Ετικέτες

10.12.17

Νηστειοδρόμιο της εβδομάδας (11/12/17 - 17/12/17)

Αποτέλεσμα εικόνας για νηστεία χριστουγέννων

Η ΝΗΣΤΕΙΑ 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ
ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ,
ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ

Ως γνωστόν, διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής των Χριστουγέννων. Την ερχόμενη εβδομάδα νηστεύουμε ανάλογα με την εκδοχή που μας έχει υποδείξει ο πνευματικός μας μιας και κυκλοφορούν πολλές παραλλαγές (λεπτομέρειες ΕΔΩ).

Σύμφωνα με την πιο συνηθισμένη εκδοχή, γενικά, επιτρέπεται κατάλυση ιχθύος όλες τις ημέρες πλην Τετάρτης και Παρασκευής μέχρι και τις 17/12. Κάθε Τετάρτη ή Παρασκευή τρώμε άλαδο φαγητό, εκτός κι αν υπάρχει κατάλυση οίνου-ελαίου λόγω μεγάλης εορτής. 

Για την εβδομάδα:

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη: νηστεία (λαδερό ή ψάρι*) 
*Κάποιοι αδερφοί μας τρώνε ψάρι μόνο το σαββατοκύριακο και άρα υποχρεωτικά τρώνε λαδερό τις καθημερινές που επιτρέπεται. Αυτή η εκδοχή ισχύει στις μονές του Αγίου Όρους και σε πολλά άλλα μοναστήρια, αλλά βασίζεται και στο πηδάλιο (τελευταία σημείωση στον ξθ΄ κανόνα) κι έτσι έχει υιοθετηθεί από πολλές ενορίες και πνευματικούς. Τέλος, κάποιοι πνευματικοί τερματίζουν την ιχθυοφαγία στις 12/12, του Αγίου Σπυρίδωνος. Ακολουθήστε την οδηγία του πνευματικού σας.
Τετάρτη 13/12: νηστεία (άλαδο ή ξηροφαγία*)
*Η ξηροφαγία βασίζεται στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών (χωρίς να γίνει χρήση κατσαρόλας-μαγειρικών σκευών). Είναι πιο αυστηρή μορφή νηστείας και συνδυάζεται με μονοφαγία και ενάτη (δηλ. τρώμε μόνο μια φορά στις 15:00, δηλ. την ώρα που άφησε την τελευταία του πνοή πάνω στον σταυρό ο Κύριός μας). Αναφέρεται στο πηδάλιο (πάλι σε σημείωση του ξθ΄ κανόνα). Υπενθυμίζουμε ότι η νηστεία Τετάρτης και Παρασκευής είναι ισοδύναμη με αυτή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Ακολουθήστε τόσο αυστηρή μορφή νηστείας μόνο κατόπιν συνεννοήσεως με τον πνευματικό σας. Επίσης, ας θυμόμαστε όλοι μας ότι η αυστηρή νηστεία πρέπει να συμβαδίζει και με ανάλογη πνευματική νηστεία, διαφορετικά μάταια κοπιάζουμε...

Παρασκευή 15/12: νηστεία (λαδερό)
του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου


Σάββατο(16/12), Κυριακή(17/12): νηστεία (ψάρι* ή λαδερό)
*Μπορούμε να φάμε ψάρι αν το επιθυμούμε, εκτός κι αν ο πνευματικός μας μας έχει συστήσει να τερματίζουμε την ιχθυοφαγία στις 12/12, οπότε τρώμε υποχρεωτικά λαδερό φαγητό. 

Ο μικρός Αγιασμός, το καθημερινό μεγάλο όπλο του Χριστιανού!

Αποτέλεσμα εικόνας για Άγιος Λουκάς και αγιασμός

Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης : «Ξέρεις τι κρατάς στο χέρι σου;», έλεγε το δαιμόνιο



Η προσευχή είναι καταπέλτης κατά των δαιμόνων, κατά των παθών, κατά της αμαρτίας και γενικά, βέβαια, κατά παντός που εναντιώνεται στο δρόμο της σωτηρίας.

Ο Παπαδιαμάντης για την καταγωγή της Πολιτικής

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (1851-1911), Έλληνας συγγραφέας


 
Η αργία εγέννησε την πενίαν.
Η πενία έτεκεν την πείναν.