά, μήπως δεν έκλεισε καλά τη σόμπα. Αυτά και άλλα πολλά περνούσαν άπ’ τον λογισμό του. Σηκώνεται, λοιπόν, και πηγαίνει στο κελλάκι του Παππούλη.

Φωτογραφία από την κουρά του Αγίου Νικηφόρου του Λεπρού

ρετουσαρισμένη από λεπρό αγιογράφο που ήταν τρόφιμος του Λεπροκομείου της Χίου